Ο αρχιτέκτονας

Ο Renzo Piano γεννήθηκε στη Γένοβα το 1937 σε μια οικογένεια με παράδοση στον κατασκευαστικό κλάδο. Ενώ σπούδαζε στo Πολυτεχνείο του Μιλάνου, εργαζόταν στο γραφείο του Franco Albini. 

Περισσότερα
Ο αρχιτέκτονας - Εικόνα

Συντελεστές του έργου

Μελετητές και σύμβουλοι του έργου.

Περισσότερα
Συντελεστές του έργου - Εικόνα

Μια απλή αλλά πολύ δυνατή ιδέα

Όπως συμβαίνει συχνά στις πόλεις που αντλούν τον πλούτο τους από τη θάλασσα, η αρχέγονη διασύνδεση πόλης και νερού είχε χαθεί λόγω της παρεμβολής ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε μία από τις πρώτες επισκέψεις του, ο αρχιτέκτονας Renzo Piano διαπίστωσε ότι, παρά την εγκατάλειψη της περιοχής, οι δεσμοί μεταξύ της θάλασσας και την πόλης ήταν ακόμα ορατοί. Αρκούσε να ανέβει στην κορυφή ενός γειτονικού κτιρίου για να ανακαλύψει μια υπέροχη θέα προς τον Φαληρικό Όρμο και την Ακρόπολη.

Το έργο είχε πάνω απ’ όλα στόχο να αποκαταστήσει τη φυσική και εννοιολογική σύνδεση της στεριάς με τη θάλασσα. Από την πρώτη του επίσκεψη στον χώρο, ο Renzo Piano συνόψισε το έργο σε μια τοπογραφική ιδέα: να «ανυψώσει» ιδανικά ένα κομμάτι γης για να σχεδιάσει ένα κεκλιμένο πάρκο, έναν λόφο, κάτω από τον οποίο θα τοποθετούσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και από την κορυφή του οποίου θα ξανακέρδιζε τη χαμένη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη.