Αγόρια και Κορίτσια που δεν μπαίνουν σε κουτιά

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα έμφυλα στερεότυπα, τα εμπόδια που θέτουν και για το πώς αυτά μπορούν να ξεπεραστούν

Τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος σε συνδυασμό με αφήγηση, οπτικοακουστικό υλικό, και διαδραστικά παιχνίδια συνδυάζονται ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και διαφωτιστική εμπειρία, με βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα, τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σπουδαίες γυναίκες που αντιμετώπισαν εμπόδια λόγω φύλου, να ανιχνεύσουν παίζοντας έμφυλα στερεότυπα, αλλά και να κατανοήσουν με ποιους τρόπους επηρεάζουν τις ζωές μας.

Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Έλενα Ιωάννου- Μαρία Τερζάκη

3, 10, 17, 24/4, στις 09.30, διάρκεια 120'

Δηλώστε συμμετοχή

Αθήνα, Μία Πόλη, ένα Οικοσύστημα

Για μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου

Πώς θα ήταν η μελλοντική Αθήνα αν τη βλέπαμε σαν ένα αστικό οικοσύστημα; Θα μπορούσε να τροφοδοτείται από την ενέργεια του πληθυσμού της; Πώς θα ήταν αν τα απορρίμματα αποτελούσαν καινούργια πρώτη ύλη;

Μέσω ενός σύντομου εργαστηρίου design, μαθαίνουμε για το βιώσιμο οικοσύστημα του ΚΠΙΣΝ, καθώς και για τις πρακτικές που ακολουθούνται παγκοσμίως. Στη συνέχεια, καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε τη μακέτα του οικοσύστηματος της Αθήνας του μέλλοντος.

Σχεδιασμός: Αντριάννα Νάσσου, designer/Χριστίνα Νάσσου, εκπαιδευτικός
Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός - Σπύρος Ζυγουρός, παιδαγωγός

1, 8, 15, 22/02, στις 10.00, διάρκεια 120'

Δηλώστε συμμετοχή

Ας μιλήσουμε για τη Συναίνεση - ΣυΝαι/ΝΟ

Για μαθητές/ήτριες Δημοτικού
Το Συναι/no είναι ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συναίνεση, την αυτοδιάθεση, τη σωματική αυτονομία, όροι που εντάσσονται στη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση. Μέσα από το βιωματικό εργαστήριο προωθείται η ισότητα των φύλων και επιδιώκεται η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου έκφρασης για τα παιδιά, όπου θα μπορούν να αλληλεπιδρούν ελεύθερα και να μοιράζονται προσωπικά βιώματα.

Για μαθητές/ήτριες Λυκείου
Το Συναι/no για Λύκειο είναι ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συναίνεση, την αυτοδιάθεση, τη σωματική αυτονομία, όροι που εντάσσονται στη συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση. Επιδιώκει την πρόληψη φαινομένων όπως η έμφυλη βία και η κακοποίηση σε ανήλικο πληθυσμό και προωθεί την ισότητα των φύλων. Στο Συναι/no φωτίζουμε την online επικοινωνία, τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται, τα συναισθήματα που φέρει και το τι μπορούμε να κάνουμε για να τη φέρουμε στα μέτρα μας. Παράλληλα, εξερευνούμε τη συναίνεση ως δεξιότητα για υγιείς διαπροσωπικές και ενδυνάμωση εαυτού.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: ΑΜΚΕ Genderhood

6, 13, 20, 27/3, στις 09.30, διάρκεια 900'

Δηλώστε συμμετοχή

Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία

Για μαθητές/τριες Α’- ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου

Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό. Ο στόχος του προγράμματος είναι οι εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)

25/10, 1/11, 15/11, στις 09.30, διάρκεια 120'

Δηλώστε συμμετοχή

ΚΠΙΣΝ: Ένας χώρος ανοιχτός για όλους και όλες

Για μαθητές/τριες Γυμνασίου/Λυκείου

Τι σημαίνει συμπερίληψη; Πώς μπορεί ένα κτίριο να είναι πραγματικά προσβάσιμο; Είναι εφικτό ένας χώρος να είναι ανοιχτός σε όλα τα άτομα, χωρίς διακρίσεις;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες Δευτεροβάθμιας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παίρνοντας μέρος σε μία περιήγηση που αφενός αναδεικνύει το πώς ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία αντανακλούν το όραμα του ΚΠΙΣΝ για τη δημιουργία ενός δημόσιου, ανοιχτού χώρου, και αφετέρου αποτελεί την αφορμή για μια συζήτηση γύρω από την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Η περιήγηση πραγματοποιείται από τον Σύμβουλο Προσβασιμότητας και Συμπερίληψης Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα.

29/11, 6, 13, 20/12, στις 09.30, διάρκεια 120'

Δηλώστε συμμετοχή