Μονοπάτια συμπερίληψης & συμμετοχής: Το παιδί με αναπηρία στην καθημερινή ζωή - Εικόνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, το Sports Excellence | Τμήμα Αθλητικής Αριστείας της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Θεραπευτική Άσκηση | Action for Kids with Disabilities και σε  συνεργασία με την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσιάζει μία ημερίδα με διαδραστικές συζητήσεις και ανοιχτές ομιλίες προς το κοινό, με θέμα την επαναξιολόγηση του τρόπου ζωής των παιδιών με αναπηρία στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα.

Με βάση τον ισχυρό συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας και την ανάγκη να υπογραμμίσουμε τη σωματική και ψυχολογική ευημερία των παιδιών με αναπηρία, η ημερίδα αποσκοπεί στην επανεξέταση του τρόπου ζωής των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολικού περιβάλλοντος και της ευρύτερης κοινότητας, καθώς και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών με αναπηρία σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ο πολυδιάστατος ρόλος που κατέχει ο αθλητισμός στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά  και η ισότιμη πρόσβασή τους σε αυτόν, ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα διεκδίκησης ίσων ευκαιριών στην καθημερινότητά τους.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες και καλεσμένοι συμμετέχουν σε αυτήν την ημερίδα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν όλες οι μορφές διάκρισης και αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία, και μεταδίδοντας ένα έμπρακτο μήνυμα σεβασμού στη συμπεριληπτικότητα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μικρού μήκους Handbrake της Αντιγόνη Καρνεσιώτη. Η ταινία διαρκεί 11' και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ενώ η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτριας.

Κυριακή, 3/12, 16.00-19.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Είσοδος Ελεύθερη

Πρόγραμμα συζήτησης
*Η ομιλία Ενσυναίσθηση & συμπερίληψη: Η σημασία της συμπερίληψης και της ενσωμάτωσης των παιδιών με αναπηρία στο ευρύτερο κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί από τους:
Θωμάς Παναγόπουλος, Φυσικοθεραπευτής Παίδων, Υπεύθυνος δράσεων Action for Kids with Disabilities
Φλώρα Παπίτση, Ψυχολόγος, MSc και Διοικητική Διευθύντρια του Sports Excellence

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες: Colpbol, Στίβος μάχης/ ΣκυταλοδρομίεςΕπίδειξη & Παιχνίδι Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και Dance Together.
 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 08/09, 21:00

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Περισσότερα