Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος Ταξιδεύει

Για μαθητές Νηπιαγωγείου, Α' Β' και Γ' Δημοτικού

Αυτή τη σχολική χρονιά, τα παιδιά θα φέρουν τα φυτά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στις δικές τους γειτονιές! Μέσα από πολυαισθητηριακά παιχνίδια, παρατήρηση και έρευνα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χρώματα, τα αρώματα και τις υφές του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη φυτών, αντιλαμβάνονται τη λογική φύτευσης ενός αστικού πάρκου, εστιάζουν στα μεσογειακά αρωματικά φυτά και γνωρίζουν τις ιδιότητές τους! Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά επιλέγουν τα πιο αγαπημένα τους, ευωδιαστά φυτά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και φυτεύουν τους σπόρους τους σε origami γλαστράκια από ανακυκλωμένο χαρτί, για να ταξιδέψουν στη δική τους γειτονιά!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός
Υλοποίηση: Ειρήνη Γοζαδίνου, παιδαγωγός τέχνης-εμψυχώτρια
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (τις 3 πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα), στις 09.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Mitumba: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εικαστική εγκατάσταση “Return to Sender”

Για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου και Α' έως ΣΤ' Δημοτικού

Πού φτιάχνονται τα ρούχα μας; Πώς φτάνουν σε εμάς; Πού ταξιδεύουν; Πού καταλήγουν όταν δεν τα θέλουμε άλλο; Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, δραστηριότητες και κατασκευές, ανακαλύπτουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, προσεγγίζουμε την έννοια της βιωσιμότητας και αντιλαμβανόμαστε την μικρή ατομική μας ευθύνη για το μέλλον του πλανήτη. Με αφορμή τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση “Return to Sender” (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, ακολουθούμε ένα ρούχο στο μεγάλο ταξίδι του, από την χώρα στην οποία φτιάχτηκε μέχρι …το ΚΠΙΣΝ όπου και βρέθηκε στα χέρια μας. Στο τέλος του προγράμματος, επιλέγουμε υφάσματα που μας άφησαν οι καλλιτέχνες της εγκατάστασης και με αυτά φτιάχνουμε τη δική μας καλλιτεχνική δημιουργία!

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι
Χρήστος Χριστόπουλος, θεατρολόγος-ηθοποιός / Κωνσταντίνα Εμμανουήλ, ηθοποιός - εμψυχώτρια / Σοφία Νικολοπούλου, ηθοποιός - εμψυχώτρια
Επιμέλεια εικαστικού έργου: Χριστίνα Τσινισιζέλη
 
Δευτέρα έως Παρασκευή στις 09.30 (20 – 29 Σεπτεμβρίου), διάρκεια 120’

Δηλώστε συμμετοχή

Τέχνη και Βιωσιμότητα

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου 

Εστιάζοντας στο θέμα της βιωσιμότητας μέσα από την τέχνη, ο στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως μέλη της κοινωνίας μας για τις πραγματικές επιπτώσεις στον πλανήτη, προτείνοντας ένα πράσινο μέλλον.  Η βιώσιμη τέχνη μπορεί να οριστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους αλλά και αλληλοσυνδεόμενους: τέχνη που φτιάχνεται με βιώσιμα υλικά και μεθόδους ή τέχνη που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα. Στο μάθημα μας θα μάθουμε την τεχνική της κυανοτυπίας, αντλώντας ερεθίσματα από αντίστοιχα έργα σύγχρονων μορφών βιώσιμης τέχνης και θα συνειδητοποιήσουμε με ποιο τρόπο το όριο της βιώσιμης τέχνης επεκτείνεται στον ακτιβισμό. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εικαστικές δράσεις θα ανακαλύψουμε τη σύνδεση ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της τέχνης και θα περάσουμε το δικό μας μήνυμα με την δημιουργία εικαστικού έργου.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός
Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 9.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Αθλητικά Μονοπάτια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού 

Σκοπός του προγράμματος είναι η επαφή και η έκφραση των παιδιών μέσω της κίνησης, του ρυθμού, της μουσικής, μέσω της πολύπλευρης κινητικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα έχουνε τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα θεμελιώδη κινητικά & γνωστικά  χαρακτηριστικά με τη χρήση του αθλητικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα θα συμμετέχουν σε διαφορετικούς σταθμούς, οι οποίοι διακρίνονται σε:

  • Στάση του σώματός μου (περπάτημα, τρέξιμο, ακραίες θέσεις)
  • Συναρμογή & Καλλιέργεια του ρυθμού 
  • Παιχνίδια συναισθημάτων
  • Ευκινησία με μπάλα

Παλαιότερος τίτλος προγράμματος: «Μαθαίνω πώς κινείται το σώμα μου»
Σχεδιασμός/Yλοποίηση: ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Αθλητικά Μονοπάτια στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού 

Το πρόγραμμα ΑΜΕ «Αθλητικά Μονοπάτια» αποτελεί ένα πρότυπο πρόγραμμα ευκινησίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους ασκήσεων πεδίου και τη χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού αποσκοπώντας στο ενδιαφέρον της συμμετοχής των μαθητών. Στόχος του προγράμματος μας με τίτλο «Αθλητικά Μονοπάτια» είναι η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με έμφαση στην ανάπτυξη των αθλητικών και κιναισθητικών δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αθλητικής τους κουλτούρας λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι πρωταρχικής σημασίας για το μέλλον των νέων και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπισή της. 

Παλαιότερος τίτλος προγράμματος: «Μαθαίνω πώς κινείται το σώμα μου»
Σχεδιασμός/Yλοποίηση: ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00 και στις 11.00, 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Μαθητική Αγορά: Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία

Για μαθητές/τριες Α’- ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου

Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)

25/10, 1/11, 15/11, στις 09.30 (120')

Δηλώστε συμμετοχή

SNFCC Class

Tα σχολικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσγειώνονται στην τάξη! Ανακαλύψτε μαθήματα με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε σχολική βαθμίδα.

Το ΚΠΙΣΝ, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή του στη σχολική ζωή, αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να είναι δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, δημιουργήθηκε το SNFCC Class, μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα μαθήματα σε ψηφιακή μορφή, υλοποιώντας τα μέσα στην τάξη με τη χρήση προτζέκτορα, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, με διαμοιρασμό οθόνης (share screen).

Δηλώστε συμμετοχή