Reading Club: Teenage Literature | Vangelis Iliopoulos, Thomas Q.Bit. A Traveler in the Speculum of Time - Εικόνα

Τον Νοέμβριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Θωμάς Q.bit. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου του Bαγγέλη Ηλιόπουλου. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό αυτό κόμικ επιστημονικής φαντασίας, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Ο Θωμάς, μαθητής λυκείου, ασχολείται όλη την ημέρα με οτιδήποτε έχει οθόνη και παίζει συνεχώς, κυρίως πολεμικά, παιχνίδια στον υπολογιστή του. Οι φίλοι του στο σχολείο τον φωνάζουν Q.bit.
Όταν θα προκαλέσει χακάροντας τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, οι περιπέτειές του ξεκινούν. Συλλαμβάνεται από την αστυνομία, αλλά πείθει την εταιρεία να τον εντάξει σε μια μυστική, πειραματική ομάδα.

Η αποστολή του Θωμά είναι να δοκιμάσει το νέο παιχνίδι με τον κωδικό «Εγώ παίζω μόνος».

Ο Θωμάς θα μεταφερθεί μέσα από το παιχνίδι πίσω στο 1944, στο Κλωνάρι, στο χωριό της φίλης του Χριστίνας, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Όταν επιστρέφει στον κόσμο του ο Θωμάς συνειδητοποιεί ότι έχει αποκτήσει εμπειρίες που κανείς συνομήλικός του δεν έχει. Αρνείται να ακουμπήσει οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ερωτήματα που δυσκολεύεται να απαντήσει.

Τι ήταν αυτό που έζησε; Ένα παιχνίδι; Μια κατάσταση επαυξημένης πραγματικότητας; Ή κάτι άλλο;
Ταξίδεψε στο παρελθόν ή ταξίδεψε στο μέλλον;
Τι σημαίνει ο αριθμός 24601;
Τι σχέση έχουν με τη ναζιστική κατοχή οι «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκό που ψάχνει να βρει σε παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας;

Το βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού βιβλίου «Θωμάς Q.bit, ο ταξιδώτης στο κάτοπτρο του χρόνου» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου είναι συναρπαστικό μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Ο συγγραφέας:

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η συγγραφική του καριέρα στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία ξεκίνησε το 1995. Από τότε έχει γράψει πλήθος βιβλίων που έχουν αποσπάσει επαίνους και βραβεία και πολλά από αυτά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Τουρκία, την Κορέα και αλλού.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 27/11
13.00-14.30

ΖΟΟΜ

Έως 30 συμμετοχές, για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/11, στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο του Bαγγέλη Ηλιόπουλου, Θωμάς Q.bit. Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Παρασκευή 30/12, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Λόρεν Σεντ Τζον, Η Κατ Γουλφ ερευνά

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα