ΤΟ WOW ATHENS 2024

Σάββατο 06/04, 12.00-12.30, Φάρος
H Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του WOW Foundation και η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συζητούν για το WOW Festival ανατρέχοντας στην επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, τις προκλήσεις που διαφαίνονται αλλά και στις πρόσφατες νίκες στην πορεία της έμφυλης ισότητας. 

Περισσότερα

Urgent Conversation: Η αλήθεια του πολέμου

Σάββατο 06/04, 12.30-14.00, Φάρος 
Ενώ ο πόλεμος και οι συγκρούσεις προκαλούν παγκόσμια οδύνη, ο βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας ενάντια στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών, είναι διαδεδομένες  ιστορικά.. Το 2022, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζούσαν σε χώρες πληγείσες από συγκρούσεις -αύξηση 50% από το 2017- και πολύ συχνά τα σώματα των γυναικών γίνονται μέρος του πεδίου της μάχης μέσω του παλαιότερου και πιο σιωπηλού εγκλήματος του πολέμου. 

Περισσότερα

Η γυναίκα που ποτέ δεν θα γίνω: Τα μη-ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς στην ψηφιακή εποχή

Σάββατο 06/04, 12.30-14.00, Πύργος Βιβλίων 
Ο ψηφιακός εαυτός είναι συχνά διαφορετικός από τον πραγματικό. Μέσα από φίλτρα και προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, συγκρινόμαστε πλέον περισσότερο από ποτέ με έναν πλαστό, «υπερτέλειο» εαυτό και είμαστε καταδικασμένες να χάνουμε. 

Περισσότερα

Βάζοντας, τώρα, τη γυναίκα στο κάδρο

Σάββατο 06/04, 16.00-17.30, Φάρος 
Το γυναικείο σώμα αποτυπώνεται, σε όλες τις εκφάνσεις τέχνης, εδώ και αιώνες. Η γυναίκα δημιουργός, όμως, λείπει. Διαχρονικά. Τις τελευταίες δεκαετίες, επιχειρείται η ανατροπή: Από την εξαίρεση, στην ισότητα. Από τη σιωπή, στη δημιουργική φωνή. Κι από εκεί, στην άφοβη έκθεση της γυναικείας εμπειρίας.   

Περισσότερα

Slams by SNFCC Youth Council: Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Σάββατο 06/04, 17.00-19.00, Πύργος Βιβλίων 
Διανύουμε μια εποχή που ενώ η πληροφορία είναι διαθέσιμη, οι ανακρίβειες γύρω από το σεξ καλά κρατούν και η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση παραμένει εκτός του σχολικού προγραμματισμού. Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει, τελικά, ένα τέτοιο μάθημα; Σε τι βαθμό έχουμε απενεχοποιήσει το σεξ και τι σημαίνει ο όρος “Sex Positivity”;  

Περισσότερα

Σεξιστικός λόγος & εσωτερικευμένος μισογυνισμός

Σάββατο 06/04, 18.00-19.30, Φάρος
«Είναι κόρη ή σύντροφος του τάδε, γι’ αυτό κάνει καριέρα», έλεγαν παλιά. «Ο διορισμός της είναι απόρροια ποσόστωσης», λένε τώρα. Ο σεξισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Διαβρώνει και αμφισβητεί την παραμικρή προσπάθεια συμπερίληψης. Κάποιες φορές, εκπορεύεται από τις ίδιες τις γυναίκες, που τον έχουν αφομοιώσει και τον αναπαράγουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται. 

Περισσότερα

Το ταξίδι της φυλομετάβασης χρειάζεται συνεπιβάτες

Σάββατο 06/04, 19.30-21.00, Πύργος Βιβλίων 
«Τι κάναμε λάθος;», «Μήπως είναι φάση;», «Είναι μόδα;» Αυτή είναι τις περισσότερες φορές η αντίδραση των γονιών, του σχολείου, της κοινωνίας στην υπέρτατη εξομολόγηση αυτής της βαθύτερης αίσθησης εαυτού ενός παιδιού, ενός νέου. Μπροστά σε ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, μεγαλώνουμε το χάσμα, εντείνουμε το φόβο. 

Περισσότερα

Γυναίκες και Σχεδιασμός Πολιτικών

Κυριακή 07/04, 10.30, Φάρος 
Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι οι γυναίκες πολιτικοί συχνά προτεραιοποιούν θέματα που ωφελούν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και φέρνουν πιο συνεργατικά στυλ ηγεσίας στα περιβάλλοντά τους. Ως εκ τούτου, περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία. 

Περισσότερα

Το γυναικείο βίωμα σε επανάληψη

Κυριακή 07/04, 13.30-15.00, Φάρος 
Η μάνα-τροφός, η γιαγιά-βοηθός, η κόρη-αντίγραφο των προηγούμενων γενεών. Πόσο άλλαξαν οι ρόλοι της γυναίκας μέσα στην ελληνική οικογένεια; Τρεις γενιές γυναικών αφηγούνται και εξηγούν γιατί ο φροντιστής στην οικογένεια ήταν πάντα γένους θηλυκού.  

Περισσότερα

Gender and the City

Κυριακή 07/04, 13.30-15.00, Πύργος Βιβλίων 
Υπάρχει ισότητα στο πώς μοιράζονται τον δημόσιο χώρο όλα τα φύλα; Ο αστικός σχεδιασμός ανέκαθεν αντικατόπτριζε και διευκόλυνε μόνο το 50% του πληθυσμού, καθώς ιστορικά, οι πόλεις είναι φτιαγμένες από άνδρες για άνδρες. Σε αυτή τη συζήτηση θα εξετάσουμε το δικαίωμα στην πόλη μέσα από την οπτική του φύλου, καθώς και εναλλακτικές, συμπεριληπτικές πρακτικές. 

Περισσότερα

Ηλικιακός ρατσισμός στην εργασία | Χτίζοντας διαγενεακές γέφυρες

Κυριακή 07/04, 15.30-17.00, Φάρος 
Tι σημαίνει ηλιακός ρατσισμός, ποια άτομα πλήττει και με ποιους τρόπους; Ποιες είναι οι προκλήσεις που συναντάμε στα διαγενεακά εργασιακά περιβάλλοντα; Γιατί έχει σημασία η διαγενεακή συμπερίληψη και τελικά μπορούμε, άραγε, να γνωριστούμε καλύτερα, ώστε να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά, πέρα από την ηλικία μας και τα στερεότυπα που συνοδεύουν την κάθε γενιά; 

Περισσότερα

Οι ωδίνες/οδύνες της μητρότητας

Κυριακή 07/04, 15.30-17.00, Πύργος Βιβλίων 
Η περιγεννητική απώλεια, η μαιευτική/ γυναικολογική βία, η επιλόχειος κατάθλιψη ενώ αφορούν χιλιάδες γυναίκες, κρύβονται κάτω από ένα βουνό σιωπής, πασπαλισμένο με αρκουδάκια, ευχετήριες κάρτες και κοινωνικούς καταναγκασμούς. 

Περισσότερα

H ασφάλεια ως προϋπόθεση για ισότητα

Κυριακή 07/04, 18.00-19.30, Φάρος 
Οι χιλιάδες καταγγελίες κάθε χρόνο για ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες και θηλυκότητες αναδεικνύουν την απουσία ασφάλειας ακόμη και στο σπίτι, όχι μόνο στον δρόμο. Το WOW ανοίγει τη συζήτηση για όσα έχουν γίνει κι όσα πρέπει ακόμη να γίνουν ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας σε γυναίκες και θηλυκότητες γιατί το «μίλα» από μόνο του δεν αρκεί.  

Περισσότερα

H ψυχική υγεία των κοριτσιών δεν είναι ταμπού

Κυριακή 07/04, 18.00-19.30, Πύργος Βιβλίων 
Σε ολοένα και περισσότερες έρευνες καταγράφεται ανησυχητική επιδείνωση της ψυχικής υγείας των κοριτσιών, ιδιαίτερα στην εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση. Ποιοι παράγοντες την προκαλούν;  Πώς ενδυναμώνεται ένα κορίτσι ώστε να ζει σύμφωνα με την ατομικότητά του και όχι με βάση «δυσβάσταχτες» στερεοτυπικές ταυτότητες; 

 

Περισσότερα

CEO Roundtable: Η συμπερίληψη ως κουλτούρα και πρακτική

Δευτέρα 08/04, 11.30-13.00, Φάρος
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν προς ένα στυλ ηγεσίας που είναι βασισμένο περισσότερο στη συνεργασία και τη συμπερίληψη. Πώς δημιουργούν οι γυναίκες-ηγέτιδες εργασιακά περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς και πώς αξιοποιούν τα οφέλη τους για να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους τους; 

 

Περισσότερα

Ο γύρος του κόσμου σε 80 WOW

Δευτέρα 08/04, 11.30, Πύργος Βιβλίων 
Ποιες είναι οι ιδέες που πάντα αναδύονται στις εκδηλώσεις WOW; Πώς διαφέρει η ζωή των γυναικών και των κοριτσιών στην Ελλάδα από αυτή στο Πακιστάν, για παράδειγμα; Και ποιες ομοιότητες παρουσιάζει; Ελάτε να το ανακαλύψετε σε ένα πάνελ συζήτησης με διοργανώτριες του WOW!

Περισσότερα

Εργαζόμενη γυναίκα: μύθος και πραγματικότητα

Δευτέρα 08/04, 13.30-15.00, Φάρος 
Κάθε εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα χρειάζεται να γνωρίζει τα δικαιώματά της, ώστε να αντιμετωπίσει την ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ή ακόμα και φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία της - και όλα αυτά σε ένα, συχνά, μη υποστηρικτικό πλαίσιο, σε μια κοινωνία με στερεοτυπικές αντιλήψεις.  

 

Περισσότερα

Stop the mansplaining: η ιστορία μιας γυναίκας στην επιστήμη

Δευτέρα 08/04, 13.30-15.00, Πύργος Βιβλίων 
Γυναίκα και επιστήμη μοιάζουν ακόμα - φευ! - ασύμβατοι όροι. Όμως, αποκαλύπτοντας μυστήρια, σφυρηλατώντας μονοπάτια και διαμορφώνοντας το μέλλον, οι γυναίκες στην επιστήμη έχουν μάθει να αψηφούν στερεότυπα και να σπάνε εμπόδια.  

 

Περισσότερα

Ανυπότακτες: Γυναίκες σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα

Δευτέρα 08/04, 15.30-17.00, Φάρος 
Κοινωνικές πιέσεις, παρωχημένα ταμπού απόρροια της πατριαρχίας και συσσωρευμένες απογοητεύσεις από   ύπουλες, αδιόρατες σεξιστικές συμπεριφορές και  μισογυνικά αστεία. Οι γυναίκες που παραμένουν μειονότητα στα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα σπάνε τα προκαθορισμένα καλούπια και τα στερεότυπα. Πώς; Δεν δέχθηκαν ότι είναι ανεπαρκείς. Δεν υποτάχθηκαν στις κοινωνικές συμβάσεις. 

 

Περισσότερα

Δημιουργώντας την αλλαγή για την ισότητα των φύλων

Δευτέρα 08/04, 15.30-17.15, Πύργος Βιβλίων 
Τι σημαίνει να δημιουργείς την αλλαγή για την ισότητα των φύλων; Πώς έρχεται η αλλαγή σε θεσμικό επίπεδο όταν προέρχεται από τους πολίτες; Μια συζήτηση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί κοινωνική αλλαγή, ξεκινώντας από πρωτοβουλίες πολιτών και φτάνοντας έως τη χάραξη πολιτικής για ισότητα, ενδυνάμωση και εκπροσώπηση όλων των φύλων.

Περισσότερα

Ο ρόλος των ανδρών στον αγώνα για την έμφυλη ισότητα

Δευτέρα 08/04, 17.30-19.00, Φάρος 
Τι σημαίνει να είσαι φεμινιστής σήμερα; Πώς διαχειρίζεται ένας «σύμμαχος» την πατριαρχία, τα έμφυλα στερεότυπα και τοξική αρρενωπότητα, όπως εκφράζεται στην κοινωνία σήμερα; Και, τελικά: χρειάζεται τους άνδρες το φεμινιστικό κίνημα; 

 

Περισσότερα