Ομιλία του Καθηγητή Τάση Παπαιωάννου: Αρχιτεκτονική και Πόλη

Τον Μάρτιο εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος ομιλιών για την αρχιτεκτονική με τον Αρχιτέκτονα-Καθηγητή του Τομέα Ι των Συνθέσεων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Τάση Παπαϊωάννου, γύρω από την ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για την ποιότητα του αρχιτεκτονικού χώρου.

Η αρχιτεκτονική και η πόλη βρίσκονται σε μια αέναη και διαχρονική σχέση. Ρευστή, δυναμική, ευμετάβλητη, απρόβλεπτη. Η σύγχρονη ελληνική πόλη αλλάζει ραγδαία και επεκτείνεται άναρχα χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό, εκφράζοντας στο χώρο τον τρόπο ζωής της νεοελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εκρηκτική διάδοση της πληροφορίας έχει αλλοιώσει τα περιγράμματα των συνόρων και δημιουργεί νέες πραγματικότητες. Η εικόνα και το θέαμα που κυριαρχούν επιβάλλουν τα νέα πρότυπα της καθημερινότητάς μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος για την Αρχιτεκτονική και τα προβλήματα της πόλης.

Ο Τάσης Παπαιωάννου είναι Καθηγητής του Τομέα Ι των Συνθέσεων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ησαΐα με τον οποίο από το 1979 διατηρούν αρχιτεκτονικό γραφείο ασχολούμενοι με μελέτες για δημόσια και ιδιωτικά έργα και έχουν πάρει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων. Το αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάζεται σε πλήθος δημοσιεύσεων στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και σε σημαντικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και σχόλια σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και βιβλία.

Επόμενη διάλεξη: Τρίτη 23/04 | Αρχιτεκτονική και νεωτερικότητα

*Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

 

Τρίτη 26/03  | 19.00 - 21.00

Ελεύθερη είσοδος

Δείτε ακόμα

Τρίτη 05/03, 18:00

ΑΕΙ Διδασκόμενοι: Στο Κατώφλι της Αρχιτεκτονικής

Περισσότερα

23/03, 31/03

Εργαστήριο αρχιτεκτονικής: Ο χορός του Ζαλόγγου

Περισσότερα

Παρασκευή 22/03, 19:00

Η Πόλη του μέλλοντος: Ποιότητα ζωής και νέα αστικά σύνορα

Περισσότερα