Τα Σχολικά Προγράμματα του ΚΠΙΣΝ διοργανώνουν δύο ξεχωριστές εκπαιδεύσεις για τους εκπαιδευτικούς με τους οποίους έχουν συνεργασία όλα τα χρόνια στο πλαίσιο των σχολικών επισκέψεων, αλλά και όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό μας έργο για πρώτη φορά.
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί δύο σημαντικές ημέρες: την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού και την Παγκόσμια Ημέρα Χαράς. Πόσο σημαντική είναι η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών; Είναι η δημιουργικότητα ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση; Ας ανακαλύψουμε μαζί τις απαντήσεις, μέσα από διαδραστικές και βιωματικές συζητήσεις και δραστηριότητες.
Παγκόσμια Ημέρα ΠαιδιούΜπορώ να με αγκαλιάσω: Μια διαδραστική παρουσίαση για την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιώνΓια εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείου-Δημοτικού
Είναι εύκολο να μεγαλώνει σήμερα ένα παιδί; Είναι δύσκολο να νιώθει ότι το αγαπούν, το αποδέχονται, δεν το κρίνουν; Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το bullying, οι προστριβές σε μια τάξη ή το αίσθημα μειονεξίας που μπορεί να έχουν παιδιά από τρυφερές ακόμα ηλικίες;
Η 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, μας βρίσκει να συζητάμε για το δικαίωμα του παιδιού στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοαγάπη, στην αυτοφροντίδα, στον σεβασμό, αλλά και στην επικοινωνία με άλλους. Μια συζήτηση όχι μόνο με θεωρία, αλλά με παραδείγματα, με πρακτικές, με εφαρμογές, πέρα από έμφυλα στερεότυπα, κοινωνικές δυσκολίες και την καταιγιστική καθημερινότητα.
Με τη βοήθεια του δασκάλου και συγγραφέα Μάζαρη Μάριου θα γίνει μία προσπάθεια απαντήσεων σε θεμελιώδη ερωτήματα: Μπορώ να με αγκαλιάσω; Μπορώ να συνδεθώ; Μπορώ να με θωρακίσω ψυχικά; Πώς συνδέονται ένα αδιάβροχο, μια αγκαλιά, ένα κόκκινο κουβάρι, μπαλόνια, λέξεις, κουτσομπολιά σε μια τάξη και παιδιά που θέλουν να νιώσουν ορατά; Οι απαντήσεις θα δοθούν με την ελπίδα να πολλαπλασιαστούν σε σχολικές και όχι μόνο αίθουσες, να γίνουν κτήμα όλων.
Εισηγητής: Μάριος Μάζαρης (School Marius) Ο Μάριος Μάζαρης γεννήθηκε και μεγαλώνει στον Πειραιά. Δουλεύει ως δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία από το 2006, συν- δημιούργησε για 4 χρόνια θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, ενώ έκανε ραδιόφωνο για άλλα 7, πήρε μέρος στη δημιουργία μαθητικών ταινιών μικρού μήκους και μαθητικών εφημερίδων, μελέτησε τον Φρενέ όπως διαβάζει κανείς ένα δικό του ημερολόγιο, ενώ όσα χρόνια κι αν μετρήσει δε θυμάμαι ποτέ τον εαυτό του πιο γεμάτο περιέργεια απ’ ό,τι σήμερα. Από το 2022 έχουν κυκλοφορήσει 5 δικά του βιβλία. Θεωρεί την αγάπη μέγιστη πολιτική πράξη και την ενσυναίσθηση ταξίδι στο σύμπαν των άλλων. Αν ήταν αστροναύτης, δε θα προσγειωνόταν ποτέ στο φεγγάρι, γιατί αγαπά όσο τίποτα τη διαρκή αναζήτηση.
Τρίτη 21/11, 17.00-19.30 Πύργος Βιβλίων Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 07/11
Παγκόσμια Ημέρα ΧαράςΙδεοποιείο: Βιωματική εισαγωγή στη δημιουργική σκέψηΓια εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Το ΙΔΕΟΠΟΙΕΙΟ είναι ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο, προσφέρει μια βιωματική εισαγωγή στη Δημιουργική Σκέψη και τη Δημιουργικότητα και το πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση. Το εργαστήριο συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις (από τομείς όπως η Ψυχολογία, η Νευροεπιστήμη, η Εκπαίδευση, οι Τέχνες, κλπ.) με ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες και πολλά δημιουργικά παραδείγματα, ιδέες και ιστορίες έμπνευσης.
Η Δημιουργική Σκέψη, αποτελεί αφετηρία για την καινοτομία και, πλέον, θεωρείται απαραίτητη δεξιότητα για τα «όλο και πιο πολύπλοκα περιβάλλοντα ζωής και εργασίας του 21ου αιώνα». Στον επαγγελματικό τομέα, η Δημιουργική Σκέψη συμβάλει στη συστηματική παραγωγή πρωτότυπων ιδεών που έχουν αξία, στην επίλυση (σύνθετων) προβλημάτων με νέους τρόπους, στην επιτυχή αντιμετώπιση νέων και απρόβλεπτων προκλήσεων, στην υπέρβαση νοητικών και γνωστικών ορίων, στην αξιοποίηση πρότερης εμπειρίας και γνώσεων σε νέους τομείς, κ.α. Στην προσωπική ζωή, βοηθά να ανακάμπτουμε από αναποδιές, να προσαρμοζόμαστε σε αλλαγές, να ξεπερνάμε αντιξοότητες και, γενικότερα, να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, έχει αποδειχθεί ότι οι δημιουργικές ικανότητες μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση και εξάσκηση.
Εισηγητής: Δημήτρης Γραμμένος Το εργαστήριο υλοποιείται από τον Δρ. Δημήτρη Γραμμένο, Κύριο Ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας (ΙΤΕ), ο οποίος, από το 2014, αναπτύσσει και οργανώνει βιωματικές εμπειρίες που συνδυάζουν τη Δημιουργική Σκέψη με τη Διασκέδαση. Ως τώρα, έχει οργανώσει περισσότερα από 90 εργαστήρια σε 5 χώρες και στο Διαδίκτυο, στα οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από 9.500 άτομα όλων των ηλικιών. Συνολικά, ο μέσος όρος αξιολόγησης όλων των εργαστηρίων αυτών είναι πάνω από 9/10. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ).
Τετάρτη 20/03, 17.00-19.30 Πύργος Βιβλίων Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 06/03