Η Αγορά για τις αρχαίες πόλεις-κράτη ήταν εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της δημόσιας ζωής, σε πολιτικό, πνευματικό, πολιτιστικό και εμπορικό επίπεδο. Η κυριολεκτική σημασία της λέξης είναι «χώρος συγκέντρωσης». Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι η Αγορά των Αθηνών, όπου μέσα από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, γεννήθηκαν έννοιες όπως η Δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Αγορά, με διαστάσεις 40×40 μέτρα, είναι ο πυρήνας ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος του ΚΠΙΣΝ.

Περικλείεται από τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αποτελεί ξεκάθαρο σημείο αναφοράς και προσανατολισμού, καθώς είναι ορατή από σχεδόν όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Γεμάτη από κόσμο αναβιώνει το ιδεώδες της αγάπης προς το Ωραίο και την Τέχνη, ενώ παραμένει ένα ιδανικό σημείο συνάντησης και συζήτησης.

Άλλωστε, ο ίδιος ο αρχιτέκτονας Renzo Piano δανείστηκε την αρχαιοελληνική έννοια της Αγοράς ως χώρο συνάθροισης στον οποίο μπορεί κάθε άτομο να νιώσει μέλος μιας κοινότητας, και τη μετουσίωσε στο ΚΠΙΣΝ, επιθυμώντας να δημιουργήσει όχι απλά μια είσοδο αλλά μια αστική πλατεία που αποτελεί ανοιχτό κομμάτι της πόλης.

Στην Αγορά γίνεται αντιληπτό το όραμα των δημιουργών του ΚΠΙΣΝ. Τόπος ανοιχτός, χώρος συνάθροισης, διάδρασης και αυθεντικής εμπειρίας, όπου μαζί, αλλά και ξεχωριστά, το κοινό ανακαλύπτει και βιώνει την ενέργεια ενός χώρου που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες. Από τη μία πλευρά, στέκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με το σύνολο της εκδοτικής ιστορίας της χώρας. Από την άλλη, η Εθνική Λυρική Σκηνή με την επιβλητική ομορφιά της. Και φυσικά, το Κανάλι με το θαλασσινό νερό που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη στο ΚΠΙΣΝ και φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα συνδέει οπτικά και νοηματικά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τον φαληρικό όρμο.