Reading Club: Teenage Literature | Eoin Colfer, Andrew Donkin (authors), Giovanni Rigano (illustrator), Illegal - Εικόνα

Τον Οκτώβριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου, στον ρόλο του συντονιστή. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Πρόσφυγες των Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν και Ριγκάνο Τζοβάννι. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το επίκαιρο κόμικ, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Ο δωδεκάχρονος Ίμπο και ο αδελφός του, ο Κουάμι ζουν σε ένα πάμφτωχο χωριό στην Γκάνα της Αφρικής. Το όνειρό τους είναι να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για να βρουν την αδελφή τους, τη Σίσι που βρίσκεται από χρόνια στην Ιταλία.

Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Ωστόσο, το ταξίδι για να φτάσουν στην Ευρώπη δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Πρέπει πρώτα να ταξιδέψουν οδικώς μέχρι την πόλη Αγκαντέζ στη Νιγηρία και μετά να διασχίσουν την έρημο Σαχάρα.

Τα δύο αδέλφια θα δουλέψουν για μήνες μέχρι να εξοικονομήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να πληρώσουν τους σωματεμπόρους και να περάσουν την αφιλόξενη έρημο.

Όταν, επιτέλους, φτάνουν στους επικίνδυνους δρόμους της Τρίπολη στη Λιβύη, κρύβονται για να μην συλληφθούν από τις αρχές, μια και δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρουν κι άλλα χρήματα ώστε να εξασφαλίσουν ένα σκάφος με το οποίο θα διασχίσουν τη Μεσόγειο θάλασσα και θα φτάσουν στην πολυπόθητη Ιταλία.

Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Ίμπο και ο Κουάμι, μπορεί να είναι φανταστικά πρόσωπα, αλλά η ιστορία τους είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι πληρώνουν υπέρογκα χρηματικά ποσά σε σωματεμπόρους και ρισκάρουν τη ζωή τους για να κάνουν τον διάπλου από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία.

Το 2015, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο θάλασσα για να βρεθούν στην Ευρώπη, πολλοί από αυτούς, δυστυχώς, πέθαναν σ’ αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Οι συγγραφείς:

Ο Όουεν Κόλφερ κατάγεται από την Ιρλανδία, άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή από μικρή ηλικία, μαγεμένος από τις ιστορίες των Βίκινγκ. Όπως λέει ο ίδιος: «Θα συνεχίσω να γράφω μέχρι οι άνθρωποι να σταματήσουν να διαβάζουν ή να ξεμείνω από ιδέες. Ευτυχώς τίποτα από τα δύο δεν θα γίνει σύντομα».

Ο Βρετανός συγγραφέας Άντριου Ντόκιν έχει πουλήσει περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια παιδικά βιβλία, graphic novel και βιβλία ενηλίκων.

Ο Τζοβάννι Ριγκάτο είναι Ιταλός δημιουργός κόμικς και έχει συνεργαστεί με τον Όουεν Κόλφερ στη διασκευή άλλων πέντε βιβλίων του σε graphic novel.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

 

Κυριακή 30/10
13.00-14.30

ΖΟΟΜ

Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

 

Οι προεγγραφές στις 03/10, στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο των Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν και Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 27/11, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Bαγγέλης Ηλιόπουλος, Θωμάς Q.bit. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Περισσότερα

Παρασκευή 30/12, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Λόρεν Σεντ Τζον, Η Κατ Γουλφ ερευνά

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα