The Gardeners of the Park: A vegetable garden in Spring - Εικόνα

Οι συναντήσεις με την ομάδα Open Farm συνεχίζονται στο Λαχανόκηπο του ΚΠΙΣΝ και το χειμώνα. Φροντίζουμε το χειμερινό μας κήπο, φτιάχνουμε βόμβες σπόρων (seed bombs) και παιδικό αλάτι βοτάνων !

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Open Farm 

Εργαστήριο #1- Φροντίδα χειμερινού κήπου 

Ποιος είπε ότι η κηπουρική σταματάει τον χειμώνα;
Οι Μικροί και Μεγάλοι κηπουροί του Πάρκου μαθαίνουν τα μυστικά του Χειμερινού λαχανόκηπου! Θα αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες κηπουρικής που εφαρμόζονται κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και θα μάθουμε πως δημιουργούμε νέα σπορεία και προετοιμάζουμε το έδαφος του κήπου μας για την Άνοιξη. Στο εργαστήριο επισημαίνουμε τα οφέλη της χειμερινής κηπουρικής, όπως η βελτίωση της υγείας του εδάφους. Εξερευνούμε τα φυτά που ευδοκιμούν σε χειμερινές συνθήκες (χειμερινά λαχανικά, βότανα κ.α.) και μαθαίνουμε τα μέτρα προστασίας που παίρνουν τα φυτά για να αντέξουν το κρύο.
Γνωρίζουμε τη σημασία του εδάφους αλλά και τρόπους προστασίας του κατά τους χειμερινούς μήνες, συμμετέχοντας σε ένα πείραμα διάβρωσης. Κατανοούμε τη χλωρή λίπανση & την εδαφοκάλυψη, εφαρμόζοντας αυτές τις μεθόδους στα παρτέρια του κήπου για να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε το έδαφος. Τέλος, δημιουργούμε αυτοσχέδια θερμά σπορεία με ανοιξιάτικα λαχανικά και βότανα. 

Κυριακή 21/1
12.00-13.00
13.30-14.30

Εργαστήριο #2 -Φτιάχνουμε seed bombs και τα εκτοξεύουμε!

Οι βόμβες σπόρων είναι ένα αγαπημένο εργαλείο των μικρών κηπουρών που τις εκτοξεύουν. Μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα και αποτελεί ένα απολαυστικό παιχνίδι. 
Ο σκοπός μιας βόμβας σπόρων είναι να εγκλωβίσει τους σπόρους σε πηλό και χώμα όπου θα προστατεύονται από τα πουλιά και άλλα πλάσματα που αγαπούν τους σπόρους. Η βροχή θα διαλύσει τελικά τον πηλό και οι σπόροι θα φυτρώσουν! Αν και οι βόμβες σπόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σπορά των καλλιεργειών σε ένα αγρόκτημα, οι περισσότεροι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν ως διασκεδαστικό τρόπο για να εξαπλώσουν αγριολούλουδα που μπορούν να ζήσουν μόνο με τη βροχή. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των εισηγητών θα δημιουργήσουν τις μπάλες σπόρων, θα γνωρίσουν την σπουδαιότητα της εξάπλωσης των φυτών και θα διασκεδάσουν πλάθοντας τους δικούς τους σπόρους και σχεδιάζοντας τον τόπο εκτόξευσης. Στο τέλος κάθε εργαστηρίου το παιδί φεύγοντας παίρνει ένα φακελάκι με τις σποροβόμβες που έχει ετοιμάσει.

Κυριακή 18/2
12.00-13.00
13.30-14.30

Εργαστήριο #3- Παιδικό αλάτι βοτάνων 

Ελάτε να γνωρίσουμε παρέα πώς συγκομίζουμε, πώς αποξηραίνουμε και πώς αποθηκεύουμε σωστά τα βότανα μας αλλά και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε! Παράλληλα, μαθαίνουμε πώς να αρωματίζουμε με φυσικό τρόπο το καθημερινό μας αλάτι. Αναγνωρίζουμε και μαθαίνουν τα βότανα που μπορούν να αρωματίσουν το αλάτι. Στη συνέχεια τρίβουν τα αποξηραμένα βότανα, δημιουργούν μείγμα βοτάνων και μαθαίνουν πως τα προσθέτουν στο αλάτι. Δημιουργούν ένα αρωματικό αλάτι για τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το ψωμί και τις χειμωνιάτικες σούπες και παίρνουν στο σπίτι ένα βαζάκι με αλάτι βοτάνων!

Κυριακή 3/3
12.00-13.00
13.30-14.30

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

Έως 30 συμμετοχές (για 15 παιδιά και 15 συνοδούς), ανά slot
Για παιδιά 6 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με σειρά προτεραιότητας 
 

Δείτε ακόμα