Νυχτερινή λήψη της Αγοράς του ΚΠΙΣΝ

Γενικής Φύσης

  • Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης, αθλητισμού και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210.000 τ.μ., και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) στην Ελληνική Πολιτεία.

  • Το ΚΠΙΣΝ δημιουργήθηκε για όλους και έχει στόχο να εμπλουτίσει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

  • Το ΚΠΙΣΝ βρίσκεται στον Δήμο Καλλιθέας, 4,5 χλμ. νότια του κέντρου της Αθήνας και η διεύθυνσή του είναι Λ. Συγγρού 364.

  • Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε το 2012, ολοκληρώθηκε το 2016, όταν και άνοιξε για τον κόσμο, και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρέδωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Ελληνική Πολιτεία στις 23 Φεβρουαρίου 2017.

    Τόσο η μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όσο και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος έχουν ολοκληρωθεί.

    Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε ξεναγήσεις καθώς και σε πλήθος αθλητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες διοργανώνονται από την ΚΠΙΣΝ ΜΑΕ και έχουν ελεύθερη είσοδο με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τις εγκαταστάσεις του, να απολαύσουν το φυσικό του περιβάλλον και να γνωρίσουν τις προγραμματικές του δυνατότητες.

  • To 2009, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο με την οποία ανέλαβε το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού του ΚΠΙΣΝ, η οποία και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου άγγιξε τα €630 εκατομμύρια ($867 εκατομμύρια), ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές ύψους €5 εκατομμυρίων ($6 εκατομμυρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια. Η δωρεά είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

  • Το 1998, με γνώμονα την προσήλωσή του στην υποστήριξη της παιδείας και των τεχνών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έλαβε την απόφαση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου κτιρίου για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, οι συλλογές της οποίας στεγάζονταν σε τρεις ξεχωριστούς χώρους, καθώς και τη συνακόλουθη αναβάθμιση του Οργανισμού, με σκοπό την εξασφάλιση πρόσβασης σε μελετητές όλων των ηλικιών, την παροχή μέσων έρευνας και πληροφόρησης, και τη σύνδεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με άλλες ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες. Η πρόταση παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στο εγχείρημα. Ανεξάρτητα από την παραπάνω πρωτοβουλία, το Ίδρυμα εξέταζε παράλληλα πρόταση για αντίστοιχη υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από τα δύο αυτά σχέδια αναδείχθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προοπτική, η οποία αποτελούσε την ιδανική σύνθεση της αποστολής και της δέσμευσης του ΙΣΝ στην Ελλάδα, με μακροχρόνιες αναμορφωτικές προοπτικές: τη συνύπαρξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο, δωρίζοντας στον ελληνικό λαό ένα σημαντικό αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο διεθνούς εμβέλειας.

  • Ο Renzo Piano, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας (www.rpbw.com), ανέλαβε τον σχεδιασμό του έργου. Έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ‘70 με το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, και έκτοτε έχει υλοποιήσει σημαντικά καινοτόμα έργα σε όλον τον κόσμο, όπως την αναμόρφωση του παλαιού λιμανιού της Γένοβας, την αναβίωση της πλατείας Potsdamer Platz στο Βερολίνο, τον τερματικό Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, την αναδιαμόρφωση και επέκταση της Βιβλιοθήκης & Μουσείου Morgan και το νέο κτίριο των «New York Times» στη Νέα Υόρκη, καθώς και την αίθουσα συναυλιών Parco della Musica Auditorium στη Ρώμη. Το 1998, του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση του κλάδου, το Αρχιτεκτονικό Bραβείο Pritzker. Η επιλογή του αρχιτέκτονα για το σχεδιασμό του ΚΠΙΣΝ ήταν το αποτέλεσμα μίας λεπτομερούς διαδικασίας αξιολόγησης πολλών υποψηφίων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συμβούλους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο κλειστού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο εστίασε την προσοχή του στην προσήλωση των υποψηφίων στην κάθε πτυχή του ΚΠΙΣΝ, στις επαγγελματικές διακρίσεις που έχουν κερδίσει για την επιτυχημένη υλοποίηση έργων παρόμοιας κλίμακας και εμβέλειας και στον αποδεδειγμένο σεβασμό τους απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ο Renzo Piano πληρούσε όλες τις παραπάνω προδιαγραφές.

  • Η Κοινοπραξία Salini Impregilo -ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ. Η επιλογή της συγκεκριμένης Κοινοπραξίας έγινε μέσα από μία μακρά διαδικασία διεθνών προδιαγραφών με σκοπό την αναζήτηση προσφορών από αναγνωρισμένες ελληνικές και διεθνείς κατασκευαστικές εταιρίες. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου διήρκεσε συνολικά 10 μήνες, με τη συμμετοχή οκτώ εταιριών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάθεση του έργου ήταν η ποιοτική και ασφαλής κατασκευή του έργου με βάση τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια, η τήρηση του προκαθορισμένου προϋπολογισμού και του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά και η εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική βιωσιμότητα του αναδόχου. Η απόφαση να ανατεθεί το έργο σε κοινοπραξία, η οποία συμπεριλαμβάνει Ελληνική εταιρία, εξέφρασε την πρωταρχική πρόθεση του ΙΣΝ, η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ να αποφέρει σημαντικά άμεσα οικονομικά οφέλη στη χώρα.

Απασχόληση στο ΚΠΙΣΝ

  • Για πιθανές μελλοντικές θέσεις μπορείτε να συμβουλεύεστε την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Η επίσκεψή μου

  • Προσφέρονται ξεναγήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Renzo Piano Building Workshop.

    Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν περιήγηση στο βραβευμένο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανακαλύψτε τις αίθουσες κοινού αλλά και μερικούς από τους backstage χώρους των δύο κτιρίων. Επισκεφθείτε την αίθουσα προβών, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, και περιηγηθείτε στο Δημόσιο Τμήμα της ΕΒΕ, τα ερευνητικά αναγνωστήρια και τους χώρους φύλαξης των βιβλίων.

    Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται με προαγορά εισιτηρίου.

  • Για πληροφορίες για ομαδικές ξεναγήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση tours@snfcc.org.

  • Το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τους μαθητές πραγματοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 216 8091005 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@snfcc.org.

    Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης σχολικού περιπάτου.

  • Τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ εκτός από το Ξέφωτο, τον Θόλο και τις Παιδικές Χαρές. Θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους, ο οποίος οφείλει να τα έχει υπό την εποπτεία του και να μεριμνά για την καθαριότητα του χώρου.

  • Ναι, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.