Microcosmos: Oded Tzúr Quartet - Εικόνα

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, που κινείται πέρα και έξω από ταμπέλες και είδη, με πρωταγωνιστές μουσικούς που σε όλη την πορεία τους εξερευνούν τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου, πραγματοποιείται στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η φετινή σειρά Microcosmos, παρουσιάζει πέντε καινοτόμους καλλιτέχνες με -άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο εμφανές- τζαζ υπόβαθρο, οι οποίοι ξεχώρισαν στο εγχώριο και διεθνές μουσικό στερέωμα διαταράσσοντας τις φόρμες και τα όρια προς πάσα μουσική κατεύθυνση: Από τον «συναρπαστικό νέο Κολοσσό του σαξοφώνου» Oded Tzúr (22/10) και το κουαρτέτο του που μετασχηματίζουν τα μυστικά της ινδικής μουσικής παράδοσης σε spiritual jazz, στον ανατρεπτικό Βερολινέζο πιανίστα Lambert (19/11), ο οποίος συνδυάζει ποικίλες όψεις της σύγχρονης τζαζ με ηλεκτρονικά και ροκ στοιχεία και από το εγχώριο ντουέτο Jan Van & Fotis Siotas (21/01), που δίνει νέα οπτική στη μουσική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας μέσα από το πρότζεκτ Folks Nowadays, στο επίσης εγχώριο τρίο MOb (11/02), το οποίο αποδομεί τις τζαζ φόρμες εντάσσοντας στις συνθέσεις του από post punk έως και dance στοιχεία. Στην τελευταία συναυλία της σειράς, οι Βρετανοί Ruby Rushton (31/03) του αεικίνητου Tenderlonious μάς ταξιδεύουν στην παράδοση των θρύλων της εποχής του Coltrane.

Ο Oded Tzúr είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς σαξοφωνίστες στη διεθνή σκηνή της τζαζ. Με έδρα του τη Νέα Υόρκη και με σημαντικά άλμπουμ στη σύγχρονη δισκογραφία, συγκρίνεται εύλογα με «ιερά τέρατα» του παρελθόντος όπως ο Sonny Rollins και ο John Coltrane. Τον περιγράφουν ως έναν «συναρπαστικό νέο Κολοσσό του σαξοφώνου» - όπως  αποκαλούσαν τον Rollins πίσω στα 50s – ή του δίνουν μια περίοπτη θέση στην αισθητική τάση της σύγχρονης spiritual jazz, σχεδόν ανάλογη με αυτή που είχε ο Coltrane στα 60s.

Είναι γεγονός ότι ο Oded Tzúr είναι καινοτόμος. Παράλληλα με την τζαζ, έχει μελετήσει την κλασική ινδική μουσική έχοντας δάσκαλο τον Hariprasad Chaurasia, γκραν μετρ του φλάουτου bansuri, με αποτέλεσμα να μην  έχει απλώς εμβαθύνει στα μυστικά και στις λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής μουσικής παράδοσης, αλλά και να έχει αναπτύξει και μια ιδιαίτερη τεχνική: αποδίδει με το σαξόφωνο τα μικροδιαστήματα και τους μικροτόνους της ινδικής μουσικής, δίνοντας έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στον ήχο του σαξοφώνου του. Υπάρχουν φορές που ο ήχος του δεν θυμίζει καν σαξόφωνο, ενώ δεν θα τον ακούσουμε συχνά να παίζει «κλισέ φράσεις» που συνηθίζουν οι σαξοφωνίστες της τζαζ.

 Επιπλέον, η προσέγγιση του Oded Tzúr, παρά τις καινοτόμες προσθήκες που εμπεριέχει, δεν απομακρύνεται ποτέ από τη μελωδία και τη δομημένη αφήγηση – μάλιστα ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στο storytelling, κάτι που γίνεται εμφανές και στην αντίστοιχη ποιότητα των συνθέσεών του. Αυτή η μελωδική αφήγηση που τον χαρακτηρίζει και οι έντονες ινδικές επιδράσεις που ανιχνεύονται σ' αυτήν, τού δίνουν την ιδιότητα του “πρωταγωνιστή” της spiritual jazz για την οποία είναι ήδη διάσημος.

Με τέσσερις σπουδαίους δίσκους στο ενεργητικό του (Like a Great River και Translator's Notes στην Εnja Records και Here Be Dragons και Isabela στην ECM) ο Oded Tzúr μάς φέρνει τη σπουδαία και απολαυστική μουσική του, μη διστάζοντας να εντάξει σ' αυτήν και σύγχρονα στάνταρντς, όπως το “Can't Help Falling in Love With You” του Elvis Presley, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Nital Hershkovits (πιάνο), Πέτρο Κλαμπάνη (κοντραμπάσο) και Jonathan Blake (ντραμς).

Κυριακή 22/10, 21.00

ΦΑΡΟΣ

Σημεία προπώλησης:

 • Ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services
 • Τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services)
 • Στο εκδοτήριο της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα) 

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων (Μέλη)
Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων (Κοινό) 

Η προπώληση για τα Μέλη ανοίγει στις 04/10 στις 12.00 (ορισμένος αριθμός εισιτηρίων).
Η προπώληση για το κοινό ανοίγει στις 05/10  στις 12.00.

Εισιτήρια

Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€

Μειωμένα εισιτήρια των 10€ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι έως 18 ετών, άνεργοι, συνοδοί ΑμεΑ, πολύτεκνοι και κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας.

Οι κάτοχοι μειωμένου εισιτηρίου την ημέρα της εκδήλωσης θα πρέπει να επιδείξουν ταυτότητα και το απαραίτητο δικαιολογητικό (φοιτητικό πάσο, κάρτα ανεργίας, κάρτα πολυτέκνου, λογαριασμός ΔΕΚΟ για κατοίκους Καλλιθέας).

Δωρεάν εισιτήρια δικαιούνται ΑμεΑ, μέσω επικοινωνίας με το τηλ. κέντρο στο 210 7234567 ή μέσω email στο info@ticketservices.gr και επιδεικνύοντας την ημέρα της εκδήλωσης ταυτότητα και έγγραφο πιστοποίησης αναπηρίας.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

 • Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00
 • Παρακαλούμε να βρίσκεστε στον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης το αργότερο 30' λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης.
 • Η είσοδος θα είναι δυνατή μέχρι και 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
 • Η προαγορά εισιτηρίων είναι απαραίτητη. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων στον χώρο της εκδήλωσης.
 • Επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά άνω των 6 ετών.
 • Όλοι οι χώροι του ΚΠΙΣΝ είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ
 • Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΠΙΣΝ στο 216 8091000.

Οι συναυλίες της σειράς Microcosmos πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δείτε ακόμα