ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Το αρχικό Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ πάνω στην Εσπλανάδα, δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο και να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και του έργου, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους το Κέντρο Επισκεπτών προσέφερε μια «πρώτη γεύση» της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιάστηκε από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό. Την εκθεσιακή διαμόρφωση είχε αναλάβει η μουσειολογική ομάδα της Ερατώς Κουτσουδάκη με τους συνεργάτες της, Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή. Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2016 το προσωρινό Κέντρο Επισκεπτών φιλοξένησε περισσότερες από 300 εκδηλώσεις και πάνω από 58.000 επισκέπτες -μεταξύ αυτών, 9.000 μαθητές- ενημερώνοντάς τους για την πορεία του έργου και προσφέροντας μια ευρεία ποικιλία πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων.

Από τις 5 Φεβρουαρίου, 2016, το Κέντρο Επισκεπτών (KE) μετέφερε τις δραστηριότητές του από το κτίριο της Εσπλανάδας, σε νέο κτίριο στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Σχεδιασμένο από τον Renzo Piano, όπως και το σύνολο του ΚΠΙΣΝ, το νέο Κέντρο Επισκεπτών συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και για την αποστολή και το όραμα του ΚΠΙΣΝ.