Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Ο ελέφαντας - Εικόνα

Τον  Απρίλιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση.  Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Ο ελέφαντας» του Peter Carnavas από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο

Η Όλιβ ζει με τον πατέρα και τον παππού της – η μαμά της πέθανε όταν ήταν μικρή κι έτσι η Όλιβ ούτε που μπορεί να τη θυμηθεί. Κι όμως δεν είναι τελικά μόνο οι τρεις τους στο σπίτι: αφού μαζί τους μένει κι ένας ελέφαντας. Ένας ελέφαντας που ρίχνει συνεχώς τη σκιά του πάνω στον πατέρα της κι έτσι μάλλον γι’ αυτό εκείνος μοιάζει να είναι μονίμως απών από τη ζωή της Όλιβ. Ίσως γι’ αυτό και να μην μπορεί να της επιδιορθώσει εκείνο το ποδήλατο που τόσο λαχταράει η Όλιβ. Κι αυτό είναι κρίμα. Ευτυχώς που η Όλιβ έχει και τον φίλο της τον Άρθουρ να μοιράζεται τα προβλήματά της αλλά και τον σκύλο της τον Φρέντι.
Παρ’ όλα αυτά η Όλιβ δεν τον αντέχει άλλο εκείνον τον ελέφαντα κι αποφασίζει ν’ αναλάβει δράση. Θα μπορέσει όμως ένα τόσο δα μικρό κορίτσι ν’ αναμετρηθεί με κάτι τόσο μεγάλο;  Θα καταφέρει να τον διώξει από το σπίτι τους κι εκείνη να κερδίσει το ποδήλατό της αλλά και τον πατέρα της; 
Αν σου αρέσουν τα γενναία και διαφορετικά παιδιά, αν σου αρέσουν οι αληθινές ιστορίες που όμως έχουν και μεγάλη φαντασία, τότε διάβασε αυτό το βιβλίο κι έλα να συζητήσουμε μαζί για μικρούς και μεγάλους ελέφαντες, για ορατά και αόρατα «πλάσματα», για οικογενειακούς δεσμούς, για «υπέροχα και παλιά πράγματα» και για τη δύναμη που έχουν οι απλές πράξεις μας να φέρνουν χαρά στη ζωή των άλλων. 

Ο συγγραφέας

Ο Peter Carnavas γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο Jessica’s Box, μπήκε στη βραχεία λίστα για το Queensland Premier’s Literary Award και για το CBCA Crichton Award πρωτοεμφανιζόμενου εικονογράφου. Από τότε έχει εκδώσει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων το Last Tree in the City, το The Children Who Loved Books και το Blue Whale Blues. Επίσης, έχει εικονογραφήσει μια σειρά χιουμοριστικών εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας που υμνούν την οικογενειακή διαφορετικότητα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: στα ιταλικά, στα πορτογαλικά, στα κορεατικά, στα ολλανδικά κά. Ζει στο Σάνσαϊν Κοστ της Αυστραλίας με τη σύζυγό του, τις δυο τους κόρες και το σκυλάκι του, τη Φλόρενς.

Το βιβλίο του «Ο ελέφαντας» έχει λάβει τις εξής διακρίσεις:  

1o Βραβείο Queensland Literary Awards, 
Βραχεία Λίστα 2018 CBCA Younger Readers, 
Βραχεία Λίστα 2018 NSW Premier’s Literary Awards, 
Βραχεία Λίστα 2018 Australian Book Industry Award
 

Η συντονίστρια: Αγγελική Δαρλάση 

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Είναι η ελληνίδα υποψήφια συγγραφέας για το «Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024» μετά από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθεατρικές παραστάσεις – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022) και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς  Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης:
- Σκέψου αν έχεις συναντήσει κι εσύ παρόμοιους ελέφαντες ή κάποια άλλα ζώα. 
- Αν θες μπορείς να ζωγραφίσεις ή να κάνεις κάποιο κολλάζ αντλώντας έμπνευση από το συγκεκριμένο βιβλίο, αποτυπώνοντας τον ελέφαντα της Όλιβ ή κάποιο ανάλογο δικό σου ζώο – έτσι όπως εσύ τα φαντάζεσαι. 
- Ποια παρόμοια φανταστικά πλάσματα σου έρχονται στο νου από άλλες ιστορίες που έχεις διαβάσει; 
- Πώς νομίζεις ότι θα βοηθούσες εσύ την Όλιβ ή κάποια δική σου φίλη ή φίλο να διώξουν το δικό τους φανταστικό πλάσμα από το σπίτι;
 

Σάββατο 27/04, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα