Βιώσιμος Πλανήτης

Για μαθητές/τριες Δ- ΣΤ’ Δημοτικού

Τι επιπτώσεις έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο περιβάλλον; Πώς μπορώ να αλλάξω συνήθειες στην καθημερινότητα μου ώστε να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον; Πώς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού ώστε να αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας; Οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω πειραμάτων και κατασκευών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές μπαίνουν σε ένα μικρό εργαστήριο ανακύκλωσης και καλούνται να ανακυκλώσουν τα δικά τους πλαστικά μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα αντικείμενα.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ Βέρα Νομικού, Κωνσταντίνος Βυλλιώτης, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Mitumba: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εικαστική εγκατάσταση “Return to Sender”

Για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου και Α' έως ΣΤ' Δημοτικού

Πού φτιάχνονται τα ρούχα μας; Πώς φτάνουν σε εμάς; Πού ταξιδεύουν; Πού καταλήγουν όταν δεν τα θέλουμε άλλο; Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, δραστηριότητες και κατασκευές, ανακαλύπτουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, προσεγγίζουμε την έννοια της βιωσιμότητας και αντιλαμβανόμαστε την μικρή ατομική μας ευθύνη για το μέλλον του πλανήτη. Με αφορμή τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση “Return to Sender” (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, ακολουθούμε ένα ρούχο στο μεγάλο ταξίδι του, από την χώρα στην οποία φτιάχτηκε μέχρι …το ΚΠΙΣΝ όπου και βρέθηκε στα χέρια μας. Στο τέλος του προγράμματος, επιλέγουμε υφάσματα που μας άφησαν οι καλλιτέχνες της εγκατάστασης και με αυτά φτιάχνουμε τη δική μας καλλιτεχνική δημιουργία!

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι
Χρήστος Χριστόπουλος, θεατρολόγος-ηθοποιός / Κωνσταντίνα Εμμανουήλ, ηθοποιός - εμψυχώτρια / Σοφία Νικολοπούλου, ηθοποιός - εμψυχώτρια
Επιμέλεια εικαστικού έργου: Χριστίνα Τσινισιζέλη
 
Δευτέρα έως Παρασκευή στις 09.30 (20 – 29 Σεπτεμβρίου), διάρκεια 120’

Δηλώστε συμμετοχή

Τέχνη και Βιωσιμότητα

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου 

Εστιάζοντας στο θέμα της βιωσιμότητας μέσα από την τέχνη, ο στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως μέλη της κοινωνίας μας για τις πραγματικές επιπτώσεις στον πλανήτη, προτείνοντας ένα πράσινο μέλλον.  Η βιώσιμη τέχνη μπορεί να οριστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους αλλά και αλληλοσυνδεόμενους: τέχνη που φτιάχνεται με βιώσιμα υλικά και μεθόδους ή τέχνη που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα. Στο μάθημα μας θα μάθουμε την τεχνική της κυανοτυπίας, αντλώντας ερεθίσματα από αντίστοιχα έργα σύγχρονων μορφών βιώσιμης τέχνης και θα συνειδητοποιήσουμε με ποιο τρόπο το όριο της βιώσιμης τέχνης επεκτείνεται στον ακτιβισμό. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εικαστικές δράσεις θα ανακαλύψουμε τη σύνδεση ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της τέχνης και θα περάσουμε το δικό μας μήνυμα με την δημιουργία εικαστικού έργου.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός
Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 9.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Πώς να κάνετε ένα Art Zine

Για μαθητές Δ' και ΣΤ' Δημοτικού και Α΄ - Β΄ Γυμνασίου

Οι σχολικές ομάδες συντάσσουν και εκδίδουν ένα μικρό αυτοσχέδιο περιοδικό, ένα φανζίν (fan-zine). Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το είδος, την κουλτούρα του fanzine και των αυτοσχέδιων εκδόσεων και να γίνουν οι ίδιοι συντάκτες, εικονογράφοι, φωτογράφοι, γραφίστες. Αξιοποιώντας αναλογικά και ψηφιακά μέσα, τα παιδιά ενθαρρύνονται να οικειοποιηθούν με καλλιτεχνικούς όρους το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), να καταγράψουν δημιουργικά την εμπειρία από την επίσκεψή τους, προβάλλοντας μέσα στις σελίδες του φανζίν τη δική τους ματιά.

Σχεδιασμός/Επιμέλεια: εικαστικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art, Γιάννης Ισιδώρου, εικαστικός 

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Αθλητικά Μονοπάτια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού 

Το πρόγραμμα ΑΜΕ «Αθλητικά Μονοπάτια» αποτελεί ένα πρότυπο πρόγραμμα ευκινησίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους ασκήσεων πεδίου και τη χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού αποσκοπώντας στο ενδιαφέρον της συμμετοχής των μαθητών. Στόχος του προγράμματος μας με τίτλο «Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας» είναι η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με έμφαση στην ανάπτυξη των αθλητικών και κιναισθητικών δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αθλητικής τους κουλτούρας λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον των νέων και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπισή της. 

Παλαιότερος τίτλος προγράμματος: «Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας»
Σχεδιασμός/Yλοποίηση: ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Μαθητική Αγορά: Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία

Για μαθητές/τριες Α’- ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου

Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)

25/10, 1/11, 15/11, στις 09.30 (120')

Δηλώστε συμμετοχή

SNFCC Class

Tα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσγειώνονται στην τάξη! Ανακαλύψτε μαθήματα με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε σχολική βαθμίδα.

Το ΚΠΙΣΝ, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή του στη σχολική ζωή, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να είναι δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, δημιουργήθηκε το SNFCC Class, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή, υλοποιώντας τα μέσα στην τάξη με τη χρήση προτζέκτορα, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, με διαμοιρασμό οθόνης (share screen).

Δηλώστε συμμετοχή