DESIGN

Design

The winning design was selected by Renzo Piano, SNFCC’s architect, from among the competition’s top 10 shortlisted proposals. The winning entry was designed by the student team consisting of Agis-Panagiotis Mourelatos (Faculty of Architecture, University of Patra) and Spyridon Giotakis (Faculty of Architecture-Mechanical Engineering, National Technical University of Athens. The Visitors Center’s design is defined by the purity and simplicity of its form. The students-architects have placed particular emphasis on the ergonomic and practical design of the Visitors' Center as a light and recyclable construction site structure. The layout of the structure’s interior is particularly flexible, allowing it to be used for multiple purposes, which can also be extended to the surrounding outdoor area (Esplanade). In addition, particular attention was paid to the orientation, position and appearance of the future Visitors Center. Specifically, the structure’s transparency will allow visitors to have direct contact with the construction site and SNFCC’s building, thus reinforcing its role as an accessible and user-friendly center.