Παραβάσεις: Πρόσωπα του Ήρωα | Ομήρου, Ιλιάς  - Εικόνα

Στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων θα εστιάσει η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού, θα καταλήξουμε στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.

Με όχημα αρχετυπικά κείμενα μεγάλων ποιητών και συγγραφέων θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή απεξάρτηση των ηρώων από τους θεούς και τις μεγάλες αφηγήσεις, και την επώδυνη προσγείωσή τους στο σύγχρονο κόσμο. Εδώ όπου οι αντιήρωες παλεύουν με τη ματαιότητα και την απελπισία βρίσκοντας διαφυγή είτε στην ειρωνεία και τον κυνισμό είτε στην τρέλα και την απόσυρση. Ορφανοί πια από τιμωρούς και προστάτες, ψάχνουν με αγωνία να χαθούν μέσα σ’ ένα μύθο που θα τους πει ποιο είναι το επόμενο βήμα και η επόμενη φράση τους.

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων 

Ομήρου, Ιλιάς

Μάχη Παραποτάμιος και Έκτορος Αναίρεσις (Ραψωδίες Φ’ και X’)

Ύστερα από την πεισματική αποχή του από τον πόλεμο που παραλίγο να οδηγήσει τους Αχαιούς σε συντριπτική ήττα, ο Αχιλλέας, εξοργισμένος με το φόνο του πιστού του συντρόφου, του Πάτροκλου, από τον Έκτορα, ορμά ξανά στη μάχη, διψώντας για εκδίκηση. Οι Τρώες τρέπονται σε άτακτη φυγή, καθώς ο Αχιλλέας τα βάζει στο διάβα του με όλους, σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο. Μόνο ο Έκτορας, παρά τις ικεσίες του πατέρα του, μένει έξω απ’ το κάστρο για να τον αντιμετωπίσει. Ύστερα από το εναγώνιο κυνηγητό τους γύρω από τα τείχη, θα σταθούν ο ένας αντίκρυ στον άλλον για τη μοιραία μάχη. Με την αποφασιστική παρέμβαση της θεάς Αθηνάς που τον εξαπατά, ο Έκτορας θα πέσει νεκρός από το δόρυ του Αχιλλέα, χαρίζοντας δόξα απροσμέτρητη στο θρυλικό αντίπαλό του και βυθίζοντας «δικούς και συγγενείς», αλλά και έναν ολόκληρο λαό σε ατελείωτο θρήνο.

Στο επίκεντρο των δύο αυτών ραψωδιών, που αφηγούνται τις φονικότερες μάχες της Ιλιάδος, βρίσκεται ο ομηρικός ήρωας: μονίμως κυριευμένος από τα αισθήματα και τα πάθη του, σε ένα κόσμο «κλέους» και σωματικής ρώμης που κυβερνούν θεοί, μάχεται μόνος εναντίον όλων. Δε διστάζει να τα βάλει ούτε με τον περίφημο ποταμό Σκάμανδρο. Καμία σκέψη δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πράξει. Καμία ενοχή δεν ακολουθεί τις πράξεις του. Στον ομηρικό κόσμο, η Έριδα, η Βία και ο Πόλεμος περιγράφονται σαν πανίσχυρες δυνάμεις της φύσης. Ήρωας δεν είναι αυτός που θα τους αντισταθεί, αλλά αυτός που θα βουτήξει μέσα τους αντλώντας απ’ αυτές το λόγο της ύπαρξής του. Απέχουμε ακόμα πολύ από την αυτοσυνείδηση και τον αυτοέλεγχο του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Ατρόμητος πολεμιστής

ο Αχιλλέας πηδάει στη μέση από τον όχτο, και τότε

ο ποταμός χύμηξε πάνω του φουσκώνοντας το ρεύμα,

όλα τα ρείθρα του συντάραξε, ξεβράζοντας πολλά κουφάρια στοιβαγμένα.

Συνάμα αφρίζοντας κύμα φριχτό στον Αχιλλέα σήκωσε·

πέφτοντας πάνω στην ασπίδα του, πίσω τον έσπρωχνε το ρεύμα,

τα πόδια του δεν έβρισκαν πάτημα πια να στηριχτούν.

 

Μετάφραση: Δ.Ν. Μαρωνίτης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Έλενα Τοπαλίδου

 

Κυριακή 08/11, 17.00

ΦΑΡΟΣ 

 

Τιμή εισιτηρίου: 5€ 

Σημεία προπώλησης:

Η προπώληση ξεκινά την Παρσκευή 30/10.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ απολαμβάνουν αποκλειστικές θέσεις.

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε την εκδήλωση live σε αυτή τη σελίδα, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα μέτρα αφαλείας για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων εδώ.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με την πλειονότητα των εκδηλώσεών του που διοργανώνονται με ελεύθερη είσοδο χάρη στις δωρεές του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει και ορισμένες εκδηλώσεις με προσιτό εισιτήριο, εμπλουτίζοντας τις πηγές εσόδων του και διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια οικονομική του ευρωστία.

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 19/10, 09:00

Αναδρομική έκθεση: Ελένη Σταθοπούλου - Η Γεωμετρία των Χρωμάτων

Περισσότερα

Δευτέρα 09/11, 20:30

Cosmos: Ελένη Καραΐνδρου | Τα Κινηματογραφικά

Περισσότερα

Δευτέρα 30/11, 20:30

Cosmos: Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής | In Memoriam Benjamin Britten

Περισσότερα