Για μαθητές/τριες Γυμνασίου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με αφορμή τον μετεωρολογικό σταθμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και εργαλείο το πείραμα, ανακαλύπτουν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, μπαίνουν σε ένα μικρό εργαστήριο ανακύκλωσης και καλούνται να ανακυκλώσουν τα δικά τους πλαστικά μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα αντικείμενα. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και το πώς αυτές βρίσκουν εφαρμογή τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.
Παλαιότερος τίτλος προγράμματος: «Το Κλίμα Αλλάζει».
Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ Βέρα Νομικού, Κωνσταντίνος Βυλλιώτης, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, 90’
Για μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου
Στα οικοσυστήματα της φύσης διατηρείται ισορροπία μεταξύ των οργανισμών που τα απαρτίζουν και της ενέργειας που χρησιμοποιείται. Πώς θα ήταν η μελλοντική Αθήνα αν τη βλέπαμε σαν ένα αστικό οικοσύστημα; Θα μπορούσε να τροφοδοτείται από την ενέργεια του πληθυσμού της; Πώς θα ήταν αν τα απορρίμματα μπορούσαν να αποτελούν καινούρια πρώτη ύλη; Οι μαθητές, μέσω ενός γρήγορου εργαστηρίου design, μαθαίνουν για το βιώσιμο οικοσύστημα του ΚΠΙΣΝ, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούνται παγκοσμίως και καλούνται να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν της μακέτα του οικοσύστηματος της Αθήνας του μέλλοντος.
Σχεδιασμός: Ανδριάννα Νάσσου, designer, Χριστίνα Νάσσου, εκπαιδευτικός Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός, Σπύρος Ζυγούρος, εκπαιδευτικός Μέρος του προγράμματος Μαθητική Αγορά στο ΚΠΙΣΝ 1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου 2024
Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου
Εστιάζοντας στο θέμα της βιωσιμότητας μέσα από την τέχνη, ο στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως μέλη της κοινωνίας μας για τις πραγματικές επιπτώσεις στον πλανήτη, προτείνοντας ένα πράσινο μέλλον. Η βιώσιμη τέχνη μπορεί να οριστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους αλλά και αλληλοσυνδεόμενους: τέχνη που φτιάχνεται με βιώσιμα υλικά και μεθόδους ή τέχνη που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα. Στο μάθημα μας θα μάθουμε την τεχνική της κυανοτυπίας, αντλώντας ερεθίσματα από αντίστοιχα έργα σύγχρονων μορφών βιώσιμης τέχνης και θα συνειδητοποιήσουμε με ποιο τρόπο το όριο της βιώσιμης τέχνης επεκτείνεται στον ακτιβισμό. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εικαστικές δράσεις θα ανακαλύψουμε τη σύνδεση ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της τέχνης και θα περάσουμε το δικό μας μήνυμα με την δημιουργία εικαστικού έργου.
Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 9.00 και στις 11.00, 90’
Μέσα από μια θεματική, διαδραστική περιήγηση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, οι μαθητές εξοικειώνονται με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και λειτουργία των διαφορετικών χώρων πρασίνου του Πάρκου ΣΝ, ανακαλύπτουν το εύρος εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα σε αυτούς τα χρόνια λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ και αντικρίζουν κριτικά το φυσικό τοπίο ως δυναμική «σκηνή» πολιτιστικών δράσεων, καλλιτεχνικών συναντήσεων, κοινωνικού διαλόγου και διαδρομών αναψυχής. Μέσα από διεθνή παραδείγματα καλλιτεχνικής αξιοποίησης του δημόσιου φυσικού χώρου, οι μαθητές εμπνέονται ως προς την σύνδεση Τέχνης – Φύσης – Κοινωνίας και σε ομάδες εργασίας σχεδιάζουν και προτείνουν sight-specific «πράσινες εκδηλώσεις» για την ιδιαίτερη χρονιά που διανύουμε.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Υλοποίηση: Εύη Κασκέτη, εκπαιδευτικός / Ειρήνη Γοζαδίνου, παιδαγωγός τέχνης-εμψυχώτρια
Κάθε τελευταία Δευτέρα και Τετάρτη του μήνα, στις 09.00 και 11.00 (εκτός Δεκεμβρίου), 90’
Για μαθητές Δ' και ΣΤ' Δημοτικού και Α΄ - Β΄ Γυμνασίου
Οι σχολικές ομάδες συντάσσουν και εκδίδουν ένα μικρό αυτοσχέδιο περιοδικό, ένα φανζίν (fan-zine). Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το είδος, την κουλτούρα του fanzine και των αυτοσχέδιων εκδόσεων και να γίνουν οι ίδιοι συντάκτες, εικονογράφοι, φωτογράφοι, γραφίστες. Αξιοποιώντας αναλογικά και ψηφιακά μέσα, τα παιδιά ενθαρρύνονται να οικειοποιηθούν με καλλιτεχνικούς όρους το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), να καταγράψουν δημιουργικά την εμπειρία από την επίσκεψή τους, προβάλλοντας μέσα στις σελίδες του φανζίν τη δική τους ματιά.
Σχεδιασμός/Επιμέλεια: εικαστικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Ψυχούλης. Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art, Γιάννης Ισιδώρου, εικαστικός
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, 90’
Για μαθητές Γ' Γυμνασίου και Λυκείου
Οι μαθητές αναλαμβάνουν τη διαδικασία παραγωγής μιας αυτοτελούς έκδοσης (one shot zine) εν είδει artbook. Το βασικό περιεχόμενο του artbook θα είναι η ταυτότητα του κάθε μαθητή ως άτομο αλλά και η συλλογική ταυτότητα των σύγχρονων εφήβων. Και όταν λέμε ταυτότητα, εννοούμε τη φαντασιακή προβολή του εαυτού στο παρόν, που στη δική μας περίπτωση γίνεται με εικαστικούς όρους. Who am I? Το ερώτημα που θα κληθούν οι μαθητές να απαντήσουν μέσα από τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις, θα είναι το "ποιος είμαι;" ή καλύτερα το "ποιος νιώθω ότι είμαι;". Αξιοποιώντας κυρίως αναλογικά μέσα και αρχειακό υλικό από το ΚΠΙΣΝ, οι μαθητές διαχειρίζονται με πειραματική διάθεση τρόπους παρουσίασης προσωπικών, αλλά και ομαδικών αφηγήσεων. Έρχονται σε επαφή με τεχνικές στησίματος ενός χειροποίητου zine, με διαφορετικές τεχνικές τυπώματος καθώς και με τους βασικότερους τρόπους βιβλιοδεσίας.
Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art/ Γιάννης Ισιδώρου, εικαστικός
Για μαθητές/τριες Α’- ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου
Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)
25/10, 1/11, 15/11, στις 09.30 (120')
Για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου
Με εργαλεία τους σπρέι, μαρκαδόρους και πολλή φαντασία, οι μαθητές/ήτριες μετατρέπονται σε σύγχρονους καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα έργο Graffiti και Doodling! Μαθαίνουν τη Street Art ως μια μορφή δημιουργικής έκφρασης σε δημόσιο χώρο, διακρίνοντάς τη από πρακτικές βανδαλισμού.
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Svediano
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 9:30 και 11:00 (75’)
Tα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσγειώνονται στην τάξη! Ανακαλύψτε μαθήματα με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε σχολική βαθμίδα.
Το ΚΠΙΣΝ, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή του στη σχολική ζωή, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να είναι δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, δημιουργήθηκε το SNFCC Class, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή, υλοποιώντας τα μέσα στην τάξη με τη χρήση προτζέκτορα, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, με διαμοιρασμό οθόνης (share screen).
Μέσα από την ενότητα Teen Volunteers, οι μαθητές/τριες 14-17 ετών έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού και να δημιουργούν ξεχωριστές εμπειρίες για τη σχολική τους κοινότητα! Οι συμμετέχοντες/ουσες συνεργάζονται με την ομάδα Εμπειρίας Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και εξοικειώνονται με τις αρμοδιότητές της, αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, μαθαίνουν, αλληλοεπιδρούν και διασκεδάζουν.