Reading Club: Children's Book (7-9 years old) |The Incredible Adventures of Ten Socks (Four Right Ones and Six Left Ones) - Εικόνα

Τον Δεκέμβριο, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, συνεχίζεται με συντονίστρια την Κάλη Καββαθά. Η Κάλη Καββαθά, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες, είναι η συγγραφέας του βιβλίου Εκδρομή με τον Φεδερίκο, μιας διδακτικής προσέγγισης ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο.

Τον Δεκέμβριο ταξιδεύουμε στην παγωμένη Ολλανδία του 19ου αιώνα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Πες το μ' ένα παραμύθι... - Τα ασημένια πατίνια» της Μαρίας Παπαγιάννη από το ομώνυμο βιβλίο της Μέρυ Μέιπς Ντοντζ.

Την Τετάρτη 28/12, οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
Με αυτήν την ιστορία ταξιδεύουμε πολλά χρόνια πίσω στα παγωμένα κανάλια  της Ολλανδίας και γνωρίζουμε δυο παιδιά «που φορούσαν ξυλοπάπουτσα αλλά ονειρευόντουσαν θαύματα».

Ένα όνειρο, ένα ταξίδι, οι δύσκολες αποφάσεις, ένα ατύχημα, οι καθημερινές δυσκολίες, ένα θαύμα, οι φίλοι, οι νικητές, οι αγώνες,  η αγάπη,  φτιάχνουν μια ιστορία συναρπαστική και συγκινητική.

Τα Ασημένια πατίνια,  πρωτοκυκλοφόρησε το 1865 κι εμείς γνωρίζουμε  αυτό το κλασικό πολυδιαβασμένο και αγαπημένο βιβλίο  πολλών παιδιών μέσα από μια σύγχρονη αφηγηματική διασκευή.

Η συγγραφέας

Η Μαρία Παπαγιάννη είναι από τις πιο σηµαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία, υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022. Γεννήθηκε το 1964 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και στη συνέχεια δούλεψε ως δημοσιογράφος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996 παντρεύτηκε τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Από το 2001 που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο "Καληνύχτα, μαμά" αφιερώθηκε στις ιστορίες της. Γράφει βιβλία για µικρά και µεγάλα παιδιά, εφηβικά µυθιστορήµατα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μεταφράζει βιβλία για παιδιά και έχει εκδώσει ένα µυθιστόρηµα για ενήλικες. Έχει βραβευτεί µε τα πιο σηµαντικά βραβεία: Κρατικό Βραβείο ("Το Δέντρο το Μονάχο"), Βραβείο Ελληνικού Τµήµατος της IBBY ("Ως διά µαγείας", "Παπούτσια µε φτερά"), Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω ("Ως διά µαγείας", "Το Δέντρο το Μονάχο", "Πιάστε τους"), αναγραφή στον κατάλογο White Ravens ("Είχε απ’ όλα και είχε πολλά"). Εικονογραφημένα βιβλία της για μικρά παιδιά κυκλοφόρησαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Φιλανδία, τη Ρουμανία και την Κορέα, ενώ εκδόσεις των μυθιστορημάτων της αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Η συντονίστρια

Η Κάλη Καββαθά είναι νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες. Μαθήτευσε στο θεατρικό παιχνίδι κοντά στον Λάκη Κουρετζή και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Πάροδος. Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και εμψύχωση δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στα περιφερειακά εκπαιδευτικά κέντρα (Π.Ε.Κ.) και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων ( Ι.Δ.ΕΚ.Ε.)  του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και σε ιδιωτικά εργαστήρια ελευθέρων σπουδών."

Είναι συνεργάτιδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου και συμμετείχε ως βοηθός παραγωγής δημιουργικού των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Το 2022 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Έχει επιμεληθεί την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδαγωγούς- εμψυχωτές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. Έχει γράψει το βιβλίο «Εκδρομή με τον Φεδερίκο - διδακτική προσέγγιση ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο» (ιδιωτική έκδοση 2021).
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

  • Γράψε και φέρε μαζί σου στη συνάντησή μας με ποιον/ποια από τους ήρωες/ηρωίδες  της ιστορίας θα ήθελες να είστε φίλοι /φίλες και γιατί;  
  • Στην Ολλανδία του 1865 τα παιδιά χαίρονται, αγαπούν, διασκεδάζουν, πονάνε, γελούν, λυπούνται, προσπαθούν, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ονειρεύονται. Έχουν περάσει εκατό πενήντα επτά  χρόνια  από τότε που κυκλοφόρησε η ιστορία της  Μέρυ Μέιπς Ντοντζ.
  • Υπάρχουν στοιχεία της ιστορίας που σου θυμίζουν εικόνες από τη δική σου ζωή ή τη ζωή άλλων  παιδιών στην Ελλάδα του 2022;
  • Τέλος του παραμυθιού, αρχή του ταξιδιού. Πάμε για λίγο στην Ολλανδία; Διάβασε τις πληροφορίες για την χώρα στο τέλος του βιβλίου και ψάξε στο διαδίκτυο να βρεις φωτογραφίες  από το πάρκο Keukenhof  με τα εκατομμύρια λουλούδια ή τους γραφικούς ανεμόμυλους, τα παγωμένα κανάλια, τα μουσεία ή ό,τι άλλο σε εντυπωσιάζει περισσότερο.

Τετάρτη 28/12
17.00 - 18.15

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 7 έως 9 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν την 01/12, στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Το «Πες το μ' ένα παραμύθι... - Τα ασημένια πατίνια» της Μαρίας Παπαγιάννη σε εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Δείτε ακόμα

Κυριακή 23/10, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο αόρατος Τονίνο

Περισσότερα

Κυριακή 20/11, 17:00

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Ο Κάφκα και η κούκλα

Περισσότερα

Σάββατο 29/10, 17:30

Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Θαύμα

Περισσότερα