Αθήνα: Μια πόλη, ένα οικοσύστημα

Για μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου

Στα οικοσυστήματα της φύσης διατηρείται ισορροπία μεταξύ των οργανισμών που τα απαρτίζουν και της ενέργειας που χρησιμοποιείται. Πώς θα ήταν η μελλοντική Αθήνα αν τη βλέπαμε σαν ένα αστικό οικοσύστημα; Θα μπορούσε να τροφοδοτείται από την ενέργεια του πληθυσμού της; Πώς θα ήταν αν τα απορρίμματα μπορούσαν να αποτελούν καινούρια πρώτη ύλη; Οι μαθητές, μέσω ενός γρήγορου εργαστηρίου design, μαθαίνουν για το βιώσιμο οικοσύστημα του ΚΠΙΣΝ, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούνται παγκοσμίως και καλούνται να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν της μακέτα του οικοσύστηματος της Αθήνας του μέλλοντος. 

Σχεδιασμός: Ανδριάννα Νάσσου, designer, Χριστίνα Νάσσου, εκπαιδευτικός
Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός, Σπύρος Ζυγούρος, εκπαιδευτικός
Μέρος του προγράμματος Μαθητική Αγορά στο ΚΠΙΣΝ 
1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου 2024

Δηλώστε συμμετοχή

Πώς να κάνετε ένα Art Zine

Για μαθητές Γ' Γυμνασίου και Λυκείου

Οι μαθητές αναλαμβάνουν τη διαδικασία παραγωγής μιας αυτοτελούς έκδοσης (one shot zine) εν είδει artbook. Το βασικό περιεχόμενο του artbook θα είναι η ταυτότητα του κάθε μαθητή ως άτομο αλλά και η  συλλογική ταυτότητα των σύγχρονων εφήβων. Και όταν λέμε ταυτότητα, εννοούμε τη φαντασιακή προβολή του εαυτού στο παρόν, που στη δική μας περίπτωση γίνεται με εικαστικούς όρους. Who am I? Το ερώτημα που θα κληθούν οι μαθητές να απαντήσουν μέσα από τις εικαστικές τους αναπαραστάσεις, θα είναι το "ποιος είμαι;" ή καλύτερα το "ποιος νιώθω ότι είμαι;". Αξιοποιώντας κυρίως αναλογικά μέσα και αρχειακό υλικό από το ΚΠΙΣΝ, οι μαθητές διαχειρίζονται με πειραματική διάθεση τρόπους παρουσίασης προσωπικών, αλλά και ομαδικών αφηγήσεων. Έρχονται σε επαφή με τεχνικές στησίματος ενός χειροποίητου zine, με διαφορετικές τεχνικές τυπώματος καθώς και με τους βασικότερους τρόπους βιβλιοδεσίας.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Very Young Contemporary Art/ Γιάννης Ισιδώρου, εικαστικός

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Graffiti Doodle Workshop

Για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου

Με εργαλεία τους σπρέι, μαρκαδόρους και πολλή φαντασία, οι μαθητές/ήτριες μετατρέπονται σε σύγχρονους καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα έργο Graffiti και Doodling! Μαθαίνουν τη Street Art ως μια μορφή δημιουργικής έκφρασης σε δημόσιο χώρο, διακρίνοντάς τη από πρακτικές βανδαλισμού.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Svediano 

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 9:30 και 11:00, διάρκεια 75’

Δηλώστε συμμετοχή

SNFCC Class

Tα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσγειώνονται στην τάξη! Ανακαλύψτε μαθήματα με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε σχολική βαθμίδα.

Το ΚΠΙΣΝ, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή του στη σχολική ζωή, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να είναι δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, δημιουργήθηκε το SNFCC Class, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή, υλοποιώντας τα μέσα στην τάξη με τη χρήση προτζέκτορα, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, με διαμοιρασμό οθόνης (share screen).

Δηλώστε συμμετοχή

Teen Volunteers

Μέσα από την ενότητα Teen Volunteers, οι μαθητές/τριες 14-17 ετών έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού και να δημιουργούν ξεχωριστές εμπειρίες για τη σχολική τους κοινότητα! Οι συμμετέχοντες/ουσες συνεργάζονται με την ομάδα Εμπειρίας Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και εξοικειώνονται με τις αρμοδιότητές της, αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, μαθαίνουν, αλληλοεπιδρούν και διασκεδάζουν. 

Δηλώστε συμμετοχή