Reading Club: If This Is a Man - Εικόνα

Από τον Ιανουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης, με συντονίστρια την ποιήτρια και μεταφράστρια  Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, πραγματοποιείται και διαδικτυακά! 

Την τελευταία Δευτέρα του μήνα, 31 Ιανουαρίου, οι βιβλιόφιλοι δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ για να συζητήσουν το βιβλίο που διάβασαν κατά την διάρκεια του μήνα που πέρασε. 

Tην Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση  διαδικτυακά μέσω Zoom! 

Η παρέα των αναγνωστών μεγαλώνει και θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί εμπειρίες, συναισθήματα και ιδέες, αλλά και να αναπτύξει φιλίες και να ανταλλάξει απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα.

Βιβλίο για το μήνα Ιανουάριο: «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», Πρίμο Λέβι 
 

Λίγα περισσότερα λόγια για το βιβλίο του Ιανουαρίου: 
To Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (εκδ. ΑΓΡΑ) είναι ίσως το πιο εμβληματικό έργο της λεγόμενης στρατοπεδικής λογοτεχνίας του Ολοκαυτώματος, δηλαδή των βιβλίων που γράφτηκαν ως μαρτυρίες ή απομνημονεύματα της εμπειρίας των στρατοπέδων εξόντωσης ή εργασίας του Τρίτου Ράιχ. Το  Δεκέμβριο του 1943, ο Ιταλοεβραίος Πρίμο Λέβι κρυβόταν στα βουνά με τους φίλους του, Ιταλούς αντιφασίστες, όταν συνελήφθη από την Φασιστική πολιτοφυλακή της Ιταλίας. Καθώς ήταν Εβραίος, μεταφέρθηκε σε ειδικό στρατόπεδο κράτησης απ’ όπου τα SS τον έστειλαν ―με τα γνωστά, εφιαλτικά τραίνα― στο Άουσβιτς. Κατά την άφιξή του, οι στρατιώτες θα ξεχωρίσουν, φυσικά, τους αρτιμελείς άνδρες από τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, θα στείλουν τους τελευταίους κατευθείαν στους θαλάμους αερίων και τους πρώτους στο τοπικό στρατόπεδο εργασίας, το λεγόμενο Buna.

Εκεί αρχίζουν και οι περιπέτειες του Λέβι, που θα παραμείνει στο στρατόπεδο μέχρι την απελευθέρωσή του από τον Σοβιετικό στρατό, στις 27 Ιανουαρίου 1945. Αυτό που κάνει το βιβλίο του Λέβι τόσο ξεχωριστό είναι η απουσία πάθους ή συναισθήματος στη γραφή του.

Ο Λέβι ήταν επιστήμονας· η προσοχή με την οποία περιγράφει το στρατόπεδο, τη δομή του, τη σχέση του με τους άλλους κρατουμένους είναι σχεδόν εξωπραγματικά ψύχραιμη - πράγμα που βοηθάει, εν τέλει, στην αποκάλυψη της σοκαριστικής φύσης των ναζιστικών κτηνωδιών. Ο Λέβι πρωτοπροσπάθησε να δημοσιεύσει το χειρόγραφό του το 1946 αλλά ο εκδοτικός οίκος Einaudi θεώρησε ότι τα γεγονότα ήταν ακόμα πολύ νωπά. Ένας μικρός εκδοτικός οίκος, o De Silva, εξέδωσε το βιβλίο του σε 2500 αντίτυπα, δίνοντας βήμα στην πιο χαρακτηριστική (ίσως μαζί με τον Έλι Βίζελ) φωνή του επεβίωσε ποτέ από το Άουσβιτς.
Η αγγλική μετάφραση εκδόθηκε το 1959, η γαλλική το 1961 και την ίδια χρονιά, το εάν αυτό είναι ο άνθρωπος πρωτοκυκλοφόρησε στα Γερμανικά, υπό τη στενή επίβλεψη του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Δεν εμπιστευόμουν τον Γερμανό εκδότη μου. Του έγραψα ένα σχεδόν αυθάδικο γράμμα: τον προειδοποίησα να μην αφαιρέσει, ούτε να αλλάξει ούτε μια λέξη στο κείμενο. Και επέμενα να μου στείλει το χειρόγραφο της μετάφρασης σε παρτίδες... Ήθελα να ελέγξω όχι μόνο τη λεξιλογική αλλά και την εσωτερική (ψυχολογική) της πιστότητα». Η γερμανική έκδοση, μάλιστα, περιέχει έναν ειδικό πρόλογο που απευθύνεται στον γερμανικό λαό, γραμμένο από τον Λέβι «σε μια παθιασμένη ανάγκη για να τους υπενθυμίσει τι ακριβώς είχαν κάνει».

Λίγα περισσότερα λόγια για τη συντονίστρια:
Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία, φιλοσοφία της θρησκείας και πολιτική θεωρία στο Λονδίνο και, αργότερα, δημιουργική γραφή στο University of East Anglia στο Norwich. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές ποίησης στα Ελληνικά (όλες από τις εκδόσεις Πόλις), η τελευταία εκ των οποίων ― η Επιστροφή των Νεκρών ― τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2018. Έχει υπάρξει επίσημη προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιβλίου Κων/πολης και Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας τη Σμύρνης, τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, γερμανικά, σλοβένικα και ιταλικά και συντόμως θα κυκλοφορήσει η πρώτη της αγγλόφωνη συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάζεται ως μεταφράστρια νορβηγικής (κυρίως) λογοτεχνίας και επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογραφεί για νορβηγικά διαδικτυακά μέσα. Η καινούργια της αγάπη είναι το ιστορικό διαδραστικό online ντοκιμαντέρ (i-doc), πάνω στο οποίο μόλις ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

 
Δευτέρα 31/01 | 18.30-20.30
ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Για ενήλικες | Έως 30 συμμετοχές 
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 31/01 ανοίγουν την Παρασκευή 07/01

Tετάρτη 26/01 |18.30-20.30
ZOOM

Για ενήλικες | Έως 50 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή 

Οι προεγγραφές για τις 26/01 ανοίγουν την Παρασκευή 07/01

Συντονίστρια: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητο όσοι κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

Το βιβλίο Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος του Πρίμο Λέβι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.  

 

 

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη Ανάγνωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών. 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης Δεκεμβρίου, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

 

Δείτε ακόμα

Κυριακή 25/02, 17:00

Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει Αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου

Περισσότερα