Reading Club: Javier Cercas, Soldiers of Salamis - Εικόνα

Τον Ιανουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης·  κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom.

Ιανουάριος: Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας, Χαβιέρ Θέρκας 

Με τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο να έχουν επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, τα δημοκρατικά στρατεύματα παίρνουν τον δρόμο της υποχώρησης προς τα γαλλικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας για την εξορία, κάποιος παίρνει την απόφαση για εκτέλεση μιας ομάδας Φρανκιστών αιχμαλώτων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας, συνιδρυτής και ιδεολογικός θεμελιωτής της φασιστικής Φάλαγγας. Ο Σάντσεθ Μάθας, ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τον πολύνεκρο εμφύλιο πόλεμο, θα καταφέρει όχι μόνο να γλιτώσει από την ομαδική εκτέλεση, αλλά όταν ως δραπέτης πια θα εντοπιστεί από έναν πολιτοφύλακα των δημοκρατικών, ως εκ θαύματος, θα γλιτώσει για δεύτερη φορά. Ο πολιτοφύλακας θα τον σημαδεύσει, την τελευταία όμως στιγμή θα αποφασίσει να του χαρίσει τη ζωή. Μέσα από τη ματιά του δημοσιογράφου-αφηγητή, που ζει στην Ισπανία του 2000, και ο οποίος επιχειρεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα γύρω από αυτή την παράδοξη απόδραση, ο Χαβιέρ Θέρκας καταφέρνει στους Στρατιώτες της Σαλαμίνας να συμπλέξει αριστοτεχνικά παρελθόν και παρόν, αληθινά πρόσωπα και επινοημένους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες, Ιστορία και μυθοπλασία σε μια συναρπαστική αφήγηση. Η σπουδαιότητα όμως αυτού του βιβλίου ξεπερνά τις λογοτεχνικές του κατακτήσεις -διόλου ευκαταφρόνητες όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις του που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, η ενθουσιώδης υποδοχή του από την κριτική, αλλά και το ότι κατάφερε να βγάλει τον συγγραφέα του από την καλλιτεχνική αφάνεια και να τον καθιερώσει ως μία από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας. Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας συνιστούν, εξίσου, τομή για την δημόσια ιστορία του Ισπανικού Εμφυλίου, αλλά και τον τρόπο που επηρέασε την ισπανική κοινωνία ώστε να επαναπροσεγγίσει το βαθύ τραύμα αυτού του πολέμου με νέους όρους, όρους συμφιλίωσης.

Βιογραφικό σημείωμα για τον Χαβιέρ Θέρκας

Ο Χαβιέρ Θέρκας είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1962 στο Καθέρες της αυτόνομης ισπανικής περιφέρειας της Εστρεμαδούρα. Με σπουδές στην Ισπανική Φιλολογία, δίδαξε Ισπανική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις (Η.Π.Α.) την περίοδο 1987-1989, ενώ από το 1989 διδάσκει Ισπανική Λογοτεχνίας στον Πανεπιστήμιο της Χιρόνα. Από το 1997 συνεργάζεται με την εφημερίδα El Pais ως μόνιμος αρθογράφος. Στα Ισπανικά Γράμματα θα συστηθεί ήδη από το 1987 με το πρώτο του μυθιστόρημα, El móvil, ωστόσο θα γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό πολλά χρόνια αργότερα, το 2001, με την έκδοση του μυθιστορήματός του Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας (Soldados de Salamina). Το βιβλίο αυτό, με την τεράστια εμπορική επιτυχία και αναγνώρισή του από την κριτική, θα τον αναδείξει σχεδόν αμέσως σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς. Την ίδια πορεία θα έχουν και τα επόμενα έργα του, που θα μεταφραστούν σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και θα τιμηθούν με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το European Book Award το 2016 για το βιβλίο του Ο Απατεώνας (El Impostor). Η λογοτεχνία του κινείται με τόλμη στα όρια μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, έχοντας πάντοτε στο θεματικό της επίκεντρο τη σχέση της σύγχρονης ισπανικής κοινωνίας και πολιτικής με τη μνήμη του ιστορικού τους παρελθόντος.

 

Δευτέρα 23/01 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Δευτέρα 30/01 | 18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 04/01, στις 12.00

Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας του Χαβιέρ Θέρκας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 30/10, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Όουεν Κόλφερ, Άντριου Ντόνκιν, Ριγκάνο Τζοβάννι, Πρόσφυγες

Περισσότερα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα