Ολοκληρώθηκε η επιλογή των 10 επικρατέστερων προτάσεων για τον σχεδιασμό του έργου Κέντρο Επισκεπτών του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Εικόνα

Με αφετηρία βασικές φόρμες από τα γλυπτά του Τάκη, όπως η σπείρα, οι σφαίρες και οι κεραίες κατασκευάζουμε τα δικά μας γλυπτικά αντικείμενα, προσφέροντας μια νέα ευκαιρία χρήσης σε καθημερινά και ήδη μεταχειρισμένα αντικείμενα (upcycling), όπως έκανε και ο Takis.  Μέσα από ένα σωρό επιλεγμένων αντικειμένων οι συμμετέχοντες αναζητούν και αναγνωρίζουν οι ίδιοι  τα αντικείμενα που είναι ικανά να μετατραπούν σε κάτι έταιρο της κοινής τους χρήσης, να μετατραπούν σε σύμβολα και να συνταχθούν σε νέες γλυπτικές προτάσεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν πολλαπλές διαδρομές στην εξέλιξη κάθε ατομικής κατασκευής εξετάζοντας τις φυσικές ιδιότητες των αντικειμένων και των υλικών, τις πιθανές συναρμογές με άλλα υλικά και τις δυνατότητες επανάχρησης σε κάθε κατασκευή.

Η κάθε συνάντηση ξεκινά από την επιτόπια παρατήρηση μια βασικής φόρμας έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται στα γλυπτά του Τάκη. Αρχικά, εξετάζουμε πώς οι φόρμες αυτές χρησιμοποιούνται και  συντάσσονται στα γλυπτά του Τάκη. Στη συνέχεια αναζητούμε αντίστοιχες εκδοχές στα διαθέσιμα αντικείμενα/ υλικά και τροποποιούμε αναλόγως με βαφή, μονοχρωμίες, προεκτάσεις, αναρτήσεις, τομές κ.a.

 

Συνάντηση 1: Σφαίρες και ημισφαίρια, με αφετηρία τα «Αιολικά»

Eστιάζοντας στην έννοια της αιώρησης και της ελεύθερης κίνησης, περιστροφής με τη βοήθεια του ανέμου εξετάζουμε την επίδραση της βαρύτητας και με κύρια φόρμα σφαίρες, δημιουργούμε πρωτότυπες μορφές που ισορροπούν και ζυγιάζουν τα δύο μέρη τους.

 

Συνάντηση 2: Σπείρα

Με αφετηρία το αρχετυπικό σχήμα της σπείρας και το τρισδιάστατό της ανάπτυγμα  έτσι όπως εφαρμόζεται στην αρχή της βίδας του Αρχιμήδη και εντάσσεται στα γλυπτά του Τάκη: εξετάζουμε την κάθετη θέση της ως κεντρικού κάθετου άξονα (ραχοκοκαλιά) και επιχειρούμε

να αναπτύξουμε μια σπειροειδή κάθετη μορφή στο χώρο, εξετάζοντας την ελαστικότητα, την επαναληπτικότητα και το αέναο της μορφής.

 

Συνάντηση 3: Κεραία

Mε αφετηρία τα «Σινιάλα», την οπτική τους ταυτότητα και τη χρήση ως σηματοδότες και νοηματοδότες στον χώρο πειραματιζόμαστε με την κατασκευή κεραίας ως πομπού.

 

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αναστασία Δούκα, Εικαστικός
Υποστήριξη εργαστηρίου: Δημήτρης Γκέτσις, εικαστικός, γλύπτης

 

Σάββατο 09 & 23 /10 | 11:00 -13:30
Σάββατο 06/11 | 11:00 -13:30

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

 

Έως 25 συμμετοχές
Για ενήλικες
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη δραστηριότητα στις 09/10, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 4/10 στις 12:00
Για τη δραστηριότητα στις 23/10, οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 15/10 στις 12:00
Για τη δραστηριότητα στις 06/11, οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 01/11 στις 12:00

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

 

Δείτε ακόμα

Τρίτη 29/06, 19:00

Πολυαισθητηριακό εργαστήριο: Ανακαλύπτουμε τα χρώματα, τα σχήματα και τα λουλούδια του Takis

Περισσότερα

Τετάρτη 08/09, 18:30

Ξεναγήσεις στην έκθεση Takis: Κόσμος σε Κίνηση

Περισσότερα