Φωτογραφία από τη φωτεινή εγκατάσταση The Pool στον Λαβύρινθο

Και αυτά τα Χριστούγεννα, τέσσερις νέες φωτεινές εγκαταστάσεις κορυφαίων δημιουργών του είδους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνθέτοντας ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Κάντε τη χειμωνιάτικη βόλτα σας στην ηλεκτρισμένη, ονειρική ατμόσφαιρα του Μεσογειακού Κήπου, του Ξέφωτου, του Πευκώνα, του Λαβύρινθου και εξερευνήστε τα όρια μεταξύ φωτός και ήχου, φυσικής και ομορφιάς, επιστήμης και τέχνης, παίζοντας με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις! Περπατήστε ανάμεσά τους, κρυφτείτε μέσα τους, ενεργοποιήστε τις, φωτογραφήστε τις και φωτογραφηθείτε. Ανακαλύψτε νέες διαστάσεις φωτός και ήχου που θα συνεπάρουν μικρούς και μεγάλους.

Οι φωτεινές εγκαταστάσεις λειτουργούν καθημερινά από τις 30/11/19 μέχρι τις 06/01/20, από τις 5 το απόγευμα έως το κλείσιμο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος (Έως τις 20/12, από Δευτέρα έως Πέμπτη, το Πάρκο θα κλείνει στις 10 το βράδυ, και από Παρασκευή έως Κυριακή, τα μεσάνυχτα. Από τις 21/12 έως τις 06/01, το Πάρκο θα κλείνει καθημερινά τα μεσάνυχτα).

 

Large Pendulum Wave
Ivo Schoofs, Ολλανδία

Στo επιβλητικό Large Pendulum Wave, μια σειρά από 15 φωτεινές σφαίρες αιωρούνται παράλληλα από μια κατασκευή ύψους 12 μέτρων. Οι σφαίρες αφήνονται ταυτόχρονα να κινηθούν ελεύθερες και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα συναρπαστικό, φωτεινό χορευτικό θέαμα που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αρμονία και το χάος, με μόνη του κινητήρια δύναμη αυτήν της βαρύτητας! Το έργο συνδυάζει με θεαματικό τρόπο την ποίηση των μαθηματικών με την ομορφιά της φυσικής μιας και δεν είναι παρά η οπτική αποτύπωση ενός φυσικού φαινομένου που αποδεικνύει στην πράξη πώς μια μαθηματική ακολουθία μεταφράζεται από την ίδια τη φύση σε μία χορογραφία.

Μέσω των φωτεινών του εγκαταστάσεων, ο Ivo Schoofs έχει ως στόχο του να κάνει ορατές -και ει δυνατόν κατανοητές- την τεχνολογία και την επιστήμη στο ευρύ κοινό. Το έργο του βασίζεται σε φαινόμενα της φύσης και της φυσικής και ο ίδιος το περιγράφει ως ένα εγκώμιο για την κίνηση στην πιο φυσική της εκδοχή.

H εγκατάσταση δημιουργήθηκε με την υποστήριξη των: Gemeente Eindhoven, Mondriaan Fonds, IBS Precision Engineering, Philips Valmont Structures, OMT Solutions, Moesasji, Leffe Goldstein.

30/11-06/01 | ΞΕΦΩΤΟ

Φωτογραφία από τη φωτεινή εγκατάσταση Large Pendulum Wave στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Wave-Field
Lateral Office / CS Design
Mitchell Akiyama, Καναδάς

Έχοντας ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, το Wave-Field έρχεται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και προσκαλεί τους επισκέπτες να παίξουν και να "δημιουργήσουν", αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση φωτός και ήχου στον χώρο που βρίσκονται.

Φωτεινές μουσικές τραμπάλες, καθεμιά με το δικό της μουσικό λεξιλόγιο και τη δική της "ιδιοσυγκρασία", περιμένουν να παίξετε μαζί τους σε μία αισθητηριακή παιδική χαρά βγαλμένη από το μέλλον. Καθώς κινούνται, οι τραμπάλες ξεσπούν σε μία αυθόρμητη και αυτοσχέδια μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα μοναδικό κάθε φορά ηχοτοπίο.

Το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου Lateral Office, της εταιρείας αρχιτεκτονικού φωτισμού CS Design και του Καναδού συνθέτη και εικαστικού Mitchell Akiyama.

Συνεργάστηκαν επίσης οι Generique Design, Robocut, EGP Group, Wireframe και L4 Studio.

30/11-06/01 | ΠΕΥΚΩΝΑΣ

Φωτογραφία από τη φωτεινή εγκατάσταση The Wave-Field στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Infinite Support
Light Art Collection, LightForm, Ολλανδία

Οι LightForm, μια ομάδα τεσσάρων καλλιτεχνών και στενών φίλων, αναρωτήθηκαν πώς θα ήταν η φιλία αν ήταν αντικείμενο και μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε το όμορφο φωτεινό δημιούργημά τους.

Το Infinite Support είναι ένα έργο που αποτελείται από δυο μεγάλες φωτεινές "φωλιές" σταγονοειδούς σχήματος, που στηρίζονται η μία πάνω στην άλλη. Ο επισκέπτης μπορεί να κρυφτεί μέσα τους και να αλληλεπιδράσει με τους πολλαπλούς καθρέφτες γύρω του, απολαμβάνοντας τη σπάνια αίσθηση του βάθους.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, οι καθρέφτες του Infinite Support συμβολίζουν την πραγματική φιλία˙ μια ένωση δίχως όρια.

Οι LightForm είναι οι Daniel Thomassen, Raoul van der Ploeg, Dorus van Lieshout και Ivar Posthumus.

30/11-06/01 | ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Φωτογραφία από τη φωτεινή εγκατάσταση Infinite Support στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

The Pool
Jen Lewin, ΗΠΑ

Η Jen Lewin, light sculptor με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημιουργεί φωτεινές εγκαταστάσεις για να μοιραστεί με το κοινό εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς που την έχουν συγκινήσει. Στο έργο The Pool εμπνέεται από τις χιλιάδες φωτεινές λιμνούλες που άφησε πίσω της η άμπωτη σε μιαν ακτή της Αυστραλίας, κάτω από το φως του φεγγαριού.

Η Lewin σχηματοποιεί αυτή τη μαγική ανάμνηση φτιάχνοντας έναν μεγάλο φωτεινό κύκλο αποτελούμενο από δεκάδες μικρές "πηγές" φωτός και χρωμάτων που αντιδρούν παιχνιδιάρικα με τη διέλευση των επισκεπτών και τους παρακινούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.

Ξεκινώντας από το θρυλικό φεστιβάλ Burning Man της Νεβάδα, το The Pool έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις και light festivals των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

30/11-06/01 | ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Φωτογραφία από τη φωτεινή εγκατάσταση The Pool στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Ελεύθερη είσοδος

Οι φωτεινές εγκαταστάσεις ταξιδεύουν στο ΚΠΙΣΝ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δείτε ακόμα

Κυριακή 22/12, 18:00

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο: Η Ιστορία του Καρυοθραύστη, Ε. Τ. Α. Χόφμαν

Περισσότερα