Creative Workshop: Storytelling, matters of everyday politics, and textile  - Εικόνα

* Τo εργαστήριο της Πέμπτης 07/09 αναβάλλεται λόγω καιρικών συνθηκών. Θα διεξαχθεί στις 14/09, στις 18.30

 Με αφορμή την υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender (Επιστροφή στον Αποστολέα)  της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST στο ΚΠΙΣΝ, οργανώνεται μια σειρά εικαστικών εργαστηρίων όπου συναντώνται η αφήγηση, το ύφασμα και ζητήματα καθημερινής πολιτικής.

Μέσα από το έργο Return to Sender, βλέπουμε πώς συνδέονται πρακτικές μικρής κλίμακας, όπως η δωρεά ρούχων, με κρατικές πολιτικές εξαγωγής σωρών υφασμάτινων ειδών από τον παγκόσμιο Βορρά στον παγκόσμιο Νότο, όπου αποστέλλεται η πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ειδών ρουχισμού και άλλων προϊόντων. Μεγάλο ποσοστό των ειδών αυτών είναι αδύνατο να επαναχρησιμοποιηθεί και καταλήγει σε χωματερές δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά εστάλη για να επιλύσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εγκατάσταση της κολεκτίβας NEST έχει ότι εκθέτουν τους σωρούς από ρούχα γνωστούς ως mitumba στην Κένυα, στην πραγματική τους μορφή, χτίζοντας με αυτούς έναν χώρο μέσα στον οποίο προβάλλεται το βίντεο όπου συζητούν τα παραπάνω ζητήματα, υφαίνοντας ένα πολιτικό αφήγημα ταυτόχρονα προσωπικό και συλλογικό.

Με αφετηρία στοιχεία και έννοιες που συναντάμε στο έργο Return to Sender, και την αφηγηματική διάσταση της πρακτικής της κολεκτίβας NEST, θα εξερευνήσουμε τις σχέσεις μεταξύ πολιτικού, αφήγησης και υλικού, μέσα από τρεις συναντήσεις. Θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους περνάμε από την ιδέα στην υλοποίηση και πώς μπορούμε, μέσα από το εικαστικό έργο, να αναδείξουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Στην πρώτη συνάντηση θα μας απασχολήσουν ζητήματα καθημερινής πολιτικής σε σχέση με το ρούχο και θα κατασκευάσουμε υφασμάτινα γλυπτά έργα μικρής κλίμακας ανωκυκλώνοντας ύφασμα και άλλα υλικά. Στη δεύτερη συνάντηση, θα κατασκευάσουμε υφασμάτινα έργα μικτής τεχνικής εξερευνώντας την έννοια του artivism. Στην τρίτη συνάντηση, θα εστιάσουμε στην πρακτική της εικαστικής εγκατάστασης και την έννοια της συνεργασίας και της συλλογικότητας δημιουργώντας ένα ομαδικό έργο/αφήγημα μεγαλύτερης κλίμακας.

Στην τέταρτη συνάντηση, θα κατασκευάσουμε φορέσιμα γλυπτά, θα μας απασχολήσουν τρόποι καλλιτεχνικής τεκμηρίωσης και θα συμπεριλάβουμε τη χρήση βίντεο στη διαδικασία μας. Τέλος, στην πέμπτη συνάντηση θα συνδυάσουμε μεθόδους πλέξης, κατασκευής νήματος και αφηγηματικές πρακτικές, εντάσσοντας παράλληλα τον ήχο στη δημιουργική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, θα πειραματιστούμε με ποικίλες τεχνικές και υλικά μέσα. Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης γύρω από ζητήματα επανάχρησης, ανωκύκλωσης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης καλλιτεχνικής πρακτικής, προτείνουμε να φέρετε τα δικά σας είδη που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, υφασμάτινα και μη, αλλά και άλλα αντικείμενα ή τυχαία ευρήματα που συνδέονται με ζητήματα που σας απασχολούν και θα θέλατε να εντάξετε στις συνθέσεις σας ή να πειραματιστείτε μαζί τους.

Σχεδιασμός - υλοποίηση: Ηλέκτρα Σταμπούλου, εικαστικός και ερευνήτρια, ARTWORKS Fellow

Υποστήριξη εργαστήριου: Μαρία Λουίζου, γλύπτρια και εκπαιδευτικός, ARTWORKS Fellow

 

Πέμπτη 04/05, 18.30-21.00

Πέμπτη 08/06, 18.30 -21.00

Πέμπτη 06/07, 19.00-21.30

Πέμπτη 03/08, 19.00-21.30 

Πέμπτη 14/09, 18.30-21.00
 

Μεσογειακός Κήπος
Για ενήλικες, έως 20 άτομα
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο, προτείνουμε να έχετε επισκεφθεί την υπαίθρια εγκατάσταση "Return to Sender" (Επιστροφή στον Αποστολέα) που βρίσκεται στην Εσπλανάδα. 

Για το εργαστήριο στις 04/05, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 28/04 στις 12.00

Για το εργαστήριο στις 08/06, οι προεγγραφές ανοίγουν στη 01/06 στις 12.00

Για το εργαστήριο στις 06/07, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 29/06 στις 12.00

Για το εργαστήριο στις 03/08, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 27/07 στις 12.00

Για το εργαστήριο στις 07/09, οι προεγγραφές ανοίγουν στις 31/08 στις 12.00

Δείτε ακόμα

Σάββατο 13/05, 18:30

Εκπαιδευτικό εργαστήριο: Το ταξίδι του ρούχου και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας

Περισσότερα