Απολογισμός 2020

Το 2020 η έννοια της λειτουργίας του δημόσιου χώρου και της προσφοράς του προς το κοινωνικό σύνολο άλλαξε μορφή ενώ η ψυχαγωγία και η ψυχική ανάταση ήταν για όλους πιο απαραίτητα από ποτέ. Στο ΚΠΙΣΝ, η απάντηση στις προκλήσεις της προηγούμενης χρονιάς ήταν μια συνεπής στρατηγική βασισμένη σε τρεις άξονες: εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε εργαζομένους και επισκέπτες, επενδύουμε στην ασφάλεια, παραμένουμε κοντά στο κοινό μας, ακόμα και από μακριά- συνεχίζοντας πιστοί στο όραμά μας.

Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ είχε τη δυνατότητα, ανάμεσα σε άλλα, να παρουσιάσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πρωτότυπο ψηφιακό περιεχόμενο, δίνοντας σταθερά την ευκαιρία στο κοινό να «συναντηθεί» και πάλι με τον αγαπημένο του προορισμό.

Το αποτέλεσμα ήταν 3.670 εκδηλώσεις, 3.670 συναντήσεις με το κοινό μας, διαδικτυακά και στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, όταν αυτό ήταν εφικτό.

Δείτε τον Ετήσιο Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ

 

Απολογισμός 2019

Tο 2019, η επισκεψιμότητα του ΚΠΙΣΝ συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τα 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2018. Η διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από το 2017 μέχρι σήμερα, που οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, είναι ένδειξη πως το ΚΠΙΣΝ αναγνωρίζεται ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί επίκεντρο πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας.

Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και την εξέλιξη του οργανισμού το 2019.

 

Απολογισμός 2018

Έπειτα από τα τρία εκατομμύρια επισκέψεις το 2017, αριθμό που ξεπέρασε κατά πολύ κάθε πρόβλεψη, η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίστηκε και το 2018. Σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί ως ο βασικός προορισμός ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης, καθώς και κορυφαίος προορισμός πολιτισμού της Αττικής, ενώ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον βασικό μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας.

Πάνω στις βάσεις που έθεσε το 2017, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενίσχυσε το 2018 τον ρόλο του ως παραγωγού και προορισμού πολιτισμού, διευρύνοντας το φάσμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον προγραμματισμό του και εγκαινιάζοντας σημαντικές συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και τα μεγάλα στοιχήματα που κερδήθηκαν το 2018.

Φωτογραφία από το εξώφυλλο του Απολογισμού 2018

 

Απολογισμός 2017

Το ΚΠΙΣΝ είναι ο μόνος πολιτιστικός οργανισμός στη χώρα που δημοσιεύει δύο απολογισμούς, και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του. Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και τα μεγάλα στοιχήματα που κερδήθηκαν το 2017.

Φωτογραφία - Έντυπο με τον Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ 2017

 

Περιβαλλοντικός Απολογισμός 2017

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τον απολογισμό βιωσιμότητας για το 2017, με τίτλο Κόμβος Βιωσιμότητας, τον πρώτο που εκδίδεται από ελληνικό πολιτιστικό οργανισμό αυτής της κλίμακας.

Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στοιχείο του εγχειρήματος: Από το μεγάλο Ενεργειακό Στέγαστρο στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέχρι το μητροπολιτικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η βιωσιμότητα αναδεικνύεται σε πρότυπό κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών, μια προσπάθεια που έχει αναγνωριστεί διεθνώς με την Πλατινένια πιστοποίηση LEED που έχει λάβει το ΚΠΙΣΝ ως πράσινο κτίριο.

Για το ΚΠΙΣΝ, το 2017 ήταν μια χρονιά πλούσια σε εμπειρίες και επιτυχίες. Ήταν η χρονιά κατά την οποία τέθηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία από το ΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε, ενώ η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος βρισκόταν και αυτή σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή το ΚΠΙΣΝ δέχθηκε περισσότερες από 3 εκατομμύρια επισκέψεις και φιλοξένησε 3.500 δωρεάν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πώς ένας οργανισμός μπορεί να αναπτύξει τόσο έντονη δραστηριότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει περιβαλλοντικά βιώσιμος;

Οι απαντήσεις σε αυτό ακριβώς το ερώτημα σε συνδυασμό με τα πρώτα περιβαλλοντικά αποτελέσματα αποτυπώνονται και παρουσιάζονται στον απολογισμό του 2017, ο οποίος έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο για τον δημόσιο χώρο, τη σχέση του με τους πολίτες και τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών στη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων.

Ο απολογισμός περιγράφει τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΚΠΙΣΝ πράσινο κτίριο, αναλύει τις σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο οργανισμός την περασμένη χρονιά και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους το ΚΠΙΣΝ συμπλέει με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που εκτείνονται από προαγωγή της καλής υγείας και ευημερίας, μέχρι θέματα όπως η ανισότητα, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, και η ισότητα των φύλων.

Φωτογραφία - Έντυπο με τον Περιβαλλοντικό Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ 2017