Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε - Εικόνα

Τον Απρίλιο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου.  Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι «Η Ανδριανή και ο κυνηγός» της Ελένης Δικαίου.

Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Το βιβλίο

«Αν είχα πετύχει στις πανελλαδικές… Δεν ήταν τίμιο να χρεώσω τη δική μου αποτυχία στους καβγάδες των γονιών».
Η Ανδριανή δεν καταφέρνει να περάσει στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ιατρική. Κόρη και εγγονή γιατρών, μεγαλώνει με την προσδοκία να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση, η ίδια όμως σιχαίνεται τα εργαστήρια και τα νεκροτομεία, αλλά δεν το ομολογεί.
Μια οικογένεια που κατρακυλάει στα τάρταρα μέσα από συνεχείς εντάσεις και καβγάδες, με έναν πατέρα που μετακομίζει στη Σουηδία για να βρει ένα καλύτερο μέλλον, αδιαφορώντας για το τι αφήνει πίσω του.
Η λύση που βρίσκει η μητέρα της Ανδριανής στο οικονομικό τους αδιέξοδο φαντάζει εξωπραγματική: ξεπουλάει σε χρόνο-ρεκόρ την πατρική της περιουσία και αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στο βουνό. Μια πενηντάχρονη γυναίκα που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της, θέλει ξαφνικά να γίνει επιχειρηματίας.
Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, που όμως δεν υπάρχει σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό, μητέρα και κόρη πρέπει να διαχειριστούν μια νέα, άγνωστη ζωή, σε μια περιοχή με βαριά ιστορία από την περίοδο του πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

Η συγγραφέας

Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία, τον προσφυγικό συνοικισμό του Βόλου. Η μυρωδιά του γιασεμιού και του νυχτολούλουδου, της κανέλας και του γαρίφαλου που συνόδευαν τις αναμνήσεις των ανθρώπων γύρω της σημάδεψαν τα παιδικά της χρόνια. Ήταν ένα παιδί που διάβαζε πολύ κι ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό Διάπλασις των παίδων. Το 1991 εκδίδεται το μυθιστόρημά της Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά και βραβεύεται από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών, ενώ μεταφράζεται και κυκλοφορεί και στα γαλλικά. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά µε τη λογοτεχνία για εφήβους και για παιδιά. Έργα της έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν µεταφραστεί στη Γαλλία και στην Κορέα. Το 2004 τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της Tο µεγάλο ταξίδι του Oδυσσέα, ενώ το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την επέλεξε ως υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν 2016.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 31/3 | 13.00-14.30 

ΖΟΟΜ

Για παιδία 12-16 ετών
Έως 30 συμμετοχές
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 3/4 για τις 21/4

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο Η Ανδριανή και ο κυνηγός της Ελένης Δικαίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τη Λέσχη συντονίζει ο Θανάσης Πέτρου, δημιουργός κόμικς και μεταφραστής. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα