Επαναπροσδιορίζοντας τον δημόσιο χώρο

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση της περιοχής της Καλλιθέας και του φαληρικού μετώπου, δίνοντας ζωή σε έναν χώρο που παρέμενε απαξιωμένος για πολλά χρόνια.

Το ύφος και η ποιότητα των δράσεων που οργανώνονται, υλοποιούνται και φιλοξενούνται, η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και η καθημερινή φροντίδα των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ και των συνεργατών του, έχουν καταστήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σημείο αναφοράς για την Αθήνα, και κατ' επέκταση συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου. 

Στο ΚΠΙΣΝ όλοι είναι ευπρόσδεκτοι χωρίς αποκλεισμό, οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν τόσο με τον ίδιο τον χώρο όσο και μεταξύ τους με έναν πρωτόγνωρο τρόπο και έχει αναπτυχθεί μεταξύ του ΚΠΙΣΝ και των επισκεπτών μια αμοιβαία σχέση αλληλοσεβασμού.

Περισσότερα για τη δραστηριότητά μας

Αρχιτεκτονικό τοπόσημο

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία.

Το ΚΠΙΣΝ έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς αρχιτεκτονικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Διεθνούς Αριστείας 2018 (Award for International Excellence) του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA).

Περισσότερα για την αρχιτεκτονική

Κόμβος Βιωσιμότητας

Από τη σύλληψη κιόλας της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, η βιωσιμότητα αποτέλεσε προϋπόθεση και πρωταρχικό στόχο. Σε ολόκληρο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η επιταγή για βιωσιμότητα αντανακλάται παντού και αναδύεται ως ένα νέο πρότυπο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δημόσιων χώρων και υποδομών.

Περισσότερα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ένας χώρος φιλόξενος για όλους

Το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί ώστε όλοι να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Κάθε του εσωτερικό και εξωτερικό σημείο είναι προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία, ενώ υλοποιούνται και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ παιδιών με και χωρίς αναπηρία. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί επίσης σε άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία μπορεί να έχουν μειωμένη κινητικότητα.

Περισσότερα για την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στο ΚΠΙΣΝ

Κοινωνική Υπευθυνότητα

Το ΚΠΙΣΝ επέλεξε από την αρχή της λειτουργίας του να αποτελέσει υπεύθυνο κοινωνικό εταίρο διατηρώντας απευθείας επαφή με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και στηρίζοντάς τες. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον οργανισμό Special Olympics, το Athens Pride, το Social Fashion Factory, το El Sistema Greece, το περιοδικό δρόμου Σχεδία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διεθνής Προορισμός

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το ΚΠΙΣΝ έγινε πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για την Αθήνα, προσελκύοντας τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και σημαντικές προσωπικότητες, καθώς και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων μέσων διεθνώς.

Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς όπως ο ΕΟΤ, το Marketing Greece, ο δήμος Αθηναίων και άλλοι, οργανώθηκαν επισκέψεις πολλών ΜΜΕ του εξωτερικού.

Διακρίσεις

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την εποχή της κατασκευής του κιόλας, έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

 • US Green Building Council: Πιστοποίηση LEED Platinum, 2016
 • 2016 ENR Global Best Project Awards: Best Project – Cultural
 • UK Building Awards 2016: Best International Project of the Year
 • 2017 InAVation Awards: Most Innovative Leisure & Entertainment Facility
 • 2016 International Safety Awards by the British Safety Council: Έπαινος
 • 2016 Structural Awards: Award for Arts/Entertainment Structures
 • EUROSOLAR: 2017 European Solar Prize Award
 • International Green Roof Association: Green Roof Leadership Award 2018
 • RIBA International Prize 2018: Award of Excellence
 • Bundesverband GebäudeGrün (BuGG): BuGG Green Roof of the Year 2018
 • European Garden Heritage Network: European Garden Award 2018/2019, First Prize - Innovative contemporary concept or design of a park or garden
 • Βραβεία ΕΒΓΕ 2018:  Χρυσό ΕΒΓΕ στην κατηγορία Ψηφιακών Εφαρμογών για τον Χριστουγεννιατικό Κόσμο του ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την εταιρεία Odd Bleat

O ρόλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Με εξαίρεση την κρατική επιχορήγηση, το ΙΣΝ αποτελεί αποκλειστικό δωρητή του ΚΠΙΣΝ προσφέροντας ετησίως €5 εκατομμύρια για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και €5 εκατομμύρια για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων με ελεύθερη είσοδο, για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ. Επιπλέον, το ΙΣΝ στηρίζει οικονομικά το Πρόγραμμα Μελών του ΚΠΙΣΝ, ενώ μέσω της πρωτοβουλίας του Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων παρέχει σε άτομα 18-35 ετών τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης στο ΚΠΙΣΝ, στην ΕΛΣ και στην ΕΒΕ.

Περισσότερα για το ΙΣΝ