Talk: Pussy Riot's Nadya Tolokonnikova - Εικόνα

Με ρίζες στο πανκ κίνημα, το χιούμορ και την ποίηση η φεμινιστική-ακτιβιστική καλλιτεχνική κολεκτίβα Pussy Riot, είναι διάσημη για τις αυθόρμητες και θαρραλέες δράσεις της που αμφισβητούν το ρωσικό καθεστώς. 

Τα επαναλαμβανόμενα θέματα στη φεμινιστική, αντι-Πούτιν πρακτική των Pussy Riot περιλαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ οι πρόσφατες δράσεις τους περιλαμβάνουν αντιπολεμικές δηλώσεις και υποστήριξη της Ουκρανίας.

H Nadya Tolokonnikova ίδρυσε τις Pussy Riot το 2011, την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν και πάλι υποψήφιος για την προεδρία στις επερχόμενες ρωσικές εκλογές. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη δράση τους στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού το 2012 έτυχαν τεράστιας διεθνούς προσοχής. Εκεί ανέβηκαν τρέχοντας στην Αγία Τράπεζα και ερμήνευσαν το «Punk Prayer», ένα τραγούδι που προτρέπει την Παναγία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως φεμινίστρια και να απελευθερώσει τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης, τρία μέλη της ομάδας, ανάμεσά τους και η Nadya Tolokonnikova καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση. 

Εκτός από τον ακτιβισμό της, η Nadya είναι επίσης μια βραβευμένη καλλιτέχνης. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το «Punk Prayer» χαρακτηρίστηκε από την βρετανική εφημερίδα The Guardian ανάμεσα στα καλύτερα έργα τέχνης του 21ου αιώνα και έχει κυκλοφορήσει μουσική με τους Big Freedia, Tom Morello, MARINA, Boys Noize και Tove Lo. Στον χώρο των καλών τεχνών, η Nadya έχει υποστηριχθεί από αξιόλογους καλλιτέχνες όπως η Marina Abramović, η Judy Chicago και ο Ai Weiwei για να αναφέρουμε μερικούς. Έχει μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, του Βρετανικού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εμφανίστηκε ως ο εαυτός της στην τρίτη σεζόν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «House of Cards».

Πιο πρόσφατα, το έργο της «Putin's Ashes», μια εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάστηκε στην Deitch Gallery στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 2023, την έβαλε στη λίστα των πιο καταζητούμενων εγκληματιών και τρομοκρατών της Ρωσίας. Στη συνέχεια, το έργο εκτέθηκε στην γκαλερί [CONTAINER] στη Σάντα Φε, στο μουσείο Dallas Contemporary στο Ντάλας, και συνεχίζει το ταξίδι του σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Ιούνιο, εγκαινιάζεται στο OK Linz στην Αυστρία η έκθεση της με τίτλο RAGE.

Σήμερα, οι Pussy Riot αποτελούν περισσότερο ένα κίνημα παρά μια οριοθετημένη συλλογικότητα. Δραστηριοποιούνται σε μικρές ομάδες και το σύνθημά τους είναι: «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ/ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ PUSSY RIO».

Κυριακή 07/04, 12.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την αγγλική γλώσσα καθώς και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Οι ανήλικοι έως 12 ετών πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από ενήλικο άτομο σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ. 

 

Για κατόχους Festival Pass
Ηλεκτρονική αγορά Festival Pass 

WOW Festival Pass 2024 - Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay)
Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι 30€, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι 10€. 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 07/04, 21:15

Prima Facie της Suzie Miller | Σκηνική Ανάγνωση επιλεγμένων σκηνών

Περισσότερα

Σάββατο 06/04, 20:00

Προβολή | Angela Davis: A World of Greater Freedom

Περισσότερα