Νοέμβριος 2022: Ο Λαχανόκηπος του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος | Oικογένεια Brassicaceae  - Εικόνα

Ο Λαχανόκηπος του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος είναι η «πράσινη» ανάσα στον περιβάλλον αστικό τοπίο. Αυτό το μήνα έχει ήδη φυτευτεί με τη φθινοπωρινή σοδειά, με εποχιακά και θρεπτικά λαχανικά που αντιπροσωπεύουν την εγχώρια διατροφική μας κουλτούρα. Η διατροφή και τα υλικά της αποτελούσαν άλλωστε ανέκαθεν ισχυρό σύμβολο της ιστορίας μας και της κοινωνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Τον Νοέμβριο, γνωρίζουμε το γένος Brassica (/ˈbræsɪkə/) – και τα φυτά της οικογένειας Brassicaceae η οποία περιλαμβάνει το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φύλλα μουστάρδας και τις λαχανίδες. Οι καλλιέργειές του ονομάζονται συλλογικά ως καλλιέργειες cole - προέρχονται από το λατινικό caulis, που δηλώνει το στέλεχος ή το μίσχο ενός φυτού - ή σταυρανθή λαχανικά. Αυτές οι καλλιέργειες αγαπούν τον ήλιο, και τον δροσερό (αλλά όχι κρύο) καιρό.

Περιηγούμενοι στον Λαχανόκηπο του ΚΠΙΣΝ θα παρατηρήσουμε την ανάπτυξη των ακόλουθων καλλιεργειών:

 

Μπρόκολο | Brassica oleracea  var. italica

Το κύριο βρώσιμο μέρος τόσο του μπρόκολου όσο και του κουνουπιδιού είναι τα κεφάλια, που στην πραγματικότητα σχηματίζονται από μη ανεπτυγμένα μπουμπούκια λουλουδιών.

Αποτελεί κυριολεκτικά υπερτροφή. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο προσφέρει πέντε γραμμάρια φυτικών ινών, σχεδόν τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης, συν μια σειρά βιταμινών Α και C, όλα με μόλις 55 θερμίδες. Ακόμη περιέχει φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 

Κουνουπίδι | Brassica oleracea var. Botrytis

Ο συγγραφέας Μάρκ Τουέην κάποτε το χαρακτήρισε ως «λάχανο με ακαδημαϊκή εκπαίδευση».

Ξαδελφάκι του μπρόκολου και απόγονος του άγριου λάχανου (το οποίο υπάρχει για πάνω από 2.000 χρόνια), αποτελεί εξίσου υπερτροφή καθώς είναι χαμηλό σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6.

Το όνομα αυτού του λαχανικού προέρχεται από τις λατινικές λέξεις caulis (μίσχος) και floris (λουλούδι). Το κουνουπίδι δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα λευκό, υπάρχουν πολλές χρωματιστές ποίκιλες όπως το μοβ, κίτρινο και πορτοκαλί οι οποίες είναι ακόμα πιο πλούσιες διατροφικά από ότι η λευκή.

 

Λαχανίδες | Brassica oleracea

Με καταγωγή από την Ευρασία και ευρεία καλλιέργεια στην αρχαία Ελλάδα, η κατανάλωσή τους συνδέεται σήμερα στενά και με τη αφροαμερικανική κοινότητα.

Λαχανίδα Κέηλ | Brassica oleracea var. sabellica 

Το κέηλ κατέχει τη θέση της το πιο κουλ λαχανίδας. Παρόλο που έχει ρίζες από τις ελληνορωμαϊκούς πολιτισμούς, για πολλά χρόνια παρέμεινε στην αφάνεια, σήμερα όμως ήρθε η στιγμή του να λάμψει στο γαστρονομικό χάρτη και να εμφανίζεται συχνά σε καταλόγους Michelin εστιατορίων.

Ενώ το σγουρό με έντονες πτυχώσεις κέηλ είναι γενικά τα πιο κοινά είδος αυτής της λαχανίδας, παρουσιάζει απίστευτη ποικιλομορφία σε σχέση με τα είδη του.  

Aποτελεί φυσικά ακόμη ένα superfood το οποίο περιέχει ένα 680% της RDA σε βιταμίνη Κ και 200% της RDA σε βιταμίνη Α και αντιφλεγμωνόδεις, αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.