Reading Club: Children's Book (7-9 years old) | The Antlered Ship - Εικόνα

Τον Μάιο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). 

Τον Μάιο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, συνεχίζεται με συντονίστρια τη Σοφιάννα Θεοφάνους. Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει γράψει όπερες και εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το βιβλίο με τα λάθη» της Κορίνα Λούκεν.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο

Τι συμβαίνει όταν κάνεις λάθος; Παγώνεις; Θυμώνεις με τον εαυτό σου; Θέλεις να τσαλακώσεις το χαρτί και να το πετάξεις; Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά τι θα γινόταν αν οι μεγαλύτερες γκάφες μας πυροδοτούσαν την πιο λαμπερή φαντασία; Το βιβλίο με τα λάθη είναι ένα ταξίδι που ξεκινά με ένα μόνο λάθος.  Η Κορίνα Λούκεν χρησιμοποιεί το δημιουργικό και εκρηκτικό της ταπεραμέντο και στυλ για να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια νέα προοπτική - μια προοπτική στην οποία τα λάθη μας μπορεί να είναι δώρα για να μεγαλώνουμε απολαυστικά.

Το λάθος φαντάζει ένα τρομακτικό τέρας! Είναι έτσι, όμως, τελικά; 

Όλα ξεκινούν με μια προσπάθεια και με ένα λάθος. Κι από εκεί η προκαθορισμένη πορεία αλλάζει, ο προορισμός αλλάζει, το λάθος ανοίγει νέες προοπτικές και μετατρέπει το αρχικό σχέδιο σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχαμε αρχικά σκεφτεί. Προσθέτοντας και κάτι άλλο στο λάθος, βλέπουμε πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια όσο νομίζαμε. Ίσως να είναι και πολύ καλύτερα. Πολύ, πολύ καλύτερα. Γιατί τα πάντα είναι θέμα προοπτικής.

Η συγγραφέας

Η Αμερικανή εικονογράφος Κορίνα Λούκεν στο ντεμπούτο της ως συγγραφέας και εικονογράφος μας δίνει το πρώτο της βιβλίο, Το βιβλίο με τα λάθη.

Η συντονίστρια
Η Σοφιάννα Θεοφάνους γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού και στη συνέχεια 12 χρόνια ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και μετέπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Έχει γράψει δύο όπερες για παιδιά μετά από ανάθεση της Εθνικής  Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, καθώς και σκαλέτες για την τηλεόραση. Μεταξύ άλλων και όταν δεν παίζει στο θέατρο, εικονογραφεί και κάνει οργάνωση παραγωγής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2022 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

1.    Αν το λάθος ήταν ένα Τέρας, πώς θα ήταν αυτό; Θα είχε κοφτερά δόντια και σουβλερή μύτη; Θα έβγαζε φωτιές από το στόμα; Και πώς εσύ θα το έκανες να ησυχάσει; Πώς θα το έκανες ένα ήσυχο σκυλάκι; Γράψε σε δέκα γραμμές πώς μοιάζει το Τέρας σου, πότε εμφανίζεται, πώς το λένε και πώς το κάνεις να είναι φιλικό!

2.    Γράψε σε τρεις γραμμές πώς νιώθεις όταν κάνεις λάθος. Τι χρώμα έχει αυτό που νιώθεις;

Κυριακή 28/05
18.00-19.15 

Μεσογειακός Κήπος

Έως 22 συμμετοχές
 Για παιδιά 7 έως 9 ετών 

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/05 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

«Το βιβλίο με τα λάθη» της Κορίνα Λούκεν είναι διαθέσιμο από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 29/01, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο

Περισσότερα

Δευτέρα 23/01, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Περισσότερα

Σάββατο 28/01, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού

Περισσότερα