Αρχιτεκτονική

Όταν ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano, βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, αντιλήφθηκε ότι η επαφή των κατοίκων με τη θάλασσα είχε χαθεί και η συνοικία είχε χωριστεί από τη θάλασσα με έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Θέλησε μέσω του σχεδιασμού του να μετατρέψει το νόημα της λέξης «Καλλιθέα» σε πραγματικότητα, δηλαδή να δημιουργήσει έναν τόπο με «καλή θέα», και να επαναφέρει τη σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, όχι μόνο ως προς τη θέα στη θάλασσα αλλά και ως προς τη φυσική της παρουσία στον χώρο του έργου. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποίησε για να το πετύχει αυτό ήταν ανυψώνοντας το έδαφος και σχεδιάζοντας ένα κεκλιμένο πάρκο που από τη στεριά κατευθύνεται στη θάλασσα.

Η ζωή στο Πάρκο

Μεγάλο μέρος της ζωής στο Πάρκο περνά απαρατήρητο. Αν όμως παρατηρήσετε προσεκτικά, θα ανακαλύψετε έναν κόσμο γεμάτο εκπλήξεις. Ανακαλύψτε την πανίδα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του κάθε είδους αλλά και τον καλύτερο τρόπο για να αλληλεπιδρούμε μαζί τους.
 

Περισσότερα

Βιοποικιλότητα

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί μια πληθώρα φυτικών ειδών όπως ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές, κουτσουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Η επιλογή των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί ή ποικίλες υφές. Περιλαμβάνει 16 είδη δέντρων, 161 είδη θάμνων και μία ποικιλία από αγρωστώδη και βολβούς. Κάθε μήνας φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα. Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχουν ήδη εμφανιστεί και διαφορετικά είδη πουλιών που είτε ξεχειμωνιάζουν είτε σταθμεύουν κατά την αποδήμησή τους. 

Παιδικές χαρές

Οι Παιδικές Χαρές και οι Πίδακες Νερού στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες μας. Οι παιδικές χαρές είναι τα πιο ζωντανά και τα πιο χαρούμενα σημεία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και φυσικά σημείο συνάντησης των νεαρών επισκεπτών. Ο χώρος, σχεδιασμένος με τρόπο βιώσιμο και απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον, αποτελείται από όργανα φτιαγμένα από ξύλο το οποίο προέρχεται από υλοτομία που βασίζεται στην αειφόρο δασοκομία.

Περισσότερα