Βιωσιμότητα και Τέχνη: Φτιάξε το δικό σου έργο!

Για μαθητές/τριες Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου 

Πώς μπορώ να εκτυπώσω μία φωτογραφία με τη βοήθεια του ήλιου; Μπορώ να κάνω τέχνη με τη φύση και να αφήσω το δικό μου ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή; 

Τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο, ώστε το καθένα από αυτά να δημιουργήσει το δικό του μοναδικό έργο κυανοτυπίας.

Εστιάζοντας στο θέμα της αειφορίας αντλoύμε ερεθίσματα από έργα σύγχρονων μορφών βιώσιμης τέχνης ή τέχνης που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα, ενώ μέσα από βιωματικές εικαστικές δράσεις θα ανακαλύψουμε τη σύνδεση ανθρώπου-φύσης υπό το πρίσμα της τέχνης, περνώντας το δικό μας μήνυμα ενάντια στην κλιματική κρίση. 

O στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών ως μέλη της κοινωνίας μας για τις πραγματικές επιπτώσεις στον πλανήτη, προτείνοντας ένα πράσινο μέλλον.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, Εικαστικός
Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 9.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Βιώσιμος Πλανήτης

Για μαθητές/τριες Δ- ΣΤ’ Δημοτικού

Τι επιπτώσεις έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο περιβάλλον; Πώς μπορώ να αλλάξω συνήθειες στην καθημερινότητα μου ώστε να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον; Πώς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού ώστε να αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας; Οι μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω πειραμάτων και κατασκευών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές μπαίνουν σε ένα μικρό εργαστήριο ανακύκλωσης και καλούνται να ανακυκλώσουν τα δικά τους πλαστικά μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα αντικείμενα.

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ Βέρα Νομικού, Κωνσταντίνος Βυλλιώτης, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Βιώσιμος Πλανήτης

Για μαθητές/τριες Γυμνασίου 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με αφορμή τον μετεωρολογικό σταθμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και εργαλείο το πείραμα, ανακαλύπτουν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, μπαίνουν σε ένα μικρό εργαστήριο ανακύκλωσης και καλούνται να ανακυκλώσουν τα δικά τους πλαστικά μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα αντικείμενα. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και το πώς αυτές βρίσκουν εφαρμογή τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Παλαιότερος τίτλος προγράμματος: «Το Κλίμα Αλλάζει»

Σχεδιασμός: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ. Ελισσάβετ Γαλανάκη, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Υλοποίηση: Δρ Ι. Κωλέτσης, Βέρα Νομικού, Κωνσταντίνος Βυλλιώτης, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 09.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος Ταξιδεύει

Για μαθητές Νηπιαγωγείου, Α' Β' και Γ' Δημοτικού

Αυτή τη σχολική χρονιά, τα παιδιά θα φέρουν τα φυτά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στις δικές τους γειτονιές! Μέσα από πολυαισθητηριακά παιχνίδια, παρατήρηση και έρευνα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χρώματα, τα αρώματα και τις υφές του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, εξοικειώνονται με διαφορετικά είδη φυτών, αντιλαμβάνονται τη λογική φύτευσης ενός αστικού πάρκου, εστιάζουν στα μεσογειακά αρωματικά φυτά και γνωρίζουν τις ιδιότητές τους! Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά επιλέγουν τα πιο αγαπημένα τους, ευωδιαστά φυτά του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και φυτεύουν τους σπόρους τους σε origami γλαστράκια από ανακυκλωμένο χαρτί, για να ταξιδέψουν στη δική τους γειτονιά!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός
Υλοποίηση: Ειρήνη Γοζαδίνου, παιδαγωγός τέχνης-εμψυχώτρια
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη (τις 3 πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα), στις 09.00 και στις 11.00, διάρκεια 90’

Δηλώστε συμμετοχή

Αθήνα: Μια πόλη, ένα οικοσύστημα

Για μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου

Στα οικοσυστήματα της φύσης διατηρείται ισορροπία μεταξύ των οργανισμών που τα απαρτίζουν και της ενέργειας που χρησιμοποιείται. Πώς θα ήταν η μελλοντική Αθήνα αν τη βλέπαμε σαν ένα αστικό οικοσύστημα; Θα μπορούσε να τροφοδοτείται από την ενέργεια του πληθυσμού της; Πώς θα ήταν αν τα απορρίμματα μπορούσαν να αποτελούν καινούρια πρώτη ύλη; Οι μαθητές, μέσω ενός γρήγορου εργαστηρίου design, μαθαίνουν για το βιώσιμο οικοσύστημα του ΚΠΙΣΝ, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούνται παγκοσμίως και καλούνται να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν της μακέτα του οικοσύστηματος της Αθήνας του μέλλοντος. 

Σχεδιασμός: Ανδριάννα Νάσσου, designer, Χριστίνα Νάσσου, εκπαιδευτικός
Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός, Σπύρος Ζυγούρος, εκπαιδευτικός
Μέρος του προγράμματος Μαθητική Αγορά στο ΚΠΙΣΝ 
1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου 2024

Δηλώστε συμμετοχή