back to SNFCC places Σχολικές Επισκέψεις

Τη σχολική χρονιά 2017-2018, πάνω από 100.000 μαθητές από 1.250 σχολεία, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και πέρασαν δημιουργικό χρόνο στις εγκαταστάσεις του.
 

Με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά και τους μαθητές με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου 2018.
 

Οι κρατήσεις για την περίοδο μέχρι και 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. 
 

Τα προγράμματα, τα οποία αφορούν έως 4 τμήματα από κάθε σχολείο για το σχολικό έτος 2018-2019, θα πραγματοποιούνται ως εξής:

  • Νηπιαγωγείο, α’ και β’ δημοτικού: Δευτέρα // ώρες: 09.00 - 10.30, 11.00- 12.30
  • γ’, δ’, ε’ και στ’ δημοτικού: Τρίτη, Πέμπτη // ώρες: 09.00 - 10.30, 11.00 - 12.30
  • Γυμνάσιο και Λύκειο: Τετάρτη & Παρασκευή // ώρες: 09.00 - 10.30, 11.00 - 12.30


Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι έως 90 λεπτά.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οι κρατήσεις για την περίοδο μέχρι και 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Ένα Ρομπότ στο Πάρκο

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Stem Education   

Τα πρώτα μας βήματα στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής!

Προγραμματίζοντας το ρομποτάκι bee-bot μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αλγοριθμικά και να δουλεύουμε ομαδικά για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα. Με την ειδικά σχεδιασμένη πίστα/χάρτη του ΚΠΙΣΝ εξασκούμαστε στον προσανατολισμό και αναζητούμε τις συντομότερες διαδρομές για να αποφύγουμε εμπόδια και να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Αφού γνωρίσουμε το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μέσα από την πίστα του bee-bot θα είμαστε πλέον έτοιμοι να βγούμε έξω και να αναζητήσουμε τον πραγματικό «θησαυρό»!


Αρχιτέκτονας από την Αρχή!

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός   

Τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ μπερδεύονται και δημιουργούν ένα νέο παζλ.

Η τέχνη της αρχιτεκτονικής γίνεται παιχνίδι στα χέρια των μαθητών, για να ανακαλύψουν το ρόλο της ιδέας, τις διαφορετικές κλίμακες μεγεθών, τη σημασία του προσανατολισμού και την έννοια της μορφής στην αρχιτεκτονική… παίζοντας εικαστικά, με αφορμή τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ.


Μαθαίνω πώς κινείται το σώμα μου

Μέσα από αυτό το δυναμικό πρόγραμμα οι μαθητές με χρήση αθλητικού εξοπλισμού και συμμετοχή σε 5 διαφορετικούς σταθμούς – παιχνίδια ανακαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης. Μαθαίνουν πώς λειτουργεί το σώμα όταν βαδίζουμε, τρέχουμε ακόμα και όταν πέφτουμε αλλά και όταν ρίχνουμε και πιάνουμε μια μπάλα. Παράλληλα, μέσα από την ισορροπία τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερο την έννοια της ακινητοποίησης, της προσγείωσης, του ρυθμού, των στροφών και της κύλισης.
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Α’ ΚΑΙ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)

Οι κρατήσεις για την περίοδο μέχρι και 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.


Ο ήλιος είναι ενέργεια!

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Stem Education

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει με απλό τρόπο τα μαθηματικά και τους νόμους της φυσικής που κρύβονται πίσω από τη λειτουργία μιας σύγχρονης μηχανής.

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά τα παιδιά κατασκευάζουν ένα μοντέλο που λειτουργεί με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας και το διακοσμούν όπως θέλουν εκείνα.


Αρχιτέκτονας από την Αρχή!

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός   

Τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ μπερδεύτηκαν κι αλλάζουν θέσεις δημιουργώντας ένα νέο πάζλ.

Η τέχνη της αρχιτεκτονικής γίνεται παιχνίδι στα χέρια των μικρών μαθητών, για να ανακαλύψουν το ρόλο της «ιδέας», τα διαφορετικά μεγέθη, τη σημασία του προσανατολισμού και την έννοια της μορφής στην αρχιτεκτονική …παίζοντας εικαστικά, με αφορμή τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ.


ΚΠΙΣΝ και άλλα 19 γράμματα

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός

Πόσα γράμματα έχει το ΚΠΙΣΝ;

Με σημείο εκκίνησης το ακρωνύμιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τα παιδιά ανακαλύπτουν το ΚΠΙΣΝ με οδηγό τα 24 γράμματα τις αλφαβήτας. Μέσα από απτικά παιχνίδια, παιχνίδια παρατήρησης, κίνησης και συνεργασίας περιηγούνται στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, εντοπίζουν και καταγράφουν τις λέξεις από τα στοιχεία που τους κάνουν εντύπωση, γίνονται γραμματοσυλλέκτες και τέλος, συνθέτουν και φιλοτεχνούν συλλογικά, ως αναμνηστικό, το δικό τους πρωτότυπο αλφαβητάρι του ΚΠΙΣΝ.


Μαθαίνω πώς κινείται το σώμα μου

Μέσα από αυτό το δυναμικό πρόγραμμα οι μαθητές με χρήση αθλητικού εξοπλισμού και συμμετοχή σε 5 διαφορετικούς σταθμούς – παιχνίδια ανακαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης. Μαθαίνουν πώς λειτουργεί το σώμα όταν βαδίζουμε, τρέχουμε ακόμα και όταν πέφτουμε αλλά και όταν ρίχνουμε και πιάνουμε μια μπάλα. Παράλληλα, μέσα από την ισορροπία τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερο την έννοια της ακινητοποίησης, της προσγείωσης, του ρυθμού, των στροφών και της κύλισης.
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ (Γ’ εως ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)

Οι κρατήσεις για την περίοδο μέχρι και 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Ένα ΦΑΝΖΙΝ για το ΚΠΙΣΝ

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Very Young Contemporary Art

Σκοπός του εγχειρήματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να ερμηνεύσουν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το περιβάλλον αλλά και τις λειτουργίες του δημιουργώντας το δικό τους μικρό περιοδικό (φανζίν).

Οι μαθητές στην αρχή εξοικειώνονται με τον όρο του φανζίν, μαθαίνοντας τα πιο γνωστά ελληνικά και ξενόγλωσσα που κυκλοφορούν και στη συνέχεια, αναλαμβάνουν χωρισμένοι σε ομάδες την αρχισυνταξία, τη διεύθυνση φωτογραφίας, καθώς και την εικονογράφηση του φανζίν, στο οποίο και πρωταγωνιστούν. Εξερευνώντας το ΚΠΙΣΝ, εμπνέονται και πλάθουν φανταστικές ειδήσεις, αλλά και διασκεδαστικά αφηγήματα για να θυμούνται την όμορφη εμπειρία τους. O σχεδιασμός και η επιμέλεια του φανζίν είναι του εικαστικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρου Ψυχούλη.


Με τη δύναμη της φύσης

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός

Τι μπορεί να σημαίνει πράσινο κτίριο και γιατί θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) «τρέφεται» από τη φύση; Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια έρευνας, μαθηματικούς γρίφους, πειράματα και παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά ανακαλύπτουν την καινοτομία και τη λειτουργία του ενεργειακού στεγάστρου, των πράσινων δωμάτων και των ποτιστικών δεξαμενών, καθώς και τον ρόλο τους στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.


Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας 

Το πρόγραμμα Μονοπάτια Ευκινησίας συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους ασκήσεων πεδίου με τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με έμφαση στην ανάπτυξη των αθλητικών και κιναισθητικών δεξιοτήτων τους, αλλά και στην ενίσχυση της αθλητικής τους κουλτούρας.    


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Οι κρατήσεις για την περίοδο μέχρι και 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. 


 

Στο Κατώφλι της Αρχιτεκτονικής

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου παίρνουν μέρος σε ένα πραγματικό εργαστήριο κατασκευής μακέτας.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές την έννοια της αρχιτεκτονικής και να εξοικειωθούν με την αρχιτεκτονική σύνθεση, δίνοντας μορφή στις ιδέες τους. Με αφορμή τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Έλλάδος, το Κανάλι και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πειραματίζονται με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα, όπως τα υλικά κατασκευής μακέτας, τη χρήση κλίμακας σχεδίασης, βασικών σχημάτων και γεωμετρίας και μαθαίνουν με ποιο τρόπο μια ιδέα μπορεί να μεταφερθεί είτε στο χαρτί (δισδιάστατη), είτε στη μακέτα (τρισδιάστατη).


Το κλίμα αλλάζει

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Σχεδιασμός: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ Ελ. Γαλανάκη, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι μαθητές με αφορμή τον μετεωρολογικό σταθμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και εργαλείο το πείραμα και την παρατήρηση μέσω ειδικών VR γυαλιών ανακαλύπτουν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και το πώς αυτές εφαρμόζονται στο σχεδιασμό και στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.


Η ηλιακή ενέργεια κι ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση

Σχεδιασμός/ υλοποίηση: STEM education

Γιατί το νερό, ο ήλιος και ο άνεμος είναι πηγές ενέργειας; Με ποιο τρόπο δίνονται οι εντολές για να αρχίσει να κινείται μια μηχανή; Γιατί κινούνται στον ουρανό ο Ήλιος και η Σελήνη; Γιατί πνέουν οι άνεμοι και πώς κυλάνε τα ποτάμια;

Φύση, φυσικό περιβάλλον, μηχανές, κίνηση, ηλιακή ενέργεια, μετατροπή μορφών ενέργειας, τρόποι μεταφοράς της μηχανικής ενέργειας, αυτοματισμοί.

Οι μαθητές καλούνται να προσεγγίσουν τα παραπάνω ερωτήματα, δομώντας τις δικές τους μηχανικές κατασκευές, οι οποίες αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικών μηχανών.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία όλης της χώρας να το επισκεφθούν για την πραγματοποίηση του σχολικού τους περιπάτου.

Οι μαθητές μπορούν να περιηγηθούν ελεύθερα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στο Κανάλι, την Αγορά και τον Φάρο (εφόσον δεν φιλοξενείται κάποια εκδήλωση).

Παράλληλα, μπορούν να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Οι μαθητές φτάνοντας στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα συναντήσουν μία από τις παρακάτω *δραστηριότητες:
 

Δευτέρα και Πέμπτη

Αυτοσχέδια Χορωδία για παιδιά Δημοτικού, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τρίτη και Πέμπτη

Κύκλος αφρικάνικων κρουστών

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Quilombo Lab

Τετάρτη και Παρασκευή

Αθλητικές δράσεις 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση και Πρόοδος
 

Επίσης, προαιρετικά, τα σχολεία που συμμετέχουν στους σχολικούς περιπάτους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον νέο Υπαίθριο Χώρο Αθλοπαιδιών.

Η χρήση του χώρου αυτού μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική προεγγραφή. Αφορά σε 15λεπτο παιχνίδι ποδοσφαίρου ή μπάσκετ, το οποίο επιλέγετε κατά την άφιξή σας. 

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για τον σχολικό σας περίπατο 


*Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που προσφέρεται στο πλαίσιο σχολικών περιπάτων υπόκειται σε πιθανές αλλαγές αναλόγως των καιρικών συνθηκών ή της προσβασιμότητας σε συγκεκριμένους χώρους.