08 Μαρτίου 2013

Ολοκληρώθηκε η επιλογή των 10 επικρατέστερων προτάσεων για τον σχεδιασμό του έργου Κέντρο Επισκεπτών του Εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Οργανισμός Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε., ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των δέκα (10) επικρατέστερων αρχιτεκτονικών προτάσεων/ιδεών, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Σπουδαστικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το έργο Κέντρο Επισκεπτών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Το έργο, το οποίο προκηρύχθηκε στις 11 Ιανουρίου, αφορά τον σχεδιασμό ελαφριάς, προσωρινής κατασκευής στο χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ, η οποία θα λειτουργήσει ως «Κέντρο Επισκεπτών» (Visitors Center) και χώρος παροχής πληροφοριών για το υπό κατασκευή ΚΠΙΣΝ. Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε όλους τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακό επίπεδο, στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων της χώρας.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν έφτασαν τις 94. H κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελούμενη από μέλη του Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Θεόδωρο Μαραβέλια – Δρα Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Διευθυντή Τεχνικού Τμήματος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Μέλος του ΔΣ της ΚΠΙΣΝ ΑΕ, και την Ασημίνα Κουτρουμπούση, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, καθώς και από την ομάδα μελέτης του ΚΠΙΣΝ, τον Ιωάννη Βεντουράκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, τον Νίκο Τζούροβιτς, Πολιτικό Μηχανικό, και τον Ιωάννη Δαμιανό, Μηχανολόγο Μηχανικό, επέλεξε τις 10 επικρατέστερες, με γνώμονα τους όρους της προκήρυξης.
Στη συνέχεια, ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, θα αξιολογήσει τις 10 επικρατέστερες προτάσεις και θα επιλέξει τις 3 πρώτες, αναδεικνύοντας και το νικητή του διαγωνισμού, στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Η υψηλή ποιότητα μεγάλου αριθμού προτάσεων επιβεβαιώνει την πεποίθηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ότι το ΚΠΙΣΝ είναι έργο ελπίδας και πίστης στο μέλλον της Ελλάδας, ενώ περαιτέρω τονίζει τον σημαντικό ρόλο ανάλογων πρωτοβουλιών στην ανάδειξη των πλέον αξιόλογων και δημιουργικών στοιχείων της χώρας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, όλες οι προτάσεις κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν ανώνυμα, τα δε στοιχεία των συμμετεχόντων θα παραμείνουν σφραγισμένα, μέχρι την επιλογή του τελικού νικητή από τον Renzo Piano. Τονίζεται ότι, με τη σημερινή δημοσιοποίηση των 10 επικρατέστερων προτάσεων/ιδεών, δεν γνωστοποιούνται, αντίστοιχα, και τα στοιχεία των συμμετεχόντων, οι οποίοι καλούνται να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μέχρι το πέρας του διαγωνισμού, καθώς αντίθετη εξέλιξη συνιστά παραβίαση των όρων αυτού και επισύρει ποινή αποκλεισμού.
Για να δείτε τις 10 επικρατέστερες προτάσεις, πατήστε εδώ.

Δείτε ακόμα