The Student Agora of SNFCC - Εικόνα

Για μαθητές Λυκείου

 

Ο αρχιτέκτονας Renzo Piano δανείστηκε την αρχαιοελληνική έννοια της Αγοράς ως χώρο συνάθροισης στον οποίο μπορεί κάθε άτομο να νιώσει μέλος μιας κοινότητας, και τη μετουσίωσε στο ΚΠΙΣΝ. H Αγορά του ΚΠΙΣΝ είναι ενας τόπος ανοιχτός, χώρος συνάθροισης, διάδρασης και αυθεντικής εμπειρίας.

Ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να μεταφέρει αυτή την εμπειρία της διάδρασης, συνεργασίας και της ανοιχτής συζήτησης στους μαθητές του Λυκείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους μέσα από 4 διαφορετικές θεματικές.

Τα εργαστήρια έχουν δομή είτε ανοικτής συζήτησης, είτε εργαστηρίου.

Κάντε κράτηση
 

Και ποιανού ‘σαι συ;

Ιδιωτικότητα και Ταυτότητα στην Ψηφιακή Εποχή

Ένα βιωματικό εργαστήριο που συνδυάζει χιούμορ και φαντασία για να παρουσιάσει με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με την ιδιωτικότητα, την ταυτότητα στο διαδίκτυο και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή. Το εργαστήριο είναι βασισμένο στο κόμικ του Δημήτρη Γραμμένου και της Ανθής Στρατάκη «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - ΠΕΚ), το οποίο κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων των Λογοτεχνικών Βραβείων Αναγνώστη 2021 και στο ομώνυμο webinar στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Mathesis των ΠΕΚ που έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 4.500 άτομα όλων των ηλικιών. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει τροφή για (δημιουργική) σκέψη, καθώς και μια όμορφη ψυχαγωγική εμπειρία.

Στην εισαγωγή του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο «Σκέψου πιο… προσωπικά για τα δεδομένα σου» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Υλοποίηση: Δημήτρης Γραμμένος, Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, Στρατάκη, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων του ΙΤΕ / Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης & Δρ. Ευφροσύνη Σιουγλέ, Ειδικοί Επιστήμονες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις 12 και 19 Δεκεμβρίου 2022.

Ώρα έναρξης 09.30

 

Συζητώντας ανοιχτά για την αναπηρία

Με αφετηρία τη δέσμευση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να είναι πλήρως προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους και με εργαλεία τη βιωματική συζήτηση και τον ανοικτό διάλογο, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) με αναπηρία επιδιώκουν να αλλάξουν το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα με τρόπο απλό και ζωντανό.

Ο στόχος του προγράμματος είναι οι εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της προσβασιμότητας και της αντιμετώπισης του σχολείου ως χώρου ισότητας και κοινωνικοποίησης των νέων.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.)

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις 14, 22 & 28 Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης 09.30

 

Αθήνα: Μια πόλη, ένα οικοσύστημα
 

Στα οικοσυστήματα της φύσης διατηρείται ισορροπία μεταξύ των οργανισμών που τα απαρτίζουν και της ενέργειας που χρησιμοποιείται. Πώς θα ήταν η μελλοντική Αθήνα αν τη βλέπαμε σαν ένα αστικό οικοσύστημα; Θα μπορούσε να τροφοδοτείται από την ενέργεια του πληθυσμού της; Πώς θα ήταν αν τα απορρίμματα μπορούσαν να αποτελούν καινούρια πρώτη ύλη;

Οι μαθητές, μέσω ενός γρήγορου εργαστηρίου design, μαθαίνουν για το βιώσιμο οικοσύστημα του ΚΠΙΣΝ, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που ακολουθούνται παγκοσμίως  και καλούνται να οραματιστούν, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν της μακέτα του οικοσύστηματος της Αθήνας του μέλλοντος. 

Σχεδιασμός: Ανδριάννα Νάσσου, designer / Χριστίνα Νάσσου, εκπαιδευτικός
Υλοποίηση: Σπύρος Ζυγούρος, εκπαιδευτικός / Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Κάθε Τετάρτη στις 09.30

 

 

Στα  σχολικά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας!

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ:

  • Ο ψηφιακός μου εαυτός σήμερα και στο μέλλον 

Το διαδίκτυο είναι ένας απέραντος κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες αλλά, ταυτόχρονα, κρύβει και παγίδες. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, συζήτηση, βίντεο, παιχνίδια και βιωματικές δράσεις οι μαθητές ενημερώνονται για τους κινδύνους, εντοπίζουν τα λάθη που κάνουν κατά τη διαδικτυακή ενασχόλησή τους και μαθαίνουν να πλοηγούνται με ασφάλεια, να αναζητούν ποιοτικό περιεχόμενο και να «χτίζουν» ένα σωστό διαδικτυακό αποτύπωμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στις παγίδες που κρύβει η online επικοινωνία.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)

 

  • Πειραματίζομαι και συνθέτω με αφορμή το Hip Hop  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση με τη διαδικασία της μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης από εφήβους, χωρίς πρότερη σχέση με αυτήν.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εμψυχωτή μουσικού περνούν ένα δημιουργικό δίωρο στα μουσικά στούντιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για να συνθέσουν τη δική τους μουσική.

Ανακαλύπτουν την ιστορία της Hip Hop μουσικής και των επιρροών της και πειραματίζονται με τις βασικές έννοιες της μουσικής. Η σχολική ομάδα θα ασχοληθεί με τη διαδικασία σύνθεσης και παραγωγής ενός μουσικού κομματιού (δόμηση, ενορχήστρωση, ηχογράφηση, ηχοληψία και παραγωγή) με αποτέλεσμα το δικό τους μοναδικό και συλλογικό έργο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Jeff Gonzalez, μουσικός

Θεματική: 
Εκπαιδευτική βαθμίδα: