Διαχείριση νερού

Το ΚΠΙΣΝ και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη ως προς τις ανάγκες τους σε νερό: γίνεται άρδευση των χώρων πρασίνου, εφαρμόζονται ειδικά συστήματα για το μη πόσιμο νερό αλλά και για το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείται στο Κανάλι. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται:

Περισσότερα
Διαχείριση νερού - Εικόνα

Ενέργεια

Οι πρωτοβουλίες ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΠΙΣΝ οδηγούν στην κατά 40% μείωση της ενέργειας σε σχέση με το τι θα κατανάλωνε ένα παρόμοιο κτιριακό συγκρότημα χωρίς την εφαρμογή τους. Tα έξυπνα συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, φωτισμού έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα:

Περισσότερα
Energy - Εικόνα

Το Ενεργειακό Στέγαστρο

17 μέτρα πάνω από το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον Φάρο και 47 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας αιωρείται ένα μεγάλο στέγαστρο. Το στέγαστρο, με διάσταση 100x100 μέτρα, καταλαμβάνει δέκα στρέμματα, δηλαδή ισοδυναμεί με 1,5 γήπεδο ποδοσφαίρου. Το βάρος του φτάνει τους 4.500 τόνους, όσο περίπου 160 τριαξονικά λεωφορεία. Η τομή του στεγάστρου θυμίζει πτερύγιο αεροπλάνου, γιατί σε μια περιοχή τόσο ανοικτή και εκτεθειμένη όπως το Δέλτα Φαλήρου, ο άνεμος εύκολα φτάνει σε υψηλές ταχύτητες και το σχήμα του δεν πρέπει να προβάλλει αντίσταση.

Περισσότερα
Energy Canopy - Εικόνα

Βιώσιμη κινητικότητα

Για το ΚΠΙΣΝ, η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί σταθερό στόχο με κύριο όχημα την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας και τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, άσκησης και ψυχαγωγίας.  

Περισσότερα
Βιώσιμη κινητικότητα - Εικόνα

Ανακύκλωση

Το ΚΠΙΣΝ έχει αναπτύξει διαδικασίες που ενθαρρύνουν την ανακύκλωση τόσο από τα άτομα που εργάζονται σε αυτό, όσο και από αυτά που το επισκέπτονται. Το 2017 έγινε η αρχή των προγραμμάτων ανακύκλωσης στο ΚΠΙΣΝ με βάση τον διαχωρισμό στην πηγή των αποβλήτων. Σύμφωνα με το εκπονημένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, εγκαταστάθηκαν 15 διαφορετικές ροές ανακύκλωσης.

Περισσότερα
Ανακύκλωση - Εικόνα

Περιβαλλοντικές διακρίσεις

Το ΚΠΙΣΝ είναι το πρώτο πολιτιστικό έργο μεγάλης κλίμακας που επιτυγχάνει την πιστοποίηση LEED Platinum στην Ευρώπη. Η πιστοποίησή του ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και της ενσωμάτωσης ενεργητικών και παθητικών τεχνολογιών που το καθιστούν ένα από τα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα κτίρια στον κόσμο. H πιστοποίηση LEED του US Green Building Council καλύπτει 6 βασικές πτυχές τόσο στο στάδιο σχεδιασμού όσο και στο στάδιο κατασκευής:

Περισσότερα
Περιβαλλοντικές διακρίσεις - Εικόνα

Μονάδα Περιβάλλοντος

Για την αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική διαχείριση του ΚΠΙΣΝ έχει συσταθεί μία ειδική Μονάδα Περιβάλλοντος ενώ και το σύνολο των εργαζομένων της ΚΠΙΣΝ ΑΕ συμμετέχει ουσιαστικά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα
Environmental Unit - Εικόνα

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Μια έκταση 210 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ, προσφέρει ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης και ευκαιρίες για μάθηση, αναψυχή και ξεκούραση.

Μάθε περισσότερα