Live Radio by SNFCC Youth Council - Εικόνα

Αναλυτικό πρόγραμμα

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, το SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, με ποικίλες δράσεις και κεντρική θεματική τις «Βιώσιμες Επιλογές».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: προβολή ταινίας, έκθεση φωτογραφικών έργων της Ναταλίας Τσουκαλά, εκπαιδευτικά εργαστήρια, Marketplace αφιερωμένο στη «δεύτερη ζωή» των ρούχων, ένα συλλογικό εικαστικό έργο με την επιμέλεια του SOTEUR, περίπτερα ενημέρωσης από οργανισμούς που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος (Μπορούμε, Aegean Rebreath, Cities for Cycling, Fabric Republic, RECUAL, Save Your Hood), κεντρική ομιλία από τον Sunny Dolat, ιδρυτικό μέλος της  κολεκτίβας NEST και ένα πάνελ συζήτησης με διακεκριμένους ομιλητές, το οποίο θα συντονίσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου - συμμετέχουν η αρθρογράφος και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Μαρίζα Καρύδη, ο καθηγητής Νίκος Μάντζαρης, συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής του The Green Tank, η επικεφαλής του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Eunomia Research & Consulting, Χαρά Ξηρού και ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. Το πρόγραμμα του διημέρου θα συμπληρώσουν μια σειρά από μουσικές – και όχι μόνον – εκπλήξεις! 

Δημιουργώντας και φέτος μια πλατφόρμα συζήτησης, ενημέρωσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το SNFCC Green Weekend στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενεργή συμμετοχή τους.  

Στο πλαίσιο αυτό, συζητάμε και ανακαλύπτουμε δημιουργικά τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε πιο «βιώσιμες επιλογές» στην καθημερινή μας ζωή. Ποιες είναι οι συνέπειες της λεγόμενης «γρήγορης μόδας» (fast fashion) και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε με συνειδητές προσωπικές επιλογές; Τι ποσοστό τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια και πόσο υπεύθυνοι είμαστε σε ατομικό επίπεδο; Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας στα σπίτια μας με απλές κινήσεις; Ποιες είναι οι προτεινόμενες ευρωπαϊκές πρακτικές για την διαχείριση των αποβλήτων (waste); Πώς μπορούν οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες να βοηθήσουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και, κατά συνέπεια, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του «πράσινου» διήμερου στο ΚΠΙΣΝ.

Αφετηρία της φετινής θεματικής στάθηκε η πολυσυζητημένη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ήδη από τις 26 Απριλίου. Πρόκειται για ένα έργο φτιαγμένο από τόνους παλιών ρούχων που καταδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης στον Παγκόσμιο Βορρά, καθώς μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό τοπίο υφασμάτινων αποβλήτων. Το Return to Sender ολοκληρώνει την παρουσία του στο ΚΠΙΣΝ στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Το SNFCC Green Weekend πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Δείτε ακόμα

Σάββατο 23/09, 06:00

Τοπία της Ενέργειας: Έκθεση Φωτογραφιών της Ναταλίας Τσουκαλά

Περισσότερα

Κυριακή 24/09, 19:00

Βιώσιμες Επιλογές | Κεντρική ομιλία & Πάνελ συζήτησης

Περισσότερα