Βιώσιμος Πλανήτης

Για μαθητές/τριες Δ- ΣΤ’ Δημοτικού

Τι επιπτώσεις έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο περιβάλλον; Πώς μπορώ να αλλάξω συνήθειες στην καθημερινότητα μου ώστε να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον; Πώς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού ώστε να αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας; Οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω πειραμάτων και κατασκευών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές μπαίνουν σε ένα μικρό εργαστήριο ανακύκλωσης και καλούνται να ανακυκλώσουν τα δικά τους πλαστικά μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα αντικείμενα.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ Βέρα Νομικού, Κωνσταντίνος Βυλλιώτης, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Βιωσιμότητα και Τέχνη: Φτιάξε το δικό σου έργο!

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου 

Πώς μπορώ να εκτυπώσω μία φωτογραφία με τη βοήθεια του ήλιου; Μπορώ να κάνω τέχνη με τη φύση και να αφήσω το δικό μου ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή; 

Τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο, ώστε το καθένα από αυτά να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο κυανοτυπίας.

Εστιάζοντας στο θέμα της αειφορίας αντλoύμε ερεθίσματα από έργα σύγχρονων μορφών βιώσιμης τέχνης ή τέχνης που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα, ενώ μέσα από βιωματικές εικαστικές δράσεις θα ανακαλύψουμε τη σύνδεση ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της τέχνης, περνώντας το δικό μας μήνυμα ενάντια στην κλιματική κρίση. 

O στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως μέλη της κοινωνίας μας για τις πραγματικές επιπτώσεις στον πλανήτη, προτείνοντας ένα πράσινο μέλλον.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός
Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 9.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Πώς να κάνετε ένα Art Zine

Για μαθητές Δ' και ΣΤ' Δημοτικού και Α΄ - Β΄ Γυμνασίου

Οι σχολικές ομάδες συντάσσουν και εκδίδουν ένα μικρό αυτοσχέδιο περιοδικό, ένα φανζίν (fan-zine). Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το είδος, την κουλτούρα του fanzine και των αυτοσχέδιων εκδόσεων και να γίνουν οι ίδιοι συντάκτες, εικονογράφοι, φωτογράφοι, γραφίστες. Αξιοποιώντας αναλογικά και ψηφιακά μέσα, τα παιδιά ενθαρρύνονται να οικειοποιηθούν με καλλιτεχνικούς όρους το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), να καταγράψουν δημιουργικά την εμπειρία από την επίσκεψή τους, προβάλλοντας μέσα στις σελίδες του φανζίν τη δική τους ματιά.

Σχεδιασμός/Επιμέλεια: εικαστικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art, Γιάννης Ισιδώρου, εικαστικός 

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Αθλητικά Μονοπάτια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού 

Το πρόγραμμα ΑΜΕ «Αθλητικά Μονοπάτια» αποτελεί ένα πρότυπο πρόγραμμα ευκινησίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους ασκήσεων πεδίου και τη χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού αποσκοπώντας στο ενδιαφέρον της συμμετοχής των μαθητών. Στόχος του προγράμματος μας με τίτλο «Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας» είναι η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με έμφαση στην ανάπτυξη των αθλητικών και κιναισθητικών δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αθλητικής τους κουλτούρας λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον των νέων και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπισή της. 

Παλαιότερος τίτλος προγράμματος: «Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας»
Σχεδιασμός/Yλοποίηση: ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Μαθητική Αγορά: Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία

Για μαθητές/τριες Α’- ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου

Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)

25/10, 1/11, 15/11, στις 09.30, διάρκεια 120'

Δηλώστε συμμετοχή

SNFCC Class

Tα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσγειώνονται στην τάξη! Ανακαλύψτε μαθήματα με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε σχολική βαθμίδα.

Το ΚΠΙΣΝ, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή του στη σχολική ζωή, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να είναι δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, δημιουργήθηκε το SNFCC Class, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή, υλοποιώντας τα μέσα στην τάξη με τη χρήση προτζέκτορα, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, με διαμοιρασμό οθόνης (share screen).

Δηλώστε συμμετοχή