website_banner_camerata

Παρακολουθήστε τη συναυλία:

 

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 20.30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τους μουσικούς της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής στο μονόπρακτο μελόδραμα Μήδεια του Τσέχου συνθέτη Georg Benda. Την Καμεράτα διευθύνει ο διακεκριμένος τσεμπαλίστας και μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Στο ρόλο της Μήδειας συμμετέχει η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του covid-19, η συναυλία, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί μέσω live streaming στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Γόνος οικογένειας με μεγάλη παράδοση στη μουσική, ο Georg Benda (1722-1795), αν και παραμένει λιγότερο γνωστός σε σχέση με άλλους συνθέτες του τέλους του 18ου αιώνα, έχει μείνει στην ιστορία για τη Μήδεια, έργο που επηρέασε πολλούς μουσικούς της εποχής, μεταξύ των οποίων και τον Wolfgang Amadeus Mozart. Παρότι ο συνδυασμός απαγγελίας και μουσικής δεν ήταν κάτι καινούργιο, με τη Μήδεια, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1775, ο Benda ανάγει το μελόδραμα σε ένα  διακριτό είδος μουσικού δράματος με νέες εκφραστικές δυνατότητες. Μέχρι την Αριάδνη στη Νάξο, το πρώτο του μελόδραμα, το υλικό της ορχήστρας σε παρόμοια έργα που συνδύαζαν μουσική και λόγο, είτε περιοριζόταν σε μια σειρά ανεξάρτητων επεισοδίων που παιζόντουσαν ανάμεσα στις πρόζες, είτε είχε έναν καθαρά προσχηματικό ή ακόμη και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, στη Μήδεια η ορχήστρα και η ηθοποιός κινούνται και εξελίσσονται ισάξια πάνω σε έναν ενιαίο αφηγηματικό άξονα, καθώς η μουσική, όχι μόνο σχολιάζει το τι έχει ειπωθεί, αλλά προϊδεάζει για την εξέλιξη του δράματος και, κυρίως, «εικονογραφεί» τη ροή του δραματικού λόγου. Έτσι, με το συγκεκριμένο έργο, γεννήθηκε μια μουσική φόρμα που γνώρισε άνθηση τον 19ο και τον 20ο αιώνα.  

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος άρχισε τις σπουδές του στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη, από όπου πήρε το διπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο καθώς και το αριστείο της σχολής Vignanelli. Συνέχισε στο Παρίσι με τους S. Romeo και O. Baumont, στο Mozarteum με τους K. Gilbert και S. Rampe και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον ανώτατο βαθμό στο Conservatoire της Γενεύης με την Ch. Jaccottet της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής. Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρος του Γ. Πέτρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρίες Mdg, Decca, Sony. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Latinitas Nostra με το οποίο έχει παρουσιάσει λυρικά έργα του 17ου αιώνα στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ συνεργαζόμενος με σκηνοθέτες όπως οι Αρ. Χιώτη, Απ. Παπαδαμάκη, Ν. Καραθάνος, Θ. Παπακωνσταντίνου Γ. Σκουρλέτης και Κ. Ευαγγελάτου. Πέραν των ηχογραφήσεων του με τους Latinitas Nostra, έχει διευθύνει την Venice Baroque Orchestra σε έναν διπλό δίσκο με θέμα την «Ολυμπιάδα» του Metastasio (Naïve) που απέσπασε την διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως μαέστρος έχει συμπράξει επανειλλημένως με την Καμεράτα, την ΚΟΑ και την ΚΟΘ αλλά και με σύνολα του εξωτερικού όπως Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien, Kammerakademie Potsdam κλπ. Έχει εμφανιστεί διευθύνοντας στο Theater an der Wien, στην Kammeroper Wien, στο Wigmore Hall, στο φεστιβάλ Händel-Festspiele του Χάλλε, στην όπερα του Bayreuth. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή «Παλίμψηστο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Η Κόρα Καρβούνη αποφοίτησε το 2002 από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως αριστούχος. Έχει πρωταγωνιστήσει σε έργα διεθνούς ρεπερτορίου κι αρχαίου δράματος στο Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο οδού Κεφαλληνίας και το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για τις ερμηνείες της στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

Απόδοση στα Ελληνικά: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

 

Δευτέρα 30/11, 20.30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία live σε αυτή τη σελίδα, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

 

 

Δείτε ακόμα

Δευτέρα 09/11, 20:30

Cosmos: Ελένη Καραΐνδρου | Τα Κινηματογραφικά

Περισσότερα