Εθνική Λυρική Σκηνή - Εικόνα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε το 1939. Από την πρώτη στιγμή, παράλληλα με την όπερα, καλλιεργήθηκαν εξίσου η οπερέτα και ο χορός. Η ΕΛΣ έχει ήδη εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι στο ΚΠΙΣΝ, εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο στην πολυετή ιστορία της. Στις νέες της εγκαταστάσεις έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την πολυσχιδή της δραστηριότητα, ως καλλιτεχνικός αλλά και εκπαιδευτικός οργανισμός: όπερα, μπαλέτο, πειραματικά projects, παιδικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προετοιμασία της επόμενης γενιάς χορευτών και κοινωφελείς δράσεις, συνθέτουν τις δράσεις της. Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με την απαράμιλλη ακουστική και αισθητική και τις μοναδικές τεχνικές προδιαγραφές, και η Εναλλακτική Σκηνή, ένας πολυμορφικός χώρος πειραματισμού και αναζήτησης, μαζί με τους υπερσύγχρονους βοηθητικούς χώρους, δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στην ΕΛΣ να διαδραματίσει έναν ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας.

To 2017, αποτέλεσε για την Εθνική Λυρική Σκηνή έτος ορόσημο, καθώς μεταστεγάστηκε από τη μικρή κλίμακα του Θεάτρου Ολύμπια στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού, η ΕΛΣ ολοκλήρωσε με επιτυχία την περίοδο δοκιμαστικής της λειτουργίας κατά την οποία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή την καλλιτεχνική της δραστηριότητα. Το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να δει κατά τη δοκιμαστική περίοδο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (ΑΣΝ) μια μεγάλη παραγωγή όπερας, τον Μάκβεθ του Βέρντι και το τρίπτυχο χορού Τοπία από το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Οι μεγάλες πρωτιές της χρονιάς ξεκίνησαν από την Εναλλακτική Σκηνή, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία η πρώτη παραγγελία μιούζικαλ της ΕΛΣ, ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή. Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν δύο σημαντικοί άξονες της Εναλλακτικής, οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής και οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με διαφορετική θεματική.

Τον Οκτώβριο του 2017, η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με μια μεγάλη επιτυχία διεθνούς απήχησης, την Ηλέκτρα του Στράους. Η παραγωγή αυτή σηματοδότησε μια σειρά από άλλες πρωτιές: για πρώτη φορά το έργο παρουσιάστηκε από την ΕΛΣ και για πρώτη φορά η σπουδαία Αγνή Μπάλτσα τραγούδησε στην ΕΛΣ. Τον ίδιο μήνα ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία ο τριετής Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΛΣ παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα έργα του σπουδαίου συνθέτη, με στόχο να επαναπροσδιορίσει το έργο του και να το φέρει στο σήμερα κάνοντάς το κτήμα και των επόμενων γενεών. Έως το τέλος του 2017 στην ΑΣΝ παρουσιάστηκαν επίσης με 100% πληρότητα οι όπερες Ριγολέττος και Μποέμ, καθώς επίσης και το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη. Στην Εναλλακτική Σκηνή η επίσημη έναρξη πραγματοποιήθηκε με το Λυκόφως των Χρεών, ένα νέο έργο, μια παράφραση όπερας του Λυκόφωτος των Θεών του Βάγκνερ, ενώ έως το τέλος του 2017 στη σκηνή αυτή παρουσιάστηκαν η νέα παιδική όπερα –παραγγελία της ΕΛΣ– Ο Πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς, το Φεστιβάλ Πιάνου, το νέο έργο Υο-κι-χι και η γνωστή οπερέτα Μικάδος για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η πρώτη επίσημη καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Οκτώβριος 2017-Ιούλιος 2018) χαρακτηρίστηκε από σπουδαίες καλλιτεχνικές επιτυχίες, υψηλότατες πληρότητες, διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, διεθνείς συνεργασίες, μετακλήσεις σπουδαίων καλλιτεχνών και ανάδειξη μιας νέας γενιάς Ελλήνων τραγουδιστών και μαέστρων. Η ανταπόκριση του κοινού και του Τύπου στη νέα εποχή της ΕΛΣ ήταν θετικότατη και άνοιξε τον δρόμο για μεγαλύτερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα. Ο πρώτος σημαντικός στόχος της ΕΛΣ για την επιστροφή στον πυρήνα της τέχνης της όπερας, δηλαδή ο επαναπροσδιορισμός της ως τέχνης αιχμηρής, επιδραστικής, σημερινής και διαχρονικής, επετεύχθη απολύτως.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης για την Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ το 2018/19 κάνει πράξη τη διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, δίνει νέο νόημα στην έννοια της εξωστρέφειας με συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας και κύρους, ανοίγει τον δρόμο για τη διασύνδεση της λυρικής τέχνης με τις εικαστικές τέχνες, εστιάζει στην αιχμηρή ανάγνωση των κλασικών έργων και στοχεύει στην επιστροφή στον πυρήνα της τέχνης της όπερας, μέσα από τη σημερινή ματιά και τον σύγχρονο προβληματισμό.

Έτσι, στο πρόγραμμα του 2018/19, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά θεματικούς κύκλους, θα συναντήσουμε σπουδαία έργα από τον 18ο, τον 19ο και τον 20ό αιώνα, από τις πιο σημαντικές σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, ρωσική, σλάβικη), θα γνωρίσουμε αριστουργήματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως η Γενούφα του Γιάνατσεκ, με την οποία ξεκινά επίσημα η σεζόν, έργα που έχουν να ανέβουν στην ΕΛΣ πολλές δεκαετίες, όπως η Μανόν του Μασνέ (από το 1965) και η Λαίδη Μάκμπεθ του Μτσενσκ του Σοστακόβιτς (από το 1996), αλλά και την Τραβιάτα του Βέρντι για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Παράλληλα, η συνεργασία με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου μάς φέρνει τον Σιμόν Μποκκανέγκρα του Βέρντι, αλλά και την επανάληψη της μεγάλης επιτυχίας της Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι, ενώ θα παρουσιαστούν νέες παραγωγές των Γάμων του Φίγκαρο του Μότσαρτ και της Νόρμας του Μπελλίνι.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει τρεις νέες εξαιρετικά φιλόδοξες παραγωγές, τη Λίμνη των κύκνων σε χορογραφία του νέου διευθυντή Μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου, το Herrumbre (Σκουριά) του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Νάτσο Ντουάτο και το τρίπτυχο Στραβίνσκι Από τη Ρωσία με αγάπη σε χορογραφίες του Δάφνι Κόκκινου, του διακεκριμένου Γερμανού χορογράφου Μάρκο Γκαίκε και του Κωνσταντίνου Ρήγου.  

Ο προγραμματισμός της καλλιτεχνικής περιόδου 2018/19 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, εμπεριέχει ορισμένες από τις πιο γνήσιες και πιο ανήσυχες καλλιτεχνικές φωνές του σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου της χώρας μας. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η όπερα για παιδιά της Λένας Πλάτωνος, μιας συνθέτριας που έχει αφήσει ένα βαθύ στίγμα στο μουσικό μας φαντασιακό τις τελευταίες δεκαετίες. Η όπερά της για παιδιά Το αηδόνι του αυτοκράτορα, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή, είναι ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας, που θεματοποιεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης τέχνης: τη σχέση μεταξύ φυσικού και ψηφιακού, πραγματικού και εικονικού. Μια σειρά από νέα έργα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη σκηνή, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φετινού προγραμματισμού, υλοποιώντας τη δέσμευση να αποτελέσει η Εναλλακτική Σκηνή δημιουργική διέξοδο για τους ανήσυχους Έλληνες συνθέτες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο www.nationalopera.gr/