Reading Club: Teenage Literature | Microcosmos - Εικόνα

Τον Μάιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Μάιο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι Ο Φύλλος της Έλενας Γλωσσιώτη. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Στα πυκνά δάση με τα ψηλά δέντρα και τους ψηλούς θάμνους ζούσαν οι Δεντράνθρωποι. Οι Δεντράνθρωποι γνώριζαν το δάσος σπιθαμή προς σπιθαμή. Το δάσος τους τάιζε με ρίζες, καρπούς, χόρτα, μανιτάρια. Τα παιδιά μάθαιναν να σκαρφαλώνουν στα δεντρόσπιτα, πριν καν μάθουν να περπατάνε.

Και μετά ήρθαν οι Κυνηγάρπαγες με μάτια φλογερά και αρπακτικά και λεηλάτησαν τα πάντα. Η καταστροφή τους ευχαριστούσε. Σκότωσαν ανελέητα ζώα και πουλιά και αιχμαλώτισαν τους Δεντρανθρώπους. 

Οι λιγοστοί Δεντράνθρωποι που γλύτωσαν ένιωσαν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα: τον φόβο. 

Το παιδί που είχε φύλλα για μαλλιά, ο Φύλλος και ζούσε ευτυχισμένο στο δάσος με τους Δεντρανθρώπους, θα βρεθεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, αιχμάλωτο σε μια πολύχρωμη, αλλά αφιλόξενη, πόλη.

Σε μια πόλη, όπου ο νόμος απαγορεύει τα δέντρα, τα φυτά, αλλά και τα όνειρα, θα μπορέσει να επιβιώσει αυτό το παιδί των Δεντρανθρώπων ή θα καταλήξει στον τόπο της Λήθης;

Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα φαντασίας με ανθρώπους που ζουν αρμονικά μέσα στη φύση και με εκείνους που, χωρίς σεβασμό, σαν αρπακτικά, θέλουν να την υποτάξουν.

Η συγγραφέας: 
Η Έλενα Γλωσσιώτη γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Σπούδασε Μαιευτική στην Αθήνα και επέστρεψε στη Χαλκίδα όπου ζει και εργάζεται ως δημοτική υπάλληλος. Μητέρα τεσσάρων παιδιών γλίστρησε μαζί τους ξανά στο παραμύθι και στο όνειρο.  Το 2014 βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το παραμύθι της «Ο βοσκός της θάλασσας και η Αφρομαλλούσα». Το βιβλίο της «Ο Φύλλος» σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (για τον σχεδιασμό εξωφύλλου) και βρέθηκε στη λίστα των White Ravens 2016. H συλλογή παραμυθιών της «Τα παιδιά του κόσμου βάφουν το μαύρο» βραβεύτηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. 

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 28/05
13.00-14.30

ΖΟΟΜ

Για παιδιά 12 έως 16 ετών 
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/05 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο της Έλενας Γλωσσιώτη, Ο Φύλλος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θίνες.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 27/11, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Bαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.bit. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα