Το WOW ΑΘΗΝΑ

H Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια του WOW Foundation, και η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας μιλούν για το WOW Festival, την επίδρασή του, το πως γεννήθηκε η ιδέα για το WOW Αθήνα και για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες του σήμερα.

Σάββατο 01/04, 12.30
Φάρος

Περισσότερα

Ο σεξισμός είναι εκεί: στις οθόνες μας

Από τη γλώσσα ως τις έμφυλες αναπαραστάσεις, ο σεξισμός είναι εκεί. Οι οθόνες μας καθρεφτίζουν την κοινωνία. Οι εμπεδωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις αναπαράγονται με ανάλογο τρόπο από τα Mέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τα Mέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά με ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα καθώς «κανονικοποιούν» αντιλήψεις και προσεγγίσεις οι οποίες πρέπει να περιθωριοποιηθούν.

Σάββατο 01/04, 13.30
Φάρος

Περισσότερα

Συντρίβοντας τα ταμπού ή γιατί η σεξουαλική υγεία των γυναικών είναι ζήτημα όλων

Ψιθυρίζουμε. Κρυβόμαστε. Ντρεπόμαστε. Για την περίοδο, τον οργασμό, την κλιμακτήριο. Κι όμως είναι ανάγκη να μιλάμε ανοιχτά: για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, για τα σώματά μας και τα δικαιώματά τους στη χαρά, την αυτοδιάθεση και την υγεία. Σε κάθε ηλικία. 

Σάββατο 01/04, 13.30
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Περισσότερα

WOW Μια συζήτηση που επείγει: Ιστορίες Αντίστασης από όλο τον κόσμο

Κάθε μέρα νιώθουμε σαν να ξυπνάμε με μια νέα πρόκληση, με μια νέα επείγουσα συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει, με μια νέα σειρά αδικιών που αναγκαζόμαστε να υποστούμε, αλλά και με λύσεις που χρειάζεται να βρούμε μαζί. 

Με τη διεθνή ειδησεογραφική ατζέντα να αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πρόσφατα γεγονότα που επηρεάζουν εμάς, τις έμφυλες ανισότητες και τις κοινωνίες παγκοσμίως. 

Σάββατο 01/04, 16.00
Φάρος

Περισσότερα

Δικαιοσύνη vs Δικαίωση: Η σεξουαλική βία μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες

Τι άφησε ως παρακαταθήκη το ελληνικό metoo; Πώς αντιμετωπίστηκαν οι επιζώσες και τα επιζώντα άτομα βιασμού και σεξουαλικής βίας στις δικαστικές αίθουσες; Συνέβαλε η αύξηση των ποινών στην απονομή έμφυλης δικαιοσύνης; Συζητάμε για το αν υπήρξε μια πρώτη δικαίωση για τα θύματα ή απαιτούνται άλλες μορφές μετασχηματιστικής δικαιοσύνης. 

Σάββατο 01/04, 18.00
Φάρος

Περισσότερα

Όλες οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να γίνουν μητέρες. Καμία, όμως, δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.

Εσύ, δεν θέλεις να γίνεις μητέρα; 

Είναι μια ερώτηση που ακούγεται ακόμη, μια ερώτηση που έχουν αντιμετωπίσει όλες οι γυναίκες που δεν επέλεξαν να κάνουν παιδιά, μια ερώτηση που καμία δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.  

Σάββατο 01/04, 18.30
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Περισσότερα

Πολιτική: Ένα ουσιαστικό γένους θηλυκού

Γιατί τόσο λίγες γυναίκες αναζητούν ή βρίσκονται σε θέσεις χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα; Πως αυτό επηρεάζει τη χώρα μας; Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις επόμενες γενιές; Η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη στερεότυπα που λειτουργούν ως τροχοπέδη για τις γυναίκες. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να ανατραπούν.  

Κυριακή 02/04, 11.00
Φάρος

Περισσότερα

Αλλάζοντας το παιχνίδι: Έχει φύλο ο αθλητισμός;

Μπορούν να καρφώσουν οι γυναίκες στην μπασκέτα που έχει τοποθετηθεί στα μέτρα των ανδρών; Γιατί οφείλει μια γυναίκα να κάνει ρυθμική γυμναστική αν προτιμά το ποδόσφαιρο; Γιατί το γυναικείο βόλεϊ θεωρείται απλά σέξι; Στην συζήτησή μας για τα έμφυλα στερεότυπα στον αθλητισμό ξεπερνάμε εμπόδια και ανοίγουμε δρόμους σε κάθε γυναίκα για κάθε σπορ. Μιλάμε για την μισθολογική ανισότητα, τη σεξουαλική παρενόχληση, την έλλειψη προπονητριών και γυναικών σε θέσεις αποφάσεων.

Κυριακή 02/04, 13.30
Φάρος

Περισσότερα

Το ασφυκτικό καλούπι της συμβατικής ομορφιάς

Η γυναικεία εμφάνιση είναι ένα ζήτημα που μεταμφιέζεται ως θέμα αισθητικής: στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό. Κάθε γυναίκα που δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα «ομορφιάς», είτε το κάνει θελημένα ή αθέλητα, τιμωρείται με κοινωνικούς περιορισμούς ή/και επαγγελματικό αποκλεισμό.

Κυριακή 02/04, 15.30
Φάρος

Περισσότερα

Μουσική βιομηχανία, έμφυλα στερεότυπα και προκλήσεις

Η μουσική βιομηχανία, διαχρονικά, δημιουργεί κοινωνικά στερεότυπα, τα αναδεικνύει και τα επιβραβεύει. Η trap σήμερα προβάλει το σεξιστικό στίχο που, εδώ και δεκαετίες, κυριαρχεί απαρατήρητος ακόμα και σε πιο έντεχνα, μελωδικά ή απολύτως «παιδικά» τραγούδια. Η παγιωμένη παρουσίαση της γυναίκας στα video clips, τα λεγόμενα «αντρικά» τραγούδια, τα ηλικιακά όρια των performers, όλα αυτά και άλλα πολλά αποτελούν το σπίρτο για να πάρει φωτιά μια «μουσική» συζήτηση ανάμεσα σε 3 γενιές δημιουργών, ερμηνευτριών, DJs και συγγραφέων.

Κυριακή 02/04, 18.00
Φάρος

Περισσότερα

Γυναίκα - Δημιουργός;

Η δημιουργικότητα συνιστά τον κεντρικό άξονα ανάπτυξης ταυτότητας και γυναικείας ενδυνάμωσης. 

Aλλά, τι συμβαίνει με τον άκρως ανταγωνιστικό τομέα της τέχνης;  

Γυναίκα - Δημιουργός; Η χαμηλή συμπερίληψη και τα στερεότυπα αιτιολογούν το ερωτηματικό του τίτλου.  

Κυριακή 02/04, 18.30
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Περισσότερα

Αόρατη εργασία: Όταν σταματάμε, όλος ο κόσμος σταματά μαζί μας

Από το σπίτι μέχρι τον εργασιακό χώρο, η κοινωνία περιστρέφεται γύρω από την «αόρατη εργασία» που σε συντριπτική πλειοψηφία επωμίζονται γυναίκες και συχνά μετανάστριες. Πώς συμβάλλει σε αυτό η θηλυκοποίηση της φροντίδας, η οποία συνήθως «δεν πληρώνεται με χρήματα αλλά με αγάπη», παγιδεύοντας τα άτομα που αναλαμβάνουν το φροντίζειν;

Δευτέρα 03/04, 10.00
Φάρος

Περισσότερα

Ας μιλήσουμε για το χρήμα (στη ζωή των γυναικών) powered by Alpha Bank

Ας μιλήσουμε για το χρήμα. Ας το κάνουμε γιατί, αποδεδειγμένα, οι γυναίκες συχνά δεν το κάνουμε όσο θα έπρεπε, ώστε να έχουμε την εικόνα αλλά και των έλεγχο των οικονομικών μας. Πού οφείλεται το έμφυλο χάσμα στη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών μας και πώς μπορεί να εξαλειφθεί; Γιατί είναι σημαντική διάσταση της έμφυλης ισότητας η χρηματοοικονομική ενδυνάμωση; Πώς μπορεί να επιτευχθεί; 

Δευτέρα 03/04, 12.00
Φάρος

Περισσότερα

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στον δρόμο προς το γυναικείο επιχειρείν

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για γυναικεία επιχειρηματικότητα; Ποια είναι τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που επιχειρούν στην Ελλάδα και είναι κοινές για όλες, ανεξαρτήτως εμπειρίας, ηλικίας ή άλλων χαρακτηριστικών; Ποιες δεξιότητες χρειάζομαι για να στήσω τη δική μου επιχείρηση και τι συμβαίνει με το έμφυλο χρηματοδοτικό χάσμα; 

Δευτέρα 03/04, 14.00
Φάρος

Περισσότερα

Ηγέτιδες - Μπορούν οι γυναίκες να σπάσουν τη γυάλινη οροφή αναίμακτα; (spoiler: ναι, μπορούν)

Γυναίκες πρόεδροι, διευθύνουσες σύμβουλοι, επικεφαλής: τα στερεότυπα καταρρέουν, οι γυναίκες κατακτούν θέσεις ηγεσίας στον εταιρικό κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσουν προσωπικούς στόχους ζωής. Ο τρόπος, οι προκλήσεις, οι κρίσιμες αποφάσεις και η συναρπαστική καινούργια πραγματικότητα για τις νέες γυναίκες που επιτέλους «μπορούν να γίνουν αυτό που βλέπουν». 

Δευτέρα 03/04, 16.00
Φάρος

Περισσότερα