Ιστορικό

Οι βασικοί σταθμοί στην πορεία του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

29/10/06

H αφετηρία

Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια προσφοράς και παρουσίας στην ελληνική και διεθνή φιλανθρωπική κοινότητα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει την πρόθεσή του να υλοποιήσει ένα έργο εθνικής σημασίας, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του και να συνεργαστεί με την Ελληνική Πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Η ιδέα για το ΚΠΙΣΝ άρχισε να διαμορφώνεται το 1998, με την απόφαση του ΙΣΝ να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος κατόπιν αιτήματός της. Η αρχική ιδέα ήταν να μην περιοριστεί το έργο στη συγχώνευση των συλλογών της Βιβλιοθήκης, αλλά να γίνει επίσης εκτεταμένη αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και κατά συνέπεια, να αναδειχθεί η παρουσία της ως πραγματική εθνική βιβλιοθήκη. Το όραμα για τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη ήταν όραμα για ένα δημόσιο θεσμό που θα παρέχει πρόσβαση στον κόσμο της γνώσης και της πληροφορίας σε κοινό όλων των ηλικιών, θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και ενημερωτικών πηγών και θα συνδέεται με άλλες ελληνικές αλλά και εθνικές βιβλιοθήκες. Η πρόταση παρουσιάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της.

Παράλληλα και ανεξάρτητα από την παραπάνω πρωτοβουλία, το Ίδρυμα εξέταζε πρόταση ενίσχυσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έναν οργανισμό του οποίου οι κτιριακές υποδομές έχρηζαν επίσης μεγάλης αναβάθμισης. Από τα δύο αυτά σχέδια αναδείχθηκε μία συναρπαστική προοπτική, η οποία αποτελούσε την ιδανική σύνθεση της αποστολής και της δέσμευσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα, με μακροχρόνιες αναμορφωτικές προοπτικές. Το σχέδιο οραματίστηκε τη συνύπαρξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο, δημιουργώντας ένα αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο, διεθνούς εμβέλειας. 

Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του πρώην Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Δήμου Καλλιθέας, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το Έργο στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου. Από τη συνολική έκταση του οικοπέδου (240.000 m²), 210.000 m² ορίστηκαν για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εσπλανάδα και τα υπόλοιπα 30.000 m² για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου για τον Δήμο Καλλιθέας.

11/06/07

Μνημόνιο Συνεργασίας

Μετά την εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών, οι οποίες κατέδειξαν τη βιωσιμότητα του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας.

21/02/08

Ανάθεση στον Renzo Piano

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιλέγει, μετά από διεθνή διαγωνισμό, τον Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο Renzo Piano Building Workshop για τη μελέτη και το σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

26/03/09

Η Σύμβαση

Υπογράφεται η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τη σύμβαση συνυπογράφουν οι υπουργοί των τεσσάρων συμβαλλομένων υπουργείων: Οικονομίας & Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

07/08/09

Ο Νόμος

Δημοσιεύεται στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο Νόμος που έχει ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

Ο πλήρης Νόμος για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
28/09/12

Εκκίνηση εργασιών κατασκευής

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει την ανάθεση της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ στην Κοινοπραξία Impregilo-ΤΕΡΝΑ. Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εισέρχεται πλέον στην φάση της υλοποίησης και οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2012.

Σύντομο ιστορικό μελετών και ανάθεσης του έργου
16/08/16

Το ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του

Ξεκινά η σταδιακή λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

23/02/17

Δικό Σας!

Πραγματοποιείται σε εορταστική ατμόσφαιρα η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Ελληνική Πολιτεία και κοινωνία.

28/02/17

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Εκλέγεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Τα μέλη ορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, βάσει του ιδρυτικού νόμου της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. Ένα μέλος ορίζεται ως εκπρόσωπος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ένα ως εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ενώ μέλος ex officio ορίζεται και ο δήμαρχος Καλλιθέας. 

  • Γιώργος Κιμούλης: Πρόεδρος (από 28/02 έως 16/03/17)
  • Νίκος Μανωλόπουλος: Διευθύνων Σύμβουλος (Προεδρεύων από 16/03/17 έως 18/09/18)
  • Δημήτρης Δημητρόπουλος: Μέλος, Εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
  • Δημήτρης Κάρναβος: Μέλος, Δήμαρχος Καλλιθέας
  • Γιώργος Κουμεντάκης: Μέλος, Εκπρόσωπος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  • Ανδρέας Νοταράς: Μέλος
  • Τίνα Στέα: Μέλος
31/12/17

Ολοκληρώνεται ο πρώτος πλήρης χρόνος λειτουργίας

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, περισσότερα από 20.000 άτομα υποδέχονται το νέο έτος στο ΚΠΙΣΝ. Εκατοντάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, το φωταγωγημένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και το γεμάτο Παγοδρόμιο πάνω στο Κανάλι. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ο πρώτος πλήρης χρόνος λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, με περισσότερες από 3.500 εκδηλώσεις και 3 εκατομμύρια επισκέψεις, πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία.

18/09/18

Ορισμός νέας Προέδρου ΔΣ

 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για το υπόλοιπο της θητείας του παρόντος Δ.Σ. ορίστηκε η Λυδία Κονιόρδου. Παραιτήθηκε στις 05/05/2019.

31/12/18

Ρεκόρ με 5,3 εκατομμύρια επισκέψεις στο ΚΠΙΣΝ το 2018

Η σταθερή αύξηση της επισκεψιμότητας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίστηκε και το 2018. Συγκεκριμένα, το 2018 το ΚΠΙΣΝ δέχτηκε 5.300.000 επισκέψεις, σημειώνοντας αύξηση επισκεψιμότητας 76% σε σχέση με το 2017. 

16/06/20

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Την Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.», κατά την οποία εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το οποίο αποτελείται από επτά (7) μέλη. Τα μέλη αυτά ορίσθηκαν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου δεύτερου, άρθρου 3 παρ. 2.4 του ν. 3785/2009 (Α’ 138), από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΠΙΣΝ Α.Ε. είναι η ακόλουθη:

  1. Έλλη Ανδριοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος
  2. Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, μέλος
  3. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέλος
  4. Γιώργος Κουμεντάκης, Εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέλος
  5. Δρ. Κωνσταντίνος Μαγουλάς, μέλος
  6. Ευστάθιος Κ. Μπακάλης, μέλος
  7. Τίνα Στέα, μέλος 
12/2021

20.000.000 επισκέψεις στο ΚΠΙΣΝ

Από τον Αύγουστο του 2016, όταν υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του, μέχρι σήμερα, το ΚΠΙΣΝ έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού ως ένας ανοιχτός, ελεύθερος, δημόσιος χώρος, και ένας βασικός προορισμός ψυχαγωγίας, πολιτισμού, μάθησης και άθλησης, όπου όλοι είναι και αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Έκτοτε, έως τον Δεκέμβριο του 2021, στο ΚΠΙΣΝ έχουν πραγματοποιηθεί 20.000.000 επισκέψεις, θεμελιώνοντας τη στέρεη σχέση που έχει οικοδομήσει με το κοινό του.