Χελώνα - Εικόνα

Παράξενα στην εμφάνιση ερπετά που παραπέμπουν σε πλάσματα του μύθου, οι χελώνες μάς έρχονται από τα βάθη της  γεωλογικής  ιστορίας. Υπάρχουν στη γη εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή των δεινοσαύρων. Αν και εξαιρετικά αργοκίνητα, είναι μια πολύ επιτυχημένη μορφή ζωής. Επέζησαν των τεράστιων περιβαλλοντικών αλλαγών, που είχαν σαν αποτέλεσμα το τέλος της βασιλείας των μεγάλων ερπετών και συνεχίζουν δυναμικά έως τις μέρες μας.

Σε παραμύθια και λαϊκούς μύθους συμβολίζουν πάντα την υπομονή, την επιμονή την αγαθοσύνη και την σοφία που κουβαλάνε λόγω ότι ζουν πολλά χρόνια.  H διάρκεια ζωής της χελώνας είναι 40 - 130 χρόνια.

Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος υπάρχουν χελώνες στους θάμνους, ενώ πολλές φορές θα τις συναντήσουμε στα μονοπάτια, καθώς μετακινούνται. 

Αν δείτε μία χελώνα να τρέχει μην εκπλαγείτε! Είναι το γρήγορο είδος της Τestudo hermanni, γνωστή και ως λιβαδοχελώνα. Έχει διαφορετική ουρά σε σχέση με την πιο αργή ελληνική χερσαία χελώνα (Testudo graeca).

Στο Πάρκο, οι χελώνες τρέφονται με ελιές και βλαστού από τους θάμνους. Η αγαπημένη τους λιχουδιά όμως είναι τα μαρούλια στον Λαχανόκηπο.

Πόση ώρα πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν μια χελώνα για να διασχίσει ολόκληρο το Πάρκο;

Η αλληλεπίδρασή μας με τις χελώνες
•    Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην παίρνουμε στο σπίτι μας τις χελώνες που συναντάμε. Ακόμη και τα μικρά χελωνάκια, όσο χαριτωμένα κι αν είναι, δεν χρειάζεται να τα «σώσουμε», είναι απόλυτα ικανά να επιβιώσουν μόνα τους από τη στιγμή της εκκόλαψης.
•    Δεν προκαλούμε ζημιά στο καβούκι τους με κανένα τρόπο - το καβούκι της χελώνας είναι ζωντανός ιστός και μπορεί να τραυματιστεί, να αιμορραγήσει, να πονέσει. Η δε επούλωσή του, εφόσον αυτή είναι εφικτή, είναι εξαιρετικά αργή και απαιτεί πάνω από έξι μήνες.
•    Δεν αναποδογυρίζουμε τις χελώνες.
•    Δεν τις ενοχλούμε όταν βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη.
•    Δεν προσπαθούμε να ταΐσουμε τις χελώνες.

*Ελισάβετ Καλερίδου – Κτηνίατρος ΑΠΘ