Λογότυπο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2,6 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.300 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος. Το συνολικό κόστος δημιουργίας του έργου άγγιξε τα $861 εκατομμύρια. Το έργο παραδόθηκε στην Ελληνική Κοινωνία στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Μετά την παράδοση, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους $53 εκατομμυρίων. Οι δωρεές στηρίζουν τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων καθώς επίσης και τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ. Όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με δωρεά του ΙΣΝ είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό. Eπιπλέον το ΙΣΝ στηρίζει με δωρεές και τους οργανισμούς που στεγάζονται σε αυτό: την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτός από οραματιστής, δημιουργός και χρηματοδότης της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι και αποκλειστικός δωρητής του, πολύτιμος συνεργάτης σε μια σειρά δράσεων, καθώς και διοργανωτής εκδηλώσεων στο ΚΠΙΣΝ.

Επιπλέον, το ΙΣΝ, το 2017 συνέχισε να στηρίζει το Πρόγραμμα Μελών του ΚΠΙΣΝ. Το Πρόγραμμα Μελών εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016, με την εγγραφή περίπου 42.000 Μελών, η συνδρομή των οποίων καλύφθηκε από την αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ.

Τέλος, το ΙΣΝ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων, προσφέρει σε άτομα ηλικίας 18-35 ετών τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης στο ΚΠΙΣΝ και σε κοινές του δράσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

 

 

Εκδηλώσεις του ΙΣΝ στο ΚΠΙΣΝ
 

SUMMER NOSTOS FESTIVAL: Ένα εμβληματικό, πολυσυλλεκτικό, διεθνές φεστιβάλ τέχνης, άθλησης και εκπαίδευσης

Το ΙΣΝ, στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωφελούς του δράσης και της συνεχιζόμενης υποστήριξής του προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ κάθε Ιούνιο διοργανώνοντας και χρηματοδοτώντας τις εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival. To 2017, από τις 18 έως τις 25 Ιουνίου, πάνω από 171.000 επισκέπτες, 413 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, 4.500 δρομείς, περισσότερες από 75 μοναδικές εκδηλώσεις, 5 σκηνές και πολλαπλά σημεία παιχνιδιού συναντήθηκαν σε αυτή τη μεγάλη ανοιχτή γιορτή του καλοκαιριού, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

To Summer Nostos Festival 2018 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17-24 Ιουνίου. Οι 186.000 επισκέπτες μοιράστηκαν μοναδικές στιγμές ενός πολυσυλλεκτικού φεστιβάλ που έχει ελεύθερη είσοδο και κάτι να προσφέρει σε όλους, μία πρόταση για τον καθένα.

 

ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΔΡΑΣΗ

To 2012, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εγκαινίασε το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση, το οποίο από τότε πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο στην Ελλάδα. Στο συνέδριο συμμετέχουν διεθνούς κύρους ομιλητές/τριες, τόσο από την ακαδημαϊκή και την επιστημονική κοινότητα, όσο και από άλλα Ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς. Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των καλύτερων πρακτικών, η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της κοινωφελούς δράσης και των πολλαπλών εκφάνσεων αυτής. Η θεματολογία κάθε συνεδρίου ποικίλλει βάσει των εκάστοτε προκλήσεων και προβληματισμών, διατηρώντας ως βασικό άξονα τους τέσσερις τομείς δράσης του ΙΣΝ: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια. Το συνέδριο απευθύνεται σε εκπροσώπους άλλων ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φορέων, καθώς και σε όσα άτομα ενδιαφέρονται για το ευρύτερο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς.

Τα τελευταία επτά χρόνια, το Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση έχει παρουσιάσει θεματικές όπως η οικονομική κρίση, ο ρόλος της Κοινωνίας Πρόνοιας, η βιωσιμότητα, οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, η σημασία του δημόσιου χώρου, τα αίτια της πολιτικής και κοινωνικής πόλωσης, η ανατροπή.

Από το 2017, το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το 2019, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου. Το θέμα του Συνεδρίου για το 2019 είναι [Untitled]. Eπιπλέον, στις 26 Ιουνίου το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins συνδιοργανώνει τη 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute με τίτλο «Talking (and Listening) Across Divides», στο πλαίσιο της μηνιαίας σειράς του ΙΣΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Συνέδριο και τη διαδικασία εγγραφών επισκεφθείτε το site του ΙΣΝ.

Αφίσα του συνεδρίου για το 2019 με τίτλο [Untitled]

 

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, το ΙΣΝ ξεκίνησε τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενείται στο ΚΠΙΣΝ. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ φωτίζουν πτυχές των κύριων θεματικών στις οποίες δραστηριοποιείται το ΙΣΝ: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, και Κοινωνική Πρόνοια. Μέσω των δωρεάν και ανοιχτών για το κοινό εκδηλώσεων το ΙΣΝ ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από καίρια ζητήματα, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, να παρουσιάσει ανθρώπους που εμπνέουν έναν νέο τρόπο σκέψης και να χτίσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ προσώπων και ομάδων σε όλο τον κόσμο.

 

SNF RUN

Οι αγώνες δρόμου SNF RUN πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΑ). To SNF RUN δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά θέτει ως στόχο την επιβράβευση της συμμετοχής, της προσπάθειας και την ενίσχυση της αθλητικής κουλτούρας. Μέχρι σήμερα, το SNF RUN: RUNNING INTO THE FUTURE έχει διοργανωθεί τέσσερις φορές (2015, 2016, 2017, 2018), ενώ το SNF RUN: FIRST RUN τρεις φορές (31/12/2016, 31/12/2017 και 31/12/2018).