Απολογισμός 2023

Πριν από εφτά χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρέδωσε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα σπουδαίο έργο που οραματίστηκε, δημιούργησε και συνεχίζει αδιάλειπτα να υποστηρίζει.

Οι 27.000.000 επισκέψεις που καταγράφονται μέχρι σήμερα, σηματοδοτούν κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν αριθμό: ανθρώπους, εμπειρίες, ιδέες, ζυμώσεις και αμέτρητες προοπτικές.

Το ΚΠΙΣΝ διανύει πλέον μια πιο ώριμη φάση αξιοποίησης του δημόσιου χώρου χάρη στην ανάδειξη όλων των πτυχών της ταυτότητας του. Το 2023 αποτέλεσε ένα σημείο καμπής σε αυτή τη μετάβαση παγιώνοντας τους πυλώνες μέσα από τους οποίους επιδιώκουμε να βελτιώνουμε τη ζωή των επισκεπτών μας και να προσφέρουμε συνολικά στην κοινωνία.

 

Απολογισμός 2022

Μετά από 6 χρόνια αδιάκοπης υποστήριξης η ανανέωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τα επόμενα τρία χρόνια επισφραγίζει την πίστη στο όραμα του ΚΠΙΣΝ και συνεχίζει να αποτελεί την κινητήριο δύναμη για τη λειτουργία και τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ. Αναρίθμητες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες, όπως αυτές που αποτυπώνονται στο απολογιστικό βίντεο για το 2022, τη χρονιά-ορόσημο για τον Οργανισμό, αποτελούν τη δική μας υπόσχεση και δέσμευση. Ευχαριστούμε, συνεχίζουμε!

Εξώφυλλο ετήσιου απολογισμού 2022 με πράσινη τυπογραφία σε γκρι φόντο

 

Μελέτη Επιδράσεων ΚΠΙΣΝ 2022

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία από το ΙΣΝ εκπονήθηκε η Μελέτη Επιδράσεων ΚΠΙΣΝ από την Boston Consulting Group σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την ΕΒΕ, η οποία αποτελεί επικαιροποίηση της μελέτης που είχε ανατεθεί από το ΙΣΝ στην BCG κατά την ολοκλήρωση του έργου το 2016.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο εργαλείο, για να παρακολουθείται η πρόοδος ενός κοινοφελούς οργανισμού, να αξιολογούνται οι δράσεις, η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και η λειτουργία του σε βάθος χρόνου, αλλά και να επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική του.

Οι σημαντικότεροι άξονες που διατρέχουν τη Μελέτη Επιδράσεων επικεντρώνονται στο ΚΠΙΣΝ ως τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό αποτύπωμα του, καθώς και στον οικονομικό του αντίκτυπο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Μελέτης Επιδράσεων ΚΠΙΣΝ 2022:

Εξώφυλλο της μελέτης επιδράσεων 2022 με λευκη τυπογραφία σε πράσινο φόντο

Δείτε τα highlights των αποτελεσμάτων:

 

 

ΚΠΙΣΝ: Κόμβος βιωσιμότητας και καινοτομίας

Σχεδιασμένο ώστε να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί κόμβο βιωσιμότητας και καινοτομίας. Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στοιχείο του εγχειρήματος. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ εξελίσσεται σε ένα μητροπολιτικό πάρκο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της βιωσιμότητας, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε όλο το φάσμα δράσεων που υλοποιεί για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Εξώφυλλο το έντυπου Βιωσιμότητα και Καινοτομία με τυπογραφία σε μπεζ φόντο

Απολογισμός 2021

 

To 2021, παρά τις αβέβαιες συνθήκες που απαιτούσαν συνεχείς εναλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας και προσαρμογή σε νέα δεδομένα, καταφέραμε να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε συνεχώς παρόντες, να προσφέρουμε εμπειρίες πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, αλλά και να εξελίξουμε την εμπειρία επίσκεψης. Αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο του ΚΠΙΣΝ, υλοποιήσαμε 2.854 εκδηλώσεις ενώ επενδύσαμε περαιτέρω στην εξωστρέφεια μέσα από σημαντικές συνεργασίες που εξελίσσουν τον Οργανισμό.

Εξώφυλλο ετήσιου απολογισμού 2021 με φωτογραφία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος από ψηλά

 

Απολογισμός 2020

Το 2020 η έννοια της λειτουργίας του δημόσιου χώρου και της προσφοράς του προς το κοινωνικό σύνολο άλλαξε μορφή ενώ η ψυχαγωγία και η ψυχική ανάταση ήταν για όλους πιο απαραίτητα από ποτέ. Στο ΚΠΙΣΝ, η απάντηση στις προκλήσεις της προηγούμενης χρονιάς ήταν μια συνεπής στρατηγική βασισμένη σε τρεις άξονες: εκπαιδεύουμε και ενημερώνουμε εργαζομένους και επισκέπτες, επενδύουμε στην ασφάλεια, παραμένουμε κοντά στο κοινό μας, ακόμα και από μακριά- συνεχίζοντας πιστοί στο όραμά μας.

Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ είχε τη δυνατότητα, ανάμεσα σε άλλα, να παρουσιάσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πρωτότυπο ψηφιακό περιεχόμενο, δίνοντας σταθερά την ευκαιρία στο κοινό να «συναντηθεί» και πάλι με τον αγαπημένο του προορισμό.

Το αποτέλεσμα ήταν 3.670 εκδηλώσεις, 3.670 συναντήσεις με το κοινό μας, διαδικτυακά και στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, όταν αυτό ήταν εφικτό.

Δείτε τον Ετήσιο Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ

Εξώφυλλο ετήσιου απολογισμού 2021 με τυπογραφία και γεωμετρικά σχήματα

 

Απολογισμός 2019

Tο 2019, η επισκεψιμότητα του ΚΠΙΣΝ συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τα 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2018. Η διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από το 2017 μέχρι σήμερα, που οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, είναι ένδειξη πως το ΚΠΙΣΝ αναγνωρίζεται ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί επίκεντρο πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας.

Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και την εξέλιξη του οργανισμού το 2019.

Εξώφυλλο απολογισμού 2019 με τυπογραφία και το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ

 

Απολογισμός 2018

Έπειτα από τα τρία εκατομμύρια επισκέψεις το 2017, αριθμό που ξεπέρασε κατά πολύ κάθε πρόβλεψη, η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίστηκε και το 2018. Σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί ως ο βασικός προορισμός ψυχαγωγίας, μάθησης και άθλησης, καθώς και κορυφαίος προορισμός πολιτισμού της Αττικής, ενώ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον βασικό μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας.

Πάνω στις βάσεις που έθεσε το 2017, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενίσχυσε το 2018 τον ρόλο του ως παραγωγού και προορισμού πολιτισμού, διευρύνοντας το φάσμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον προγραμματισμό του και εγκαινιάζοντας σημαντικές συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και τα μεγάλα στοιχήματα που κερδήθηκαν το 2018.

Φωτογραφία από το εξώφυλλο του Απολογισμού 2018 με τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

 

Απολογισμός 2017

Το ΚΠΙΣΝ είναι ο μόνος πολιτιστικός οργανισμός στη χώρα που δημοσιεύει δύο απολογισμούς, και μάλιστα από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του. Διαβάστε για το όραμα, τη στρατηγική, τις δράσεις και τα μεγάλα στοιχήματα που κερδήθηκαν το 2017.

Φωτογραφία - Έντυπο με τον Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ 2017 με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Περιβαλλοντικός Απολογισμός 2017

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει τον απολογισμό βιωσιμότητας για το 2017, με τίτλο Κόμβος Βιωσιμότητας, τον πρώτο που εκδίδεται από ελληνικό πολιτιστικό οργανισμό αυτής της κλίμακας.

Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον αρχιτέκτονα Renzo Piano, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στοιχείο του εγχειρήματος: Από το μεγάλο Ενεργειακό Στέγαστρο στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέχρι το μητροπολιτικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η βιωσιμότητα αναδεικνύεται σε πρότυπό κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών, μια προσπάθεια που έχει αναγνωριστεί διεθνώς με την Πλατινένια πιστοποίηση LEED που έχει λάβει το ΚΠΙΣΝ ως πράσινο κτίριο.

Για το ΚΠΙΣΝ, το 2017 ήταν μια χρονιά πλούσια σε εμπειρίες και επιτυχίες. Ήταν η χρονιά κατά την οποία τέθηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία από το ΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε, ενώ η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος βρισκόταν και αυτή σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή το ΚΠΙΣΝ δέχθηκε περισσότερες από 3 εκατομμύρια επισκέψεις και φιλοξένησε 3.500 δωρεάν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πώς ένας οργανισμός μπορεί να αναπτύξει τόσο έντονη δραστηριότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει περιβαλλοντικά βιώσιμος;

Οι απαντήσεις σε αυτό ακριβώς το ερώτημα σε συνδυασμό με τα πρώτα περιβαλλοντικά αποτελέσματα αποτυπώνονται και παρουσιάζονται στον απολογισμό του 2017, ο οποίος έχει ως στόχο να τροφοδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο για τον δημόσιο χώρο, τη σχέση του με τους πολίτες και τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών στη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων.

Ο απολογισμός περιγράφει τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΚΠΙΣΝ πράσινο κτίριο, αναλύει τις σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο οργανισμός την περασμένη χρονιά και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους το ΚΠΙΣΝ συμπλέει με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ που εκτείνονται από προαγωγή της καλής υγείας και ευημερίας, μέχρι θέματα όπως η ανισότητα, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, και η ισότητα των φύλων.

Φωτογραφία με άτομα στο Πάρκο - Έντυπο με τον Περιβαλλοντικό Απολογισμό του ΚΠΙΣΝ 2017