Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (9-12 ετών) | Ο ελέφαντας - Εικόνα

Τον Μάρτιο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το Αγρίμι» του David Almond σε εικονογράφηση του Dave McΚean.

Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο

Κάποιος είπε στον Μπλου ότι ίσως και να πρέπει ν’ αρχίζει να γράφει. Κι αυτό ίσως και να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον θάνατο του πατέρα του αλλά και τη μητέρα του και την αδερφή του κι έναν νταή.  Τα πάντα στον Μπλου φαίνονται  άχρηστα κι αχρείαστα μέχρι που αρχίζει να γράφει μια ιστορία για το Αγρίμι, ένα αγόρι που ζει μόνο του στο δάσος κοντά στη μικρή τους πόλη, τρώει ζώα και επιτίθεται σε όποιον τον κατασκοπεύει. Μια πραγματική άγρια ιστορία, λοιπόν, είναι αυτή η ιστορία του Αγριμιού, με αίματα και περιπέτειες και τα πάντα. Κι η ιστορία αυτή αρέσει στον Μπλου. Μέσα σ’ αυτή την ιστορία εμφανίζεται ακόμη κι ο νταής που εκφοβίζει τον Μπλου αλλά σχεδόν κι όλοι οι κάτοικοι της μικρής τους πόλης. 

Να όμως που κάτι απροσδόκητο θα συμβεί όταν ο Μπλου αρχίζει να μοιράζεται την ιστορία του με την οικογένειά του: το Αγρίμι θα ζωντανέψει…
Αν σου αρέσουν κι εσένα οι αληθινές περιπέτειες, αν σου αρέσουν οι ιστορίες αλλά και τα graphic novels τότε διάβασε την ιστορία του Μπλου αλλά και του αγριμιού κι έλα να συζητήσουμε μαζί για το βιβλίο, αλλά και για υπερήρωες, και για το πόσο η φαντασία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε, κάποιες φορές, την δύσκολη πραγματικότητα

Ο  συγγραφέας: David Almond
Γεννήθηκε το 1951 στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα στο Newcastle upon Tyne. Από παιδί ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας και «έγραφε ιστορίες και τις έραβε σε μικρά βιβλία». Ο ίδιος έχει πει για την παιδική του ηλικία ότι ήταν μια εποχή με «πολλή χαρά» αλλά και «πολλή λύπη», καθώς είχε χάσει τη μικρότερη αδερφή και τον πατέρα του σε νεαρή ηλικία.
Σπούδασε στο University of East Anglia και στο Newcastle Polytechnic. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δάσκαλος προτού αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. 
Έχει γράψει πολλά και σημαντικά βιβλία για παιδιά και νέους που έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες κι έχει τιμηθεί με πολλά και σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και με το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del'Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:
- Το Αγρίμι είναι κάτι σαν σούπερ ήρωας για τον Μπλου. Έχεις κι εσύ κάποιον δικό σου σούπερ ήρωα;  Αν θέλεις μπορείς να ζωγραφίσεις μία μικρή ιστορία του να μας δείξεις.
- Γιατί πιστεύεις ότι το Αγρίμι είχε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; Πως πιστεύεις ότι αυτό συνδέεται με τον Μπλου;
 

Σάββατο 30/03, 17.30-19.00

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την Τετάρτη 06/03 στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Jemma Press”.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα