Reading Club: 1948 - Εικόνα

Τον Ιούνιο, συνεχίζεται η Λέσχη Ανάγνωσης με συντονίστρια την ποιήτρια και μεταφράστρια  Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη!

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου οι βιβλιόφιλοι δίνουν ραντεβού στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε.

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  διαδικτυακά μέσω Zoom!

Η παρέα των αναγνωστών μεγαλώνει και θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για το μήνα Ιούνιο: 1948, του Γιόραμ Κανιούκ.

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Ιουνίου:

Στις αρχές του 1948, ο δεκαεφτάχρονος τότε Γιόραμ Κανιούκ, μαθητής λυκείου στο Τελ Αβίβ, αποφασίζει να εγκαταλείψει το σχολείο και να πάρει μέρος στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Όταν οι μάχες ολοκληρώνονται, το κράτος του Ισραήλ έχει ιδρυθεί και η ζωή του συγγραφέα έχει αλλάξει οριστικά.

Εξήντα χρόνια μετά, θυμάται τι ακριβώς συνέβη -ή δεν συνέβη- τότε. «Δεν είμαι βέβαιος για το τι ακριβώς θυμάμαι», ομολογεί, «γιατί η μνήμη παίζει παιχνίδια και δεν υπάρχει μία και μόνη αλήθεια». Το 1948 είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού, έτσι όπως τη διηγείται ο μεγαλύτερος και σοφότερος εαυτός του, ενός αγοριού που ρίχτηκε στη μάχη γεμάτος αμφιβολίες, με μόνη εκπαίδευση μερικές βουτιές στην παγωμένη θάλασσα, ενός αγοριού από καλή οικογένεια, ενός «μαμόθρεφτου», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, που υπήρξε μάρτυρας γεγονότων που τον ξεπερνούσαν και που έζησε από κοντά μια σύγκρουση στην οποία, μέχρι και σήμερα, τίποτα δεν έχει επιλυθεί, παρά το φόρο αίματος που πληρώθηκε. Το 1948, μαρτυρία που ο ίδιος θεωρεί προϊόν μυθοπλασίας, είναι η  προσωπική του οπτική των γεγονότων, μια αφήγησή του μας μιλά για την αγριότητα, τη φρίκη, την καταστροφή, και για τον παραλογισμό αυτού, αλλά και κάθε πολέμου. Μας μιλά όμως επίσης για τη θυσία, τον ηρωισμό και τη φιλία. Εκείνος και οι φίλοι του την ημέρα πολεμούσαν δίπλα δίπλα και τη νύχτα έθαβαν τους νεκρούς τους, γνωρίζοντας ότι, ίσως, την επόμενη νύχτα να ερχόταν η δική τους σειρά. «Μπορεί να ήμασταν όμορφοι και θαρραλέοι, αλλά δεν ήμασταν μυαλωμένοι. Οι μυαλωμένοι άνθρωποι δεν διαλέγουν τον πόλεμο στα δεκαεφτά ή τα δεκαοχτώ. Ήμασταν παιδιά», εξηγεί. Αιχμαλωτίζοντας τον αναγνώστη με την αγάπη και την αφοσίωσή του για εκείνα τα παιδιά που υπήρξαν ο ίδιος και οι φίλοι του, ο συγγραφέας κατορθώνει με αξιοθαύμαστο τρόπο να μεταμορφώσει ένα βιβλίο για τον πόλεμο σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο για την ειρήνη. 

Ο Γιόραμ Κανιούκ (1930-2013) γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ. Και οι δύο του γονείς γεννήθηκαν στη σημερινή Ουκρανία—ο πατέρας του στο Τερνοπίλ της Γαλικίας, η μητέρα του στην Οδησσό. Η οικογένεια της μητέρας του μετανάστευσε στην Παλαιστίνη το 1909, τη χρονιά που ιδρύθηκε το Τελ Αβίβ. Σε ηλικία 17 ετών, ο Κανιούκ εντάχθηκε στην Παλμάχ, την ελίτ στρατιωτική ομάδα της Χαγκανά, της εβραϊκής αντιστασιακής οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το βρετανικό ζυγό. Το 1948, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, πυροβολήθηκε στα πόδια από έναν Άγγλο και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Το 1958, ενώ ζούσε στις ΗΠΑ, ο Κανιούκ παντρεύτηκε τη Μιράντα Μπέικερ, μια χριστιανή, και επέστρεψε στο Ισραήλ μαζί της. Η σχέση του με τη θρησκεία υπήρξε πάντα τεταμένη: Όταν γεννήθηκε ο εγγονός του, Ομρί,  θεωρήθηκε «μη ταξινομημένος» (θρησκευτικά) σύμφωνα με το ισραηλινό αστικό δίκαιο, επειδή προερχόταν από μεικτό εβραϊκό/χριστιανικό γάμο. Ο Κανιούκ ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ να αλλάξει και το δικό του θρήσκευμα από «εβραϊκό» σε «θρησκευτικά μη ταξινομημένο». Τα δικαστήρια τον δικαίωσαν , αφαιρώντας το θρήσκευμά του από τα μητρώα πληθυσμού. Ένα ολοκαίνουργιο ρήμα εφευρέθηκε στα εβραϊκά για να περιγράψει αυτή τη διαδικασία. Ο Κανιούκ πέθανε στις 8 Ιουνίου 2013 σε ηλικία 83 ετών και δώρησε το σώμα του στην επιστήμη. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε 17 μυθιστορήματα και απομνημονεύματα, επτά συλλογές διηγημάτων, δύο βιβλία με δοκίμια και πέντε βιβλία για παιδιά και νέους. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες αλλά στο Ισραήλ έπρεπε να μπει ο 21ος αιώνας για να γίνει καθολικά αποδεκτός, λόγω της οξείας πολιτικής του σάτιρας και της διαγώνιας σκοπιάς του πάνω στα εθνικά ζητήματα. 

Λίγα περισσότερα λόγια για τη συντονίστρια:

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

Τετάρτη 29/6 | 19.00-21.00
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Δευτέρα 27/06 | 19.00-21.00
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

 

Οι προεγγραφές ανοίγουν τη Δευτέρα 30/05, στις 12.00

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο 1948 του Γιόραμ Κανιούκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.  

 

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα