Χειροτεχνία εμπνευσμένη από τις δημιουργίες του Πάμπλο Πικάσο

Πειραματιζόμαστε με τα έργα του Πικάσο στο σπίτι!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον νεαρό Πικάσο συνεχίζεται ψηφιακά και επεκτείνεται και σε άλλες περιόδους του καλλιτέχνη προσφέροντας μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες!

Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στον κυβισμό, ένα καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Πάμπλο Πικάσο και τον ζωγράφο Ζωρζ Μπρακ, θεωρώντας ότι όλα τα πράγματα γύρω μας, ακόμα και οι άνθρωποι, απαρτίζονται από γεωμετρικά σχήματα.

Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ παρομοίασαν την ανάλυση της μορφής με τα θραύσματα ενός σπασμένου καθρέφτη.

Οι ίδιοι οι μαθητές μας έδωσαν, έτσι, την ιδέα να «σπάσουμε» το πορτρέτο μας και να δημιουργήσουμε ένα μικρό γλυπτό, εμπνευσμένο από τις βασικές αρχές του κυβισμού.

Δείτε τις οδηγίες κατασκευής ενός αυτοσχέδιου κυβιστικού πορτρέτου εδώ.

Δείτε τo βίντεο: 

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Βίβιαν Εμμανουηλίδου | Ομάδα εμψυχωτών των σχολικών προγραμμάτων της εγκατάστασης Πικάσο: Έλλη Παξινού, Παύλος Σημάτης, Μαρία Τσονωνά | Μουσική:  «Funny Song», Bensound.com

//

Στη δεύτερη δραστηριότητα, πειραματιζόμαστε με τον Συνθετικό Κυβισμό. Τι σημαίνει αυτό;

Ο Πικάσο και ο Μπρακ εξέλιξαν περαιτέρω την κυβιστική οπτική τους, αξιοποιώντας την τεχνική του κολάζ. Οι καλλιτέχνες κολλούσαν πραγματικό χαρτί (papier collé), αλλά και άλλα υλικά πάνω στην επιφάνεια του καμβά τους, δημιουργώντας ποικίλες συνθέσεις χρωμάτων, σχημάτων, υλικών και μορφών.

Οι συνθέσεις του Πικάσο και ειδικότερα το έργο του ʽʽLa guitareʼʼ (1913), αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των σχολικών ομάδων που επισκέφθηκαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον νεαρό Πικάσο στο ΚΠΙΣΝ. Με αφορμή τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των μαθητών/τριών, αναπτύσσουμε με τη σειρά μας τις δικές μας συνθέσεις, δημιουργώντας με χρηστικά υλικά πρωτότυπα κολάζ.

Δείτε τις οδηγίες κατασκευής μιας μικρής σύνθεσης εδώ.

Δείτε τo βίντεο:

Σχεδιασμός & Υλοποίηση: Έλλη Παξινού, συνεργάτης του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Αθηνών | Η ομάδα των εμψυχωτών των σχολικών προγραμμάτων της εγκατάστασης Πικάσο: Βίβιαν Εμμανουηλίδου, Παύλος Σημάτης, Μαρία Τσονωνά | Πρωτότυπη μουσική: Aiora

//

3ο μέρος: Μονοκονδυλιά στους 190°C

Σε αυτή τη δραστηριότητα θα συναντήσουμε τον Πικάσο… στην κουζίνα και θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε δύο μεγάλες αδυναμίες του: το φαγητό και τις μονοκονδυλιές. Η κουζίνα, που για τον καλλιτέχνη ήταν το κέντρο του σπιτιού, για εμάς θα γίνει χώρος δημιουργίας: θα πλάσουμε ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο που ο Πικάσο έκανε μονοκονδυλιές και θα το ψήσουμε!

Οι μονοκονδυλιές αποτελούν ένα μικρό αλλά πολύ ιδιαίτερο μέρος από το σύνολο των σχεδίων του Πικάσο. Στα έργα αυτά, ο ζωγράφος σχεδιάζει χωρίς να σηκώσει το μολύβι ή την πένα του από το χαρτί μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Οι μονοκονδυλιές μπορεί να φαίνονται απλά και εύκολα σχέδια, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό να αποδώσει κανείς μία σύνθεση με μία συνεχόμενη γραμμή. Με τον τρόπο αυτόν ο Πικάσο σχεδίασε αρλεκίνους, πιερότους, μουσικούς και πολλά ζώα (ταύρους, άλογα, πουλιά, πετεινούς κ.ά.).

Στον σύνδεσμο μπορείς να βρεις τα υλικά και τη διαδικασία για να φτιάξεις το ζυμάρι σου.

Η δραστηριότητα της μαγειρικής απαιτεί την επίβλεψη ενήλικα

Δείτε το βίντεο:

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Βίβιαν Εμμανουηλίδου
Ομάδα εμψυχωτών των σχολικών προγραμμάτων της εγκατάστασης Πικάσο: Μαρία Τσονωνά, Έλλη Παξινού, Παύλος Σημάτης.
Μουσική: bensound.com

 

Αναμένουμε τις δημιουργίες σας στο schools@snfcc.org

Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες δραστηριότητες!

 

Το ψηφιακό περιεχόμενο, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Θεματική: