Reading Club: Children's Book (7-9 years old) | The Antlered Ship - Εικόνα

Τον Ιούνιο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, συνεχίζεται με συντονίστρια τη Σοφιάννα Θεοφάνους. Η Σοφιάννα Θεοφάνους, ηθοποιός και συγγραφέας, έχει γράψει όπερες και εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, ενώ έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Ο Μίλτος» της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο

Μήπως είδατε τον Μίλτο; Ο Σωκράτης εδώ και δύο μήνες έχει χάσει τον Μίλτο και είναι θλιμμένος. Παλιά δε συμπαθούσε καθόλου τα ζώα. Όμως, όταν ο Μίλτος του έριξε την πρώτη ματιά στο σουβλατζίδικο, ο Σωκράτης του έδωσε λίγο σουβλάκι και μετά λίγη σοκολάτα και μετά έκανε κρύο και ο Σωκράτης τον πήγε στον κτηνίατρο και μετά έγιναν φίλοι. Αλλά τώρα έφυγε. Θα ξανάρθει;

Ας το ανακαλύψουμε την Τρίτη 27/06, παρέα με το βιβλίο «Ο Μίλτος» της Ξένιας Καλογεροπούλου. «Ο Μίλτος» αρχικά γράφτηκε για το θέατρο και έγινε ευρύτερα γνωστός όταν εκδόθηκε σε μορφή αφηγήματος (εκδ. Πατάκης 2021), το οποίο και έλαβε το Βραβείο Παιδικού βιβλίου με εικονογράφηση στα Λογοτεχνικά Βραβεία 2022 του περιοδικού Ο Αναγνώστης, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια για το χιούμορ, την τρυφερότητα, την απλότητα και τη γοητεία της ιστορίας.

Η συγγραφέας

Η Ξένια Καλογεροπούλου δημιουργεί μια ρεαλιστική ιστορία που ακολουθεί τη ζωή των αδέσποτων, αλλά και εκείνη των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη να συμπαθήσουν τα ζώα. Σε κοιτάζει στα μάτια, σε ακολουθεί, το δράμα του σε κινητοποιεί, τον παίρνεις κοντά σου, ζεις μαζί του, τον αγαπάς, τον αποχωρίζεσαι. Ένας σκύλος αλλάζει την άποψή σου για τα ζώα, αλλάζει τη ζωή σου την ίδια.

Η συντονίστρια
Η Σοφιάννα Θεοφάνους γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού και στη συνέχεια 12 χρόνια ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και μετέπειτα στο ελεύθερο θέατρο. Έχει γράψει δύο όπερες για παιδιά μετά από ανάθεση της Εθνικής  Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά, καθώς και σκαλέτες για την τηλεόραση. Μεταξύ άλλων και όταν δεν παίζει στο θέατρο, εικονογραφεί και κάνει οργάνωση παραγωγής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το 2022 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά κι εφήβους για το Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι.

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

1.    Αν έχεις ζωάκι γράψε μας μια μικρή ιστορία για το πώς ήρθε στα χέρια σου, πώς το λένε και δείξε μας μια φωτογραφία του. Αν δεν έχεις ζωάκι γράψε μια φανταστική ιστορία για το ζωάκι που θα ήθελες κάποτε να πάρεις, πώς θα ήθελες να είναι, και πώς θα το ονομάσεις. Βρες μια φωτογραφία από το ίντερνετ να μας το δείξεις.
2.    Γράψε μια παράγραφο με θέμα «Οι σκέψεις ενός αδέσποτου». Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις το πώς το λένε, πού βρίσκεται και πώς περνάει. Πώς αισθάνεται ένα αδέσποτο ζώο; Τι κάνει κάθε μέρα στους δρόμους; Τι πιστεύεις ότι σκέφτεται;
3.     Αν ήσουν Δήμαρχος για μία μέρα, τι πρόγραμμα θα σχεδίαζες έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα στον δρόμο; 
4.    Ας υποθέσουμε ότι έχεις την δυνατότητα να φτιάξεις ένα καταφύγιο για τα ζώα. Πώς θα ήταν αυτό; Τι δυνατότητες θα είχε; Πού θα ήταν; Και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς για αυτό. Και φυσικά πώς θα το ονόμαζες!

Τρίτη 27/6
18.30-19.45
 

Μεσογειακός Κήπος

Έως 22 συμμετοχές
 Για παιδιά 7 έως 9 ετών 

Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές ανοίγουν 01/06 στις 12.00

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι να έχεις διαβάσει το βιβλίο και να θες να μοιραστείς την άποψή σου για αυτό.

Το βιβλίο «Ο Μίλτος» της Ξένιας Καλογεροπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 29/01, 13:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Ρόζα Παρκς: για μια θέση στον κόσμο

Περισσότερα

Δευτέρα 23/01, 18:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Οι Στρατιώτες της Σαλαμίνας

Περισσότερα

Σάββατο 28/01, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού

Περισσότερα